U KNJIGU UTKANE DUŠE

Promocija zbirki pjesama učenika hrvatske nastave u Skopju

piše: Vedran Iskra
DJECA SKOPJESkopje/
U Skopju je 27. veljače 2017. godine održana promocija Zbirke pjesama učenika hrvatske nastave u Makedoniji i zbirke pjesama Duše, učenice hrvatske nastave iz Bitole, Magdalene Džunkovske. Na taj je način i u Makedoniji obilježen Mjesec hrvatskoga jezika.

Riječ je o jednoj knjizi, podijeljenoj na dva dijela, na dvije zbirke.

Pjesme su učenika nastajale tijekom protekle četiri godine u povodu različitih prigoda, a sada su skupljene i objedinjene u jednu zbirku, koja ostaje uspomena svim učenicima koji su polazili hrvatsku nastavu.

Višestruka se vrijednost zbirke ogleda u činjenici da je ona nesumnjivo doprinos hrvatskoj kulturi u Makedoniji, ali i doprinos umjetničkome izražavnju općenito. Pjesme tematski prate crteži naših najmlađih učenika. U zbirci su podastrijeti trenutci iz različitih životnih razdoblja učenika, njihovi osjećaji, zapažanja, dvojbe, svjetonazori, ugode, nemiri.

duseOva je knjiga ujedno i dokaz da još uvijek postoje djeca i mladi zaneseni kreativnim stvaranjem, a ta djeca i mladi ne žive samo u metodičkim priručnicima, raznim knjigama i sjećanjima – oni žive među nama, oni su naša djeca. Na odraslima je, a posebice na učiteljima i odgajateljima, zadatak da ih upoznaju s različitim vrstama umjetnosti te im tako učine bliskim svijet u kojemu ima mjesta za sve, u kojemu će svaki učenik pronaći sebe. Dakako da svi nemamo iste talente, no bez obzira na to, svako stvaralačko djelo valja cijeniti, i svakoga učenika ohrabrivati na stvaranje.

Drugi dio zbirke donosi pjesme Magdalene Džunkovske, talentirane, mlade djevojke srednjoškolske dobi. U zbirci su zastupljene 24 Magdalenine pjesme, a ova joj je zbirka podstrek da nastavi pisati i objavljivati pjesme, pisane rijetkim senzibilitetom za svijet oko nas i umjetničkom sposobnošću za prodiranjem u ljudsku dušu. Magdalena najčešće piše na makedonskome jeziku, a u ovoj su zbirci one prevedene na hrvatski jezik, također jezik njezina podrijetla. Podastrijete su pjesme raznih tematika: ljubavne, pejzažne, misaone, duhovno-religiozne. Nastajale su u različitim stvaralačkim i razvojnim razdobljima Magdalene Džunkovske, pa su stoga i svjedoci njezina odrastanja.

Knjigu su predstavili hrvatska veleposlanica u Skopju, Danijela Barišić; pjesnikinja Ljerka Toth Naumova; izdavač knjige, Goran Stojanov; predstavnica Doma kulture Kočo Racin, Violeta Kalić; učitelj hrvatske nastave u Makedoniji, Vedran Iskra. Prisutnima se obratila i pjesnikinja Magdalena  Džunkovska.

Valja izdvojiti scenske nastupe učenika, koji su nastupili s recitalima posebno pripremljenima za ovu prigodu. Najemotivniji je bio završni dio promocije u kojemu je prikazan film o učenicima hrvatske nastave u Makedoniji.

Slijede promocije u Bitoli i Tetovu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments