ISUS KRIST LIGHT

Emil Cipar
Slavonski Brod
 – Povodom Noći knjige Psihološko društvo brodsko-posavske županije i Gradska knjižnica u Slavonskom brodu upriličili su susret s Brunom Šimlešom, trenutno najčitanijim hrvatskim autorom.

Na njegove knjige čeka se u Gradskoj knjižnici tjednima. Trenutno su zabilježena 52 upisa.

Zašto je toliko tražen?

Zašto je Bruno Šimleša tako tražen autor …pokušao sam na to pitanje dobiti odgovor na susretu u Gradskoj knjižnici, koji je ujedno bio i promocija njegove nove knjige znakovitog naziva: U rukavicama mi je ionako prevruće.

Kao što je i uobičajeno prije svega riječ-dvije o autoru:

Bruno Šimleša je produkt vremena u kojemu živimo i u kojemu se stari sustav vrijednosti raspada. Možemo reći da ga je rodila sveopća kriza …gospodarska, duhovna, kriza identiteta.

Kako definirati samoga sebe, kako se snaći u novim ispraznim vrijednostima kojima smo okruženi, što smijemo, što ne smijemo, što je društveno prihvatljivo?

Na sva ova pitanja Bruno Šimleša ima odgovore. Istina ti odgovori su isprazni i površni isto tako kao što su i pitanja besmislena, ali …the show must go on. Čitaj: rublja se mora okretati ili majmune treba nahraniti.

Zašto mi sami ne znamo te odgovore, zbog čega uvijek tražimo kompliciraniji put do sreće i zašto gotovo uvijek na tom putu zalutamo i tražimo putokaz u novoj knjizi spomenutog autora, jer samo njemu vjerujemo?

Kako bismo živjeli bez Šimlešinih  životnih savjeta?

Možemo li živjeti sretno bez životnih savjeta Brune Šimleše?

Uzmimo jedan svima poznati brodski primjer:

Već desetak godina žive vrlo sretno u jednoj vrlo neobičnoj i kompliciranoj zajednici Stipa Vokić i rode Malena i Klepatan. Nisam siguran, ali mislim kako nitko od njih nije ni čuo za boga sreće Brunu Šimlešu. Nemaju oni vremena baviti se tako visokim stvarima. Oni jednostavno uživaju u svojoj sreći, a niti ne znaju kako su sretni.

Malena je prije desetak godina slomila krilo i više nije u stanju u jesen potražiti toplija mjesta. O njoj se preko zime brine Stipa Vokić domar škole na kojoj se nalazi njihovo gnijezdo. Stipa ju hrani ribom koju ponekad odvaja od svojih usta.

Svatko od njih troje vjeruje sam u sebe, ali isto tako vjeruje u ono drugo dvoje iz ove zajednice. Stipa se brine o Malenoj dok je Klepetan otsutan, hrani ju i njeguje.

Klepetan zna da ga Malena čeka u njihovom gnijezdu i zna da se Stipa brine o njoj za vrijeme njegova odsustva.

Malena zna da će ju Stipa nahraniti i da će brinuti o njoj. Isto tako zna kako će se Klepetan vratiti u proljeće.

I nitko od njih ne pravi dramu oko toga, ne naziva psihologa, ne upisuje se u knjigu čekanja u Gradskoj knjižnici kako bi rezervirao neku od biblija velikog gurua za socijalne odnose u suvremenom društvu. Ovo troje živi i dalje svoje ispunjene živote, međusobno se obogaćujući.

Gdje zapinje kod ljudi?

Kriza identiteta, kriza vjere, kriza samopouzdanja… su glavni razlozi zašto ljudi sve češće traže savjet stručnjaka ili „stručnjaka”.

Sve što nam Bruno Šimleša nudi ponuđeno nam je davno od Isusa Krista. Potrebno je samo potražiti put do njega i pridržavati se uputa koje nam je on dao. Na stranu da je Crkva od Kristovih savjeta učinila robu koju i ona prodaje isto tako licemjerno kao što Bruno Šimleša prodaje svoje savjete.

Partnere u zajednici treba prihvatiti i voljeti onakvima kakvi oni jesu i ne pokušavati od njih učiniti bića slična nama. Upravo onako kako to već jedno desetljeće čine vrlo uspješno naši Stipa, Klepetan i Malena.

Ili još jednostavnije to kaže i sam autor Bruno Šimleša:

-Ja sam sretan čovjek koji uživa u otkrivanju odgovora na ključna životna pitanja. Sretan sam zato što volim sebe kakav jesam. Sretan sam zato što iznimno uživam u onome što već imam u sebi i oko sebe. To mi olakšava trud oko nadvladavanja mana i razvijanja onoga što još nemam u sebi i oko sebe. A to dvoje zajedno mi daje mudrost da prihvatim sve ono što ne mogu i ne trebam promijeniti. Znam da to zvuči jednostavno, iako vjerujte mi, nije bilo nimalo jednostavno postići to, ali sada je zadivljujuće jednostavno živjeti na taj način. Kad si sam prestaneš stvarati probleme, u složenosti života postaje zadivljujuće jednostavno uživati.

Ne znam zbog čega je onda bilo potrebno pisati toliko knjiga kada je recept za sreću tako jednostavan. Prepoznati sebe, svoje mjesto i svoju ulogu u društvu koje nas okružuje je cijela tajna uspjeha.

Dobro …Šimleša vidi samo sebe, ali pretpostavljam da tako gleda i na druge, jer inače ne bi bio tako sretan. Zašto to nije i rekao …stvar je uspješnog marketinga.

Mi možemo što hoćemo, ali ne smijemo sve što možemo …rekao je Schopenhauer. Za svoje postupke samo mi snosimo odgovornost. Besmisleno je tražiti potvrdu ispravnosti naših postupaka kod bilo koga, pa i u knjigama Brune Šimleše.

Drugim riječima…

Drugim riječima …na putu prema sreći treba odrediti granice. Hoćeš li to učiniti sam, ili ćeš prihvatiti od nekoga već određene granice …stvar je slobodnog izbora. Bez tih granica nema sreće u skoro neograničenoj slobodi koju smo dobili od Boga.

Vremena su takva kakva jesu i ona dopuštaju šarlatanima svake vrste držati pred nama iskrivljeno ogledalo u kojemu trebamo prepoznati sebe. Hoćemo li to učiniti, osobna je odluka svakoga od nas. Ja osobno preferiram ravno ogledalo koje nam daje jedinu ispravnu sliku o nama. Možemo to ogledalo nazvati Bogom, Budom, Alahom, Univerzalnom inteligencijom… to je nebitno. Bitno je da jedino u njemu možemo vidjeti pravu sliku.

Sve u svemu …Brunu Šimlešu možemo shvatiti kao: Isus Krist za početnike, ili Isus Krist light.

Preuzeto sa portala SBplus.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Milica Schmidt
Milica Schmidt
11 years ago

Pročitala sam neke knjige od Šimleše, ali sam to gledala više kao zabavno ili informativno a nikako da mi zamjeni ono u što i koga vjerujem. Piše jednostavno neke stvari koje mogu promijeniti pogled na vlastiti život. To je momentalno jednostavno moderno i mislim da je boje pročitati koju njegovu knjigu nego se obraćati noću savjetnicima koji na ekranu gledaju u karte,visak ili slično,da bi ljudima dali životnu pomoć u određenim životnim problemima. A tih ima masovno!Životne krize su na svakodnevnom programu a tko će ti pomoći iz očito ne izlaznih problema…neće štetiti da pročitaš neku mudru knjigu,jer kad čitaš… Read more »