AL SE DOBRO JELO BAŠ

S godišnje, izvještajne skupštine Zavičajnog kluba Brođani Berlin e.V

tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/  Pa, bio je to fini početak godišnje skupštine Zavičajnog kluba Brođani u njihovim prostorijama na  Hertzbergstraße u berlinskoj općini Neukölln.

Na dnevnom redu, prije prve točke bijaše pita sa sirom i ona s mesom uz neobavezan razgovor i ugodno druženje. Pravo po domaće. Potom je skupština i mogla početi.

Predsjednik ove “male udruge velikog srca” …tako Brođane nazvasmo u jednom od naših tekstova ...Ivan Bitunjac, otpoče skupštinu s jednom dobrom vijesti: Imamo četiri nova, mlada člana! Super! Dobro počelo pa se dobro i nastavilo.

Predsjednik Bitunjac je pročitao izvješće o radu u prošloj godini izražavajući zadovoljstvo ostvarenim. U redovite aktivnosti ovog humanitarnog udruženja spada i organizacija dviju zabava kojima se prikupljaju sredstva za pomoć potrebnima: Slavonijo u srcu te nosim i Veseli se Posavino. Brođani su sudjelovali  i na štandovima: Maitanz, Wienzerwoche, Božićni sajam), organizirali obilježavanje rođendana Dragutina Tadijanovića te bilo domaćini obitelji Čondić koja je u Berlinu potražila i dobila vrhunsku medicinsku pomoć.

Brođani su sredstvima prikupljenim osobnim angažmanom članova na štandovima i zabavama, pomogli s 2000 eura “Zlatni cekin”, Centar za rehabilitaciju djece iz Slavonskog Broda dok se za ovu godinu već razmišlja u kojem pravcu, od brojnih koji trebaju pomoć, krenuti i pomoći onoliko  koliko to mogućnosti kluba dozvoljavaju.

Predsjednik Brođana je istaknuo i sudjelovanje Brođana u projektima Saveza hrvatskih društava, od kojih su u prošloj godini to bili: obilježavanje 20 godina KK Kroatia, potom obilježavanje rođendana Marka Marulića te Blistava noć klasike i Božićna proslava Saveza. Brođani su i u tim aktivnostima dali puni doprinos.

O stanju riznice ovog kluba govorila je dopredsjednica Elizabeta Kopić koja je osim pozitivnom godišnjom bilancom, izrazila zadovoljstvo i time da  ovaj mali klub koji ima dosta aktivnosti i dobrotvorne nakane,  uspješno funkcionira bez većih problema i trzavica i da članovi rade vrlo složno.

O planu radu za 2013. godinu govorio je Ivan Bitunjac te naveo osnovne aktivnosti koje čekaju Brođane. Sudjelovat će 4./5. svibnja 2013. na Lichtenrader Maitanz te na Wienzerwoche s početka devetog mjeseca (7., 8. i 9.  rujna). Slavonijo u srce te nosim je 19. listopada. Svirat će tamuraški sastav “Širok šor”. Svakako neće zaboraviti niti obilježiti Tadijin rođendan, prigodno će to napraviti 09. studenog 2013.

Očekuje se ista i pojačana aktivnost Brođana, kao i do sada, u projektima Saveza hrvatskih društava Berlina -to je Blistava noć klasike 21. travnja i obilježavanje Marulova rođendana (18.08) ali i u mogućem projektu u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Iz diskusija pod razno, razaznaje se i jedan od problema Brođana. To je njihov prostor (mali stan), u kojemu se održala i skupština o kojoj pišem te u kojemu Brođanima stoje stvari potrebne za organizaciju zabava i štandova. Dakle, taj prostor  ne koristi se dovoljno, režije porasle pa i ukupna cijena zajedno. Brođani su pred dilemom: potražiti neki drugi prostor s nižom cijenom ili i dalje ostati na istoj adresi?

Dopredsjednica Elizabeta Kopić je naglasila kako su do sada brigu o prostorijama vodili Neda i Ivan Laković ( te im na tome i zahvalila) koji tu stanuju u blizini, te kako oni više neće na duže kontinuirano boraviti u Njemačkoj već se vraćaju u Hrvatsku. U tom smislu neće imati tko svakodnevno voditi brigu o prostorijama kao što je to bilo do sada.

Dilema oko prostora Zavičajnog kluba Brođani, i nakon godišnje skupštine, ostaje i dalje aktualna. Nije lako udruženjima koja  se bave humanitarnim, općekorisnim, dakle neprofitabilnim radom, ostvariti obje funkcije, organizacijsku i humanitarnu, jer i jedna i druga strana traže odgovarajuća  sredstva. Da Brođani i dalje u ostvarenju tog balansa uspijevaju kao i do sada, želimo im od sveg srca!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments