MI “MAST” A ONA NE “MAST”

piše: Jasna Župan
Mislila sam da kasnim s ‘osvrtom’ na Ingrid ali kako vidim ipak ne …uvukla se ljudima, ne u srca, nego u usta.

Ovakva kakva jesam, isprva sam ženu žalila kao što žalim sve koji su izvor  sprdnje onih boljih, savršenih i najpametnijih a sad ju čak i razumijem.

Oni valjda manje savršeni se nad takvima sažale pa se eto svrstah u tu omanju skupinu. Blago nama na masovnom savršenstvu i prosvjetljenju. Pitam se pa u čemu je problem ako smo već tako svi savršeni da nam je tako loše stanje u državi?!

Jel´ moguće da nitko od tih savršenih nije izašao na izbore i pametno odabrao najbolje.

Bit’ će da nisu pa sad o izabranim mudro zaključuju kako su svi nesposobni.

No, ne zamaram se ja time, nikad nisam jer odavno sam rekla kako se ne bavim ničim što mi ne donosi novac ili zadovoljstvo. Očito, svi ovi ‘mudri’ mrgudi imaju veliko zadovoljstvo razglabati o svom nezadovoljstvu stanjem u državi ili nečijim (ne)poznavanjem engleskog.

I onda …onda se pojavi neka, ‘nikad čula’ za nju, Ingrid i žena postade popularna i zasjeni i krave i mlijeko i sve naše brige.

Kako nam samo malo treba da nam nakupljeni bijes izađe na površinu i još ako k’ tome postane masovan, nitko sretniji. Time sigurno idemo naprijed, mislim tim bijesom, ljutnjom i naslađivanjem na tuđoj muci.

Tu smo maheri jer nam tada naša muka valjda bude manja.

Da pojasnim, ne branim ja njeno ne znanje da ne bi došlo do zabune, ja branim nju, na neki način od razularene mase koja ju je linčovala.

Znam da od toga nemam koristi ni ja ni ona al’ se nekako osjećam zadovoljna …

Nedavno je bio film pod nazivom ‘Tračevi’… jako me se dojmio jer je pokazao koliko štete nečije negativne riječi mogu donijeti bez obzira koliko se mi svi ograničavali kako nas ne ‘dotiče’ tuđe mišljenje …ili ono ,’rekla kazala’ pa se tješimo kako se za ‘dobrim konjem prašina diže’ …

Šipak! Dotiče nas itekako, pogotovo kada se priča ono što nije istina ili  ‘nesmotrena’ izjava naraste od muhe u slona.

Malo tko je uopće svjestan koje posljedice za psihu ima takva vrsta terora ili na živote onih čija je bliska osoba ‘linčovana’ …

Ma tko se još zamara tuđim osjećajem, bitno da mi stalno namećemo kako se osjećamo i kao takvi očekujemo nečije suosjećanje …

Jadno! Nikada nećemo naučiti da sve polazi od nas, da nam je onako kako mislimo, da naše misli pokreću događaje dok mnogi vjeruju da događaji pokreću nas …

E, nije tako …

Tužno je to da se u takvim trenucima pridružujemo masi jer smo tada, dokazano jači samo ne znam koji je cilj takve reakcije?!

Direktno, vezano za “tu” Ingrid, nije nikome bilo ni u peti kako je njoj nego gle čuda, kako je nama, kako je nas ‘sve ‘ ona osramotila.

Mene osobno nije, jer se držim onoga ‘tko što radi sebi radi’ i ne vjerujem da će nas sada ‘izopčiti’ sa spiska za EU zbog njenog nepoznavanja engleskog.

Ma znam, radi se o tome da je za očekivati da ona na takvoj poziciji treba to sve znati …ok, tu se slažem. No ja mislim da njoj nitko nije rekao da ona mora savršeno poznavati jezike.

Vjerujem da je to u pitanju …sigurno u opisu njenog ‘radnog mjesta’ nije pisalo ‘obavezno poznavanje engleskog’ nego je bilo valjda važnije nešto drugo …to bi trebalo provjeriti.

Evo, osobno imam iskustva s traženjem poslova za sina još od prošle godine i kao svi ‘tinejdžeri’ (ja sam učila po Vuku J ), što on može u sezoni očekivati nego li biti konobar. No, gle čuda!  Da bi bio konobar treba znati ‘najmanje’ tri jezika!

Da da …ni manje ni više nego ‘najmanje’ tri!

Eto, lijepo smo spoznali da od takve potrage odustanemo jer on jedva ‘savršeno’ priča napola iskrivljeni materinji.

Prije bi moja baka mogla ‘konkurirati’ za turski ili španjolski jezik jer Bogu hvala sve sapunice prati dok sinu sve što treba od engleskog, to su riječi na internetu za pokretanje igrica i slanje zahtjeva za iste.

Prema tome, ‘sezonski poslodavci’ su jako lijepo naveli svoje uvijete za rad a očito to u slučaju Ingrid nije bilo važno i smatram da žena nije kriva za sve što ju je snašlo.

Danas je važnije da konobari znaju sve svjetske jezike nego oni u Saboru a pošto se ona smatra školovanijom od konobara nije bilo potrebe da se zamara engleskim.

I to razumijem u potpunosti i eto …

Ispada da svi mi koji se želimo zaposliti svuda dalje osim u Saboru ‘mast’ znati engleski a ona ‘ne mast’ …i to mi je okej …

Svatko svoje ‘mast’ …

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments