USTAVNA TRGOVINA

ZNA SE!
piše: Emil Cipar
emilcipar@gmail.com
 

MIJENJAM HERCEGOVCA ZA HOMOSEKSUALCA

Prijedlog izmjene Ustava je pred parlamentarnom diskusijom. Sporna točka je …mjesto glasovanja hrvatske dijaspore. HDZ želi omugućiti glasovanje izvan konzularnih predstavništava, a SDP  je protiv. Argumenti obiju strana su razumljivi, ali stanovnicima Hrvatske potpuno nezanimljivi. Oni trenutno imaju egzistencijalnih problema na pretek.
Velike stranke nemaju hrabrosti uhvatiti se velikih tema, pa pokušavaju male i beznačajne, napuhati i učiniti ih vitalno važnim. Tako SDP, u nedostatku ozbiljnih tema, pokušava izmisliti ljudska prava za koja će se boriti. Najveće ljudsko pravo, a to jest pravo na dostojan život …prevelika im je tema, pa traže neke, kojima su dorasli. Najzgodnije im se ukazalo pravo na slobodu homoseksualnosti. Sigurno će to izazvati bučnu diskusiju u javnosti. Homoseksualne udruge u Hrvatskoj su glasne, a njima je stalo do provociranja i ignoriranja kršćanskih vrijednosti. SDP-u je stalo do zastupljenosti u medijima, HDZ-u je stalo do glasova dijaspore.
Tako se SDP dosjetio, vidjevši da će u diskusiji o pravu glasa morati činiti ustupke, tražiti nešto što će im donijeti medijsku pozornost. Ubacio je u diskusiju još jedan zahtjev, a to je da se u Ustav uvede pravo na istospolne bračne zajednice.
U zemlji stalno upaljenih televizora i populističkih emisija, lako je od svakakvog smeća napraviti top-temu. Istina da je to brzoprolazno, ali dovoljno je da se od toga napravi jedna emisija „Otvoreno“. I da se da mjesta i prostora nevažnim i banalnim stvarima.
Da se razumijemo …nisam homofobičan i želim da svi ljudi imaju ista prava, samo mislim da je sada krajnje vrijeme prestati s cinizmom i činiti tako, kao da nacija nema većih briga. Trebalo bi hrvatskom narodu reći da hrvatska zakonodavna tijela imaju jako ograničenu moć donošenja vitalnih zakona. Naši zakoni kreirani su od MMF-a, Haškog tribunala i Europske komisije. Naš sabor može samo žučno diskutirati o zabrani pušenja u jednosmjerim ulicama, ili zabrani držanja slonova u jednosobnim stanovima u zgradama sa dizalom.
Više ovlasti odavno nemaju.
Od ustavnih promjena napravljena je farsa …pokušaj trgovine kao na turskom bazaru. Teolog dr. Ivica Šola iz Osijeka, slikovito je komentirao pokušaj SDP-a, da od Ustava napravi biznis. Rekao je da mu to liči na …mijenjam Hercegovca za homoseksualca.
I dok se najveća manjina onih Hrvata, koji kopaju po kontejnerima širi i raste i prijeti postati većinom, naši saborski zastupnici nemaju pametnijeg posla, nego raspravljati o stvarima, koje stvarno mogu pričekati.
Dok se Hrvati svađaju gdje će dijaspora glasovati i hoće li homoseksualci moći adoptirati djecu, u sjeni i daleko od očiju javnosti priprema se zakon po mjeri MMF-a. On bi trebao omogućiti odlazak u prijevremenu mirovinu sa 55 godina starosti. To bi značilo masovno otpuštanje starijih osoba, koje ne bi imale više pravo na naknadu za nezaposlene. To je praktično tjeranje u mirovinu onih koji po Ustavu imaju pravo na rad. O tome SDP šuti, jer se i oni kao potencijalni pobjednici idućih izbora žele dodvoriti MMF-u.
U kakvoj to državi živimo?!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments