IDEM ZA GLAZBOM

VESNA PISAROVIĆ NASTUPILA U HRVATSKOJ ZAJEDNICI

tekst i foto: Sonja Breljak
Berlin/ Podsjetilo je to na plesne večeri iz najboljih vremena tog oblika  okupljanja i druženja.

Koncert Vesne Pisarović u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici, donio je puno zadovoljstva ljubiteljima glazbe i plesa.

Najprije je sve zabavila afrička  glazbena skupina čiji su članovi iz Senegala i Ruande.

Bila je to lijepa prigoda …brojnima jedna od prvih …upoznati i nešto drugačije zvuke drugih, dalekih kultura. Potom je Vesna Pisarović svojim izvedbama  podsjetila na neke od njenih  najboljih glazbenih uspješnica. Sve u svemu, vrlo ugodna večer u kojoj se gošća predstavila u lijepom svjetlu.

U pauzi koncerta, Vesna Pisarović nam je o svom životu i radu u Berlinu, ispričala sljedeće:

-U Berlin sam došla 2009. godine. Moj put je malo neobičan. Naime, nakon uspješne glezbene pop karijere u Hrvatskoj,  osjetila sam potrebu poraditi malo na glasu, glazbi, osjećala sam se limitiranom s vlastitim znanjem. Željela sam proširiti horizonte.

Oduvijek sam obožavala  jazz, no prije sam mislila da je to za nekog drugog, da za jazz moraš biti poseban. I eto, osjetila sam da je to pravo vrijeme.  Imala sam 27 godina, osjećala sam da je to posljednji vlak ili ću zgrabiti tu priliku i nešto učiniti i promijeniti ili ću se stalno vrtjeti u krug, pjevati pop pjesme koje me nisu više inspirirale na način na koji su to činile prije.

Najprije sam studirala dvije godine u Haagu, onda u Londonu godinu dana.  Studirala sam jazz na konzervatoriju u Haagu a onda magistrirala u Londonu. Imala sm prijatelje u Berlinu i često sam znala doći iz  Londona na kocert i oni su me vodili u jazz klubove. U Berlinu sam se zaljubila u zvuk ovdašnje jazz scene i odlučila sam doći ovdje živjeti. I nakon treće godine života ovdje, ta me scena i dalje uzbuđuje.

Snimila sam moj prvi jazz album koji nosi naslov “Sa sumnjom”. To je album posvećen Elivis Presliu, s berlinskim jazz glazbenicima obradila sam njegove pjesme na jedan poseban način. Album je izašao prošle godine a sad u petom mjesecu imamo turneju po Njemačkoj.  15. svibnja smo u poznatom berlinskom jazz klubu “A train”. Na turneju idem sa jazz kvartetom. I dalje radim pop glazbu ali puno sporiju, jer sam studirajući jazz drugačije naučila. U Hrvatskoj smo nastupili na jazz festivalu u Lisinskom i bilo je vrlo uspješno. Bilo mi je  vrlo drago da mogu u Zagreb donijeti dašak berlinske jazz scene.

Sad imam dva projekta, jedan pop i jedan jazz projekt, to sigurno znači barem još dvije godine bavljenja time u Berlinu. Mada, poprilično mi nedostaje hrvatska klima. Imam i jedan mali problem ovdje, ne govorim dobro njemački, mogu se služiti i sporazumijevati ali ne mogu se šaliti, ne mogu biti šarmantna i tu osjećam zakinutost, ostaje uvijek neka distanca i iz te distance razvijaju se razni stavovi, naši o njima i njihovi o nama, zato ne mogu reći nešto više o tome kakvi su Nijemci.

Nakon sedam godina ovo je moj prvi susret s hrvatskim iseljenicima. Ja se ne osjećam kao iseljenik iako živim ovdje, kratko sam tu i ne znam gdje ću dalje, uglavnom ići ću za glazbom, rekla nam je Vesna Pisarović za gostovanja u Hrvatskoj zajednici u Berlinu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenka Gleißberg
Zdenka Gleißberg
11 years ago

Prekrasne i majstorske slike kao i uvjek…