ZA KRIŽEM

O POZNATOJ PROCESIJI NA OTOKU HVARU

piše: Jakov Vranković
Vrhunac slavlja Velike sedmice na otoku Hvaru je noć Velikog četvrtka na petak, kada procesije Za križem krene iz crkava mjesta Svirče, Vrbanj, Vrboska, Jelsa, Pitve i Vrisnika u 22 sata. Krenu na dug put oko 30 kilometara.

Posebno je zanimljivo da procesija nikada nije bila spriječena. Svečenik križonoši predaje križ koji je prilično težak, dva kantadura pjevaju srednjovjekovnu melodiju Gospina plača.

Melodija je specifična u svim župama različita “Nut mislimo svi mi danas, Ki na križu umri umri za nas …”

U pratnji križonoše su četvorica najbližih a za njima slijede, u tunike obučena pratnja s torcima i feralima, onda mnoštvo naroda. U zadnje vrijeme u mjestima, posebno u Jelsi, priključi se i puno turista.

U crkvama su prekrasno uređeni oltari s Isusovim grobom, kojem se svi skrušeno poklone i pomole. Kantaduri otpjevaju prigodne pjesme. Jednu pjesmu  zapjeva misijski  zbor izmoli se pet očenaša i procesija kreće prema drugoj crkvi i ponavlja isto. Cijelim putem se moli krunica a kada se ulazi u drugo mjesto onda se pjeva „Puče moj“.

U petak u jutro  mnogi mještani dočekuju svoju procesiju, najbliži ljube križonošu, naravno procesija je u duhu vjere i Isusove muke.

Posebno dirljivo je u Jelsi. Popularna pjaca puna je vjernika a križonoša zadnjih stotinjak metara trčećim korakom pada u zagrljaj svom župniku.Trnci i suze obliju sviju, nitko ih se ne sremi, njihov križonoša je još imao snage.

To je dio Forske procesije Za Križem koja je u srcu svim mještanima otoka Hvara a posebno onih  koji sudjeluju u procesiji.

Za vrijeme drugog svjetskog rata Za Križem se išlo u izbjeblištvu u El-Shatu, a pod talijanskom  okupacijom moglo je sudjelovati  samo 12 ljudi.  to je dobaz koliko mještani ovih mjesta i čitav Hvar drži do svoje stoljetne procesije Za Križem.

A koliko je važna govori i to da je 2009 godine procesija Za Križem upisana kod UNESCO-a-kao vrijedna, nematerijalna svjetska baština u Europi.

Bio je to moj skroman prilog i sjećanje na ovu nezaboravnu procesiju u kojoj sudjeluje i moje rodno Svirče na Hvaru.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments