HAMLEYS U HRVATSKOJ?

IZ DRUGIH MEDIJA ...crckarije.com
Mediji su počeli izvještavati o tome kako najveći svjetski lanac igračaka, britanski Hamleys, namjerava kročiti i na naše tlo sa svojom velikom ponudom igračaka i zabavom kakvu mnogi još nisu imali prilike doživjeti.

Sva sreća, dok sam nedavno boravio u Londonu, slučajno sam zalutao u tamošnji Hamleys, očito sudbinom, kako bih sada mogao opisati tu najveću i najuzbudljiviju trgovinu igračaka na svijetu.

Nove igračke, koje osmisle najbolji inovatori svijeta i koje zatim proizvedu najbolji svijetski proizvođači poput Mattela i Toymaxa, odlaze na police najboljih trgovina, počevši od Tokya, New Yorka, Moskve pa sve do londonskog Hamleysa kojeg sam i sam posjetio.

Najednom sam se našao potpuno izgubljen i smeten između velikog broja igračaka i najboljih izuma za djecu. Prije no što nastavim opisivati svoj doživljaj, reći ću ponešto o povijesti ovog najvećeg lanca igračaka i samoj trgovini koja spada u londonsku turističku atrakciju.

Hamleys se nalazi u poznatoj ulici Regent Street te zauzima ogromni prostor od 5,000 metara kvadratnih. Trgovinu godišnje posjeti oko 5 milijuna ljudi, a uz podrum i prizemlje, u kojima se nalaze interaktivne igračke te logičke igre i plišanci, velebna trgovina viktorijanskog stila ima još pet katova prepunih lutaka, akcijskih figura, autića, zmajeva i ostalih izuma kakvih u našim robnim kućama još nismo vidjeli.

Unutra je živo, veselo, glazba drma na sve strane, a klaunovi, prodavači i prezentatori se igraju s djecom, dijele poklone i razne  promotivne materijale. Ni odrasli nisu zakinuti za zabavu i dobro raspoloženje, zapravo, to je mjesto gdje se potpuno izgubi razlika u godinama.

Mene je oduševio zračni top koji me, iz ruke nekog divljaka udaljenog oko 30 metara, pogodio ravno u glavu. Morao sam paziti na svaki svoj pokret jer su posvuda bili helikopteri, avioni, auti i roboti na daljinsko upravljanje.

Nažalost, nakon nekoliko dana lutanja europskim megapolisom, zaliha funti u mom novčaniku znatno se smanjila, stoga si nisam mogao priuštiti neku od ovih primamljivih stvarčica..

Hamleys je osnovao britanac William Hamley, a prva trgovina, otvorena 1760. godine, nosila je ime “Noah´s Ark”. Nalazila se u centralnom Londonu u ulici Holborn i dobro je poslovala. Bila je mjesto za radost, kako za djecu tako i za odrasle. 1881. godine trgovina je otvorila svoj ogranak u ulici Regent Street na broju 200. 1901. godina nije bila sretna za ovaj trgovački lanac jer je trgovinu u ulici Holborn potpuno uništio požar, a onu u ulici Regent Street su, za vrijeme 2. svjetskog rata, bombardirali Nijemci i to nekoliko puta.

1955. godine ovoj je kompaniji krenulo nabolje, a tome je pripomogla kraljica Elizabeta II poklonivši joj kraljevsko jamstvo. 1981. godine trgovina se, s broja 200 u ulici Regent Street, preselila malo niže na broj 188-196 gdje stoji i danas.

Od 2012. godine vodstvo su preuzeli Francuzi, koji su postali vlasnici cijelog brenda i svih trgovina diljem Engleske, Danske, Irske, Švedske, Jordana, Arapskih Emirata, Indije, Amerike itd.

Za kraj, sumnjičavo ću postaviti sljedeća pitanja: “Hoćemo li zaista ubrzo moći, zajedno sa svojim klincima, uživati igrajući se najboljim i najkreativnijim igračkama svijeta? Hoće li zaista Hamleys doći u našu malenu zemlju, birokratski vrlo kompliciranu, ili će nas zaobići poput nekih drugih velikih igrača?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments