PIVSKA NOĆ U NOĆI MUZEJA

ŽUJA JE ZAKON …Preuzeto sa Moja putovanja

Piše: Nenad Kovačić
Jedanaest tisuća više nego lani, konkretno 325 tisuća ljudi posjetilo je ovogodišnju Noć muzeja, širom 80 hrvatskih gradova i mjesta.

Logično, i ovoga je puta najviše posjetitelja bilo u Zagrebu (160 tisuća) što je na razini prošle godine, najveći je pozitivni pomak upisala Rijeka (24%) pa je u tom gradu ubilježeno 26 tisuća posjetitelja, „podbacio” je Split, s lanjskih 53 tisuće nazočnih na ovogodišnjih 39 tisuća.

Zapaženo ostvarenje imao je i po kulturi poznati Varaždin s 8.700 posjetitelja, više od primjerice Dubrovnika ili Pule… Novi su gradovi odnosno mjesta na toj karti Buzet, Hvar, Jasenovac, Kumrovec, Metković, Senj, Sutivan i Vis.

U mnoštvu posjećenih muzeja i muzejskih priredbi teško je izdvojiti najbolje ili najzanimljivije. No jednu ćemo ipak istaknuti, po svojem sadržaju svakako specifičnu – Noć muzeja u Zagrebačkoj pivovari.

Naime, u pivnici „K pivovari” u Ilici 222 u Zagrebu organiziran je sjajan zabavno-edukativan program, pod vodstvom poznatog radijskog i televizijskog voditelja Darka Janeša.

Uz prezentaciu proizvodnog procesa piva, posjetitelji su mogli pročitati i novine iz 1892. godine u kojima je objavljena vijest o osnivanju Zagrebačke pivovare, također su mogli uživati i u izložbi arhivskih etiketa piva, kao i u izložbi pivskih svetaca i likovnih radova na temu Božićnog piva u posljednjih 20 godina.

U zanimljivu izložbenu akciju mogli su se uključiti i sami posjetitelji. Svatko tko posjeduje neki stariji predmet vezan uz povijest Zagrebačke pivovare ili pivarstvo općenito mogao je takav predmet donijeti sudjelujući na taj način u kreiranju stalnog postava pivovare. Za to je dakako dobio prigodan poklon Zagrebačke pivovare.

U izvrsnom ambijentu, uz pivske zalogaje i pivo po promotivnim cijenama moglo se itekako uživati, ali i podosta naučiti. Primjerice, kako izgleda tradicionalni belgijski ritual točenja poznatog piva Stella Artois ili što je sve potrebno da bi pivo, onako savršeno odgovarajuće našim nepcima, dobilo tu potrebnu punoću i finoću okusa. Bila je to svakako jedinstvena noć u Noći muzeja.

O Zagrebačkoj pivovari:

Zagrebačka pivovara osnovana je 1892. godine, u srcu Zagreba, u Ilici 222. Više od stoljeća duga tradicija u pripremanju vrhunskog piva omogućila je Zagrebačkoj pivovari da izraste u vodeću pivovaru na hrvatskom tržištu i danas.

Od 2009. godine članica je grupacije StarBev, u većinskom vlasništvu najvećeg globalnog investicijskog fonda CVC Capital Partners.

Proizvodni asortiman Zagrebačke pivovare čine najprodavanije lager pivo u Hrvatskoj – Ožujsko pivo, zatim bezalkoholno pivo Ožujsko Cool, Ožujsko pšenično pivo, nedavno predstavljeno osvježavajuće Ožujsko limun i Ožujsko jabuka, crno kraljevsko pivo Tomislav, posebno zimsko pivo umjetničkog duha Božićno pivo, premium pivo Beck’s, plemenito premium pivo Stella Artois, koje se licencno proizvodi od 1997. godine, bezalkoholno plemenito premium pivo Stella Artois, vrhunsko češko pivo Staropramen, koje se licencno proizvodi od 2010. godine, specijalna belgijska piva Leffe i Hoegaarden te njemačko pivo Lӧwenbrӓu.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments