ČOVJEK IZ SJENE

JOSIP MORIC, DOBITNIK ZAHVALNICE NJEMAČKO-HRVATSKOG  DRUŠTVA  BONN
tekst i foto: Sonja Breljak

Nakon subotnje dodjele Nagrade Franjo Basić i Zahvalnice Njemačko-hrvatskog društva Bonn, brojni mediji izvjestiše o ovom događaju.
U naslovima i prvim redovima većinom vijest o dodjeli Nagrade Franjo Basić uglednom njemačkom političaru i nekadašnjem dugogodišnjem ministru vanjskih poslova Njemačke, danas 83-godišnjaku, Hansu Dietrichu Genscheru.
S pravom!  U povijest je, naime,  ovaj političar svjetskoga glasa, ušao kao šef diplomacije u vrijeme čijeg su mandata dvije podijeljene Njemačke ponovno postale jedna ali i kao političar zaslužan za brzo priznanje Hrvatske.
Posebna nagrada Franjo Basić time je  sasvim sigurno u pravim  rukama!
A Zahvalnica?
Na nju u izvješćima ponegdje ne potrošiše niti retka.
Njen dobitnik, Josip Moric, primajući ju, kao da je u ime svih Hrvata koji ju zaslužiše, na trenutak izašao iz zaborava i sjene  i u nju se, i našim vlastitim nemarom, ponovno vratio.
-Genscher je na svoj  način doprinio stvaranju Hrvatske i Europe  a Josip Moric je to učinio na svoj način. Genscher je s jedne strane a Moric s druge strane. Povezati ih može riječ zahvalnost, naša zahvalnost da smo ih imali i da su djelovali među nama, rekao je tijekom svečanosti u Bonnu, Daniel Glunčić, predsjednik  Njemačko-hrvatskog  društva,  želeći ovim  riječima i gestom,  ukazati upravo na „ljude iz sjene“ koje personificira lik Josipa Morica, brojne Hrvate koji su nesebično u vrijeme rata i poslije pomagali svoju zemlju ne žaleći truda, vremena i novca.
–On je primjer svih onih Hrvata kojima se nije stiglo nikada ili barem ne dovoljno, reći:- Hvala! Radili su tiho i nisu se posebno isticali. Josip Morić je zato dobio  našu Zahvalnicu, istaknuo je Glunčić.
Lijepim riječima koje govore i o značenju Josipa Morica i njemu sličnih, potvrdio je to i Hans Dietrich Genscher:- Moj veliki motiv za politički angažman bila je i, nakon što sam došao u Zapadnu Njemačku, ljubav prema mojoj domovini. Uvijek sam mislio da onaj tko ne zna odakle dolazi, ne zna ni kamo želi ići!
Pod dojmom i ovih velikih Genscherovih riječi,  pružili smo ruku našem samozatajnom i dragocjenom, „čovjeku iz sjene“ koji nikada nije zaboravio odakle dolazi. I izrazili zahvalnost da  je, poput naših brojnih, rijetko spominjanih i zaboravljenih  domoljuba u svijetu, u teškim trenucima bio  svojoj zemlji, siguran i neupitan oslonac.
– Zahvaljujem Vam na čestitkama. Ja sam Josip Moric. Rođen sam u  Baranji 1929. godine. Imam mađarske korijene. A Hrvatsku volim iznad svega. U Njemačkoj sam od 1962. godine. Cijelo to vrijeme sam bio u Bonnu. U vrijeme rata sam od početka surađivao u dobrotovornom radu. Većinom sam to radio za 106. osječku brigade. U to vrijeme sam surađivao i s Danijelom Glunčićem koji je danas Predsjednik Njemačko-hrvatskog društva i diplomat. Tada je bio student teologije i brojne  smo dobrotvorne akcije zajedno organizirali i provodili. Sav moj angažman je bio za  Hrvatsku, za našu zemlju, za naše ljude. Sad sam u mirovini. Živim u Bonnu. Ova zahvalnica  je meni velika čast, jako sam dirnut. Nemam riječi da izrazim koliko mi to znači  da se ovom prilikom mislilo na mene, rekao je skromno Josip Moric za  kojeg je Daniel Glunčić ustvrdio  kako je sigurno i preko 300 puta  sam  vlastitim automobilom vozio pomoć za Hrvatsku, radio, sakupljao i slao  pomoć,  neumorno poput mrava.
Znam još takvih ljudi poput Josipa Morica. Radi dugogodišnjeg zaborava u koji su  i oni poput njega, upali, vrijedi ponoviti riječi  Daniele Glunčića izgovorene u Bonnu:- Izgovaram riječ –zahvalnost. Našu zahvalnost da smo takve ljude imali među nama. Razmislimo o tome!
Ja razmišljam o tome. I zato ponavljam ovu lijepu vijest iz Bonna. Istovremeno kad je Nijemcu,  bivšem diplomati i političaru, Hansu Dietrichu Genscheru  uručena Nagrada Franjo Basić, Njemačko-hrvatsko društvo je Zahvalnicu predalo i našem Josipu Moricu. Da se ne zaboravi!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments