DALMACIJA U MOM OKU

piše: Sandra Marelja Muić
Eeeee, ostatak Hrvatske se posljednjih dana mora zadovoljiti skromnom pozicijom, svo medijsko vrhnje vam je pobrala Dalmacija, odnosno akteri iz ove regije. A i zasluženo! Zgodniji smo , nema što – to nam je od sunca i mora i maslinovog ulja i tako toga svega.

Tako je splitski gradonačelnik najavio ponovnu kandidaturu na užas svojih sugrađana koji su ga onomad sami i sa priličnim oduševljenjem izabrali, da bi se kasnije pravdali da nisu ponijeli naočale u glasačke kabine.

Protutežu  navodno bi činio i velečasni u mirovini, saborski zastupnik  sadašnji koji će se eventualno kandidirati za to mjesto u svom plemenitom nastojanju, kao što je već i u Saboru vidljivo, da popravi ovaj naš mali planet Hrvatistan, makar etički.

Mi im želimo obojici sreću u tome, no ostali bismo ipak pri onoj tezi da je bolje da svatko jednostavno radi ono što zna, radilo se to o pričešćivanju djece ili maloprodaji pašteta.  No, prava bomba je odjeknula iz grada gdje Morske orgulje sviraju Pozdrav suncu i gdje je Filozofski fakultet rasadnik vrsnih poliglota, ali ovdje to ne igra ulogu.

Definitivno najatraktivnija političarka iz ovoga grada i jedna od naših predstavnika u Europskom parlamentu neki dan se proslavi sa urnebesnim govorom na engleskom jeziku u tom parlamentu ( kažu da je to bio engleski – ja ne mogu sa sigurnošću potvrditi) i postade virusna zabava svih Hrvata na internetu i facebooku.

Manje se proslavi njen sugrađanin koji je isti dan odradio polivalentno svjedočenje sotto voce i nesuvislo kao da vraća pogrešno ispisanu otpremnicu robe.  Jasno da je samim spolom i samouvjerenim držanjem dotična odmah postala magnet za komentare svih Hrvatića, ipak smo mi patrijarhat u dobu karbona pod damastnim stoljnjakom europejstva i suvremenosti.

No, ovdje je iznad svega izvrsno pogođen timing ; cijela nacija na rubu živaca zbog egzistencijalnog horora svakodnevnog, more nezaposlenih prijeti potopiti ovu šačicu zaposlenih, iako i jedni i drugi bez primanja, a u Europski parlament za sudjelovanje u raspravi odlepršala ona jedna koja ne zna naručiti pizzu za vani na engleskom i za to dobije još naknadu u iznosu prosječnog kredita.

E, jebiga …jalna nacijo… ratnom invalidu će se spočitati što se vozi u prilagođenom passatu s lakoćom, a blondie neka uzme još koju funkciju koju bi mogla izvršavati vaša djeca sa silnim cambridge certifikatima znanja stranog jezika, umjesto što vas žicaju za kavu.

A kako vjerovati  – pipl mast trast as– visokopozicioniranoj političarki među europskim kolegama čiji suprug odvjetnik je pod dugogodišnjom zabranom rada od strane Odvjetničke komore je priča za sebe, odnosno o tome kako su na Mediteranu kakav je nekad bio svi cvijetovi naopako zasađeni počevši od vrha.

Da kompletiram Dalmaciju, ne smijem zaboraviti pohvaliti Dubrovčane koji su se izborili (barem zasad) protiv projekta golfa na Srđu sa pripadajućim vilama i apartmanima, kako im se ne bi desilo ono što im se u ljubljenom povijesnom gradu desilo, da ne mogu škure otvoriti od silnih turista dan i noć koji im rigaju po đardinima.

Dobro, ovdje  ne bi bilo baš tako, ovdje bi morali se držati tolike udaljenosti od tog prostora da ne bi mogli ni razaznati škure na apartmanu. Neka ste, bravo, tko zna u kojoj ladici je već kakav ugovor koji čeka na promjenu nečije guze u fotelji, još bi vama i ulaznicu naplatilo da dođete samo pobrojiti rupe za golf.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nikola Šimić Tonin
11 years ago

Ko da se negdje u prikrajku čuti ona svetoga Jeronima: ” Oprosti mi Bože, što sam dalmatinac!”

Nikola Šimić Tonin