DUHOVNI CENTAR ISELJENIŠTVA

piše: Emil Cipar
Rešetari/
Kultura jednog naroda ne može se stvoriti zakonom niti utjerati batinom. Ona ovisi o kulturnoj svijesti pojedinaca.

Možemo se mi žaliti koliko hoćemo da država ne odvaja dovoljno sredstava za kulturu …što je točno, ali to nam neće pomoći. Više kulture svejedno neće doći do nas, jer smo joj u samima sebi i u svojoj bližoj zajednici potpuno zatvorili vrata. Da to ne mora biti tako pokazuje jedno malo društvo u slavonskoj općini Rešetari.

KLD Rešetari se zove to društvo, a iza kratice KLD krije se djelatnost …književno likovno društvo.

U ovom društvu odlučuju sami članovi koliko će kulture stići u ovu relativno malu općinu.

Krajem siječnja održali su redovnu godišnju skupštinu na kojoj su analizirali učinjeno u prošloj godini i predstavili planove za ovu godinu.

Nama u uredništvu „Hrvatskog glasa Berlin“, koji smo navikli na svakakve kuknjave kako nam kultura propada, kako nitko ništa ne poduzima zavrtilo se u glavi od čitanja izvještaja sa sjednice ovog društva.

I onda samo neka nam netko kaže još kako se ne može ništa učiniti. Amateri u Rešetarima stvorili su fakte i u Rešetarima organizirali kulturni život kroz godinu, a i kroz sve protekle godine od doba njihovog osnivanja …na kojima bi im svatko mogao pozavidjeti.

Kroz njihov rad postali su poznati ne samo o svojoj županiji već u cijelome svijetu. Nema Hrvata negdje u svijetu koji se bavi poezijom, ili ju sam piše, koji nije čuo za Rešetare i koji nije poželio svoje radove vidjeti u njihovom Zborniku.

U okviru KLD Rešetari djeluje Likovna sekcija „Petrović“, Književna sekcija „2-9-2“ i Pjevačka skupina „Slavča“. Svaka sekcija dala je velik doprinos za realizaciju održanih manifestacija u prošloj godini uz temeljit i kontinuiran rad Upravnog odbora Društva.

Kako bi znali o čemu se radi, nabrojat ću samo neke od aktivnosti iz protekle 2012.

-U povodu Dana općine Rešetari, 7. svibnja 2011., održano je IV. rešetračko proljeće. Na ovom susretu sudjelovali su pjesnici iz Osijeka, Donjeg Miholjca, Slavonskog Broda, Gunje, Babine Grede,  Novske, Zagreba, Lipovljana, Feričanaca te pjesnici KLD-a Rešetari.

-XV. međunarodna likovna kolonija „Petrović“ – Rešetari 2012. održana je od 15. do 17. lipnja 2012.

Na Likovnoj koloniji radili su slikari  iz Zagreba, Siska, Kutine, Vukovara, Zavidovića (BiH), Slavonskog Broda, Donjeg Miholjca, Slavonskog Kobaša, Požege, Osijeka, Nove Gradiške i Rešetara.

Sa svojim radom sudjelovala je akademska slikarica Andrijana De Villa iz Meksika.

Nastalo je više od 40  radova koji su povećali fundus slika društva.

-XV. Rešetarački susret pjesnika održan je od 14. do 16. rujna 2012.

Program Rešetaračkog  susreta pjesnika počeo je otvorenjem Izložbe likovnih radova nastali na XV. likovnoj koloniji PETROVIĆ – REŠETARI i retrospektivnom izložbom skulptura Ivana Jelančića od početka rada naše Likovne grupe PETROVIĆ do danas.

-Za sudjelovanje na susretu pjesnika i za zbirku pjesama prijavilo se 163 autora iz Australije, Novog Zelanda, Južnoafričke Republike, SAD-a, Kanade, Švedske, Njemačke, Austrije, Mađarske, Italije, Slovenije, Švicarske, Slovačke, Makedonije, Srbije, Crne Gore, BiH, Lichtensteina, Španjolske, Francuske, Belgije… te pjesnika naše literarne sekcije „2-9-2“.

XV. rešetaračka pjesnička večer održana je u školsko-sportskoj dvorani OŠ Ante Starčevića uz brojne posjetitelje i obožavatelje hrvatske riječi.

Ovdje se na jedinstveni način povezuje pjesništvo pjesnika koji žive u Hrvatskoj i u dijaspori i ovo su  jedinstveni susreti u svijetu.

VII. susret malih pjevačkih skupina „Na  te mislim“ održan je 1.12.2012. u Domu kulture u Novoj Gradiški.

A evo što ovi skromni, samozatajni ali vrijedni ljudi kažu sami o sebi! Ivan De Villa predsjednik KLD Rešetari:
-Iza nas je još jedna veoma uspješna i kulturnim manifestacijama plodna godina. Djelovanje kulturnoga amaterizma u našem mjestu ne samo da podiže razinu kulture, već spaja ljude diljem Lijepe naše, diljem svijeta, te nas promovira putem prelijepe pisane hrvatske riječi preko kontinenata Europe, Amerike, Australije, Afrike, Novog Zelanda i pronosi ime Rešetara.

U 2012. radili smo intenzivno, a nadamo se da ćemo ove godine još i bolje. Upravni je odbor redovito održavao svoje sjednice na kojima je rješavao tekuću problematiku.

I mi se nadamo i vjerujemo da će ove godine biti još bolje. Redovno ćemo vas informirati o kulturnim događanjima u Rešetarima, a zajedno ćemo posebno popratiti i tradicionalni Rešetarački susret pjesnika, jer u njemu ove godine sudjeluje i naša suradnica Dubravka Borić, koja je već poslala svoje radove.

Kad smo već kod Rešetara i iseljeništva ne mogu se osloboditi misli o jednom dugogodišnjem snu svih hrvatskih iseljenika. To je muzej iseljeništva o kojemu se desetljećima govori u redovima iseljenika.

Nužno je potreban, jer kroz stoljeća hrvatskog iseljeništva stvorila se jedna bogata subkultura nedovoljno istražena i nedovoljno poznata. Mislim da bi Rešetari, poglavito LKD Rešetari bili idealno mjesto za jedan takav muzej. Mogu si jako dobro zamisliti Rešetare kao duhovni centar hrvatskog iseljeništva. Dobri i solidni temelji su stvoreni.

I još jedna misao me prati za vrijeme bavljenja ovom reportažom. Bezbroj puta sam citirao izreku slavnog Ericha Kästnera …es gibt nichts gutes, es sei denn man tut es. (nema dobra osim ako ga ne napraviš sam).

U Rešetarima su poslušali Ericha Kästnera i učinili sami puno dobroga.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ante Karacic
11 years ago

Postovani Morski Cvice,ako Vam kolonija nekada bude u vrijeme skolskoga ferja prijavljujem se ja i moja supruga Ankica.Mi smo vise puta ucestvovali u koloniji
u Plocama a redovno smo se kupali u Gracu ,za koji smo vezani jer mi je nekada u Ilockoj gimnaziji bio razrednik pokojni pro. Kazimir Andrijasevic.

Morski čovik
Morski čovik
11 years ago

Bravo Emile! Hvala ti na ovoj reportaži jer mi se odmah upalila svječica pa koristim ovu priliku da na likovnu koloniju kojoj sam ja utemeljitelj a koja se održava tijekom mjeseca Rujna u mjestu Gradac na Makarskom primorju pozovem jednog slikara ili slikaricu več po slobodnom izboru društva iz Rešetera. Mogu mi se javiti putem mail-a a ja ču to sebi memorirati i kada mi dostave ime i prezime svog izbora dobiti če i pismeni poziv. Kolonija traje u načelu tri dana i održava se u okružju prekrasnog prirodnog ambijenta hostela “Jedro” u Gracu. Unaprijed se veselim druženju a nadam… Read more »