IZABRANA ŠOKAČKA KRALJICA

tekst i foto: Slavko Žebić
papa 3Prošloga vikenda u Tordincima (Vukovarsko-srijemska županija) održana je 10. tradcijska manifestacija „Listaj lipo stara“ u okviru koje se uvijek bira Šokačka kraljica za tekuću godinu.

Među 18 finalskinja, tu laskavu titulu zavrijedila je lijepa Matea Kopić iz Čepinskih Martinaca, djevojka koja već desetak godina igra u njihovom KUD-u i vodi sve njihove priredbe.

Pratilje su Jelena Budimir iz Kutjeva i Ana Kovačević iz Tordinaca, a krunu je novoj kraljici predala Marija Janković iz Draža, djevojka koja ju je zavrijedila prošle, 2014. godine. Matea je u svatovskom ruhu iz Semeljaca, vlasništvo Ivana Sebauera iz Čepina, no dat će Bog, vidjet ćete vi nju i u gibaračkom svečanom ruhu.

Znam, pitat ćete se, kako Gibarčanka kad je ljepotica iz Čepinskih Martinaca?

Dvojbu je otklonio otac lijepe Matee, Mata Kopić iz Gibarca, rekavši da taj lijepi grozd jest stasao u Čepinskim Martincima, gdje je obitelj Kopić savila novo gnijezdo nakon progonstva, ali loza je gibaračka. A to je značajno, priznat ćete. Na kraju, čestitke lijepoj Gibarčanki!

Prosudbeno povjerenstvo imalo je tešku zadaću, rekla je etnologinja Gradskog muzeja u Vinkovcima, mr. Ljubica Gligorević, jer svaka od djevojaka mogla je ponijeti lentu najljepše, pa su odlučivale nijanse.

Tijekom večeri gledateljstvu se predstavilo 18 djevojaka; Ana Vengrin iz Antina, Ivana Stojanović iz Babine Grede, Elizabeta Bošnjak iz Beravaca, Lara Drlje iz Draža, Matea Kopić iz Čepinskih Martinaca, Valentina Bošnjak iz Gradišta, Martina Bošnjak iz Habjanovaca, Marija Orešković iz Hrastina, Jelena Budimir iz Kutjeva, Helena Vlaović iz Nove Gradiške, Martina i Valentina Matijašević iz Novigrada, Martina Paulić iz Podgorača, Dinka Liščić iz Vinkovaca, Dragana Perija iz Vrbanje, Ana Kovačević iz Tordinaca i dvije Hrvatice iz Vojvodine, Anita Đipanov iz Bačkog Monoštora i Anamarija Bartulov iz Plavne.

Kako je rekao predsjednik KUD-a „Zrinski“ iz Tordinaca, Tomislav Vidinović, projekt je ovo na očuvanju i otimanju od zaborava lijepih običaja i još ljepših narodnih nošnji Šokadije, pa su se natjecateljice iskazale u poznavanju svojega ruha, ali i valcera, koji se na ovim prostorima pleše još od vremena Beča.

Tu je i prelijepa modna revija etnodizajnerice Tajane Jurišić inspirirane Ivanom Brlić Mažuranić i šegrtom Hlapićem, pa je onodobno vrijeme dočarano haljinama i šeširima u kombinacija gradskog odijevanja i seoskog narodnog ruha.

U cjelovečernjem programu sudjelovali su: muške pjevačke skupine „Paorija“ iz Tordinaca i „Poljari“ Šiškovaca, KUD „Trenk“ iz Nove Gradiške i KUD „Golubica“ iz Vinkovaca, T S „Bećarska duša“ i solisti Ratko Jerković, Maja Keškić, Manuela Ferić, Matea Božić, Tomislav Kovačević i Zoran Goman, te Adam Svirčević na gajdama i Stanimir Perić na fruli.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
katica kis
katica kis
8 years ago

Bravo Matea!
Čestitam vam na tituli “Šokačka kraljica 2015” tim srdačnije, jer živite u mom rodnom mjestu Čepinskim Martincima u kojima sada žive prognani Hrvati iz raznih mjesta, poslije Domovinskog rata. Njihov KUD je vrlo aktivan te svake godine u ljeto organiziraju veselo slavlje pod nazivom “Kukuruzijada” gdje nastupaju mnoga kulturno-umjetnička društva, a nude se fini specijaliteti od kukuruza.
Radujem se ovogodišnjoj fešti.
Srdačna hvala gospodine Žebiću na ovoj vijesti.
Do viđenja
Katica