DANI VINA U OSIJEKU

Slavko Žebić
DSC07121Osijek/ Osijek i osječko-baranjska županija polako ali sigurno ucrtavaju na vinsku kartu Hrvatske vrlo prepoznatljive simbole, zamišljene svojevrsnom manifestacijom Dani vina, koja se ovih dana u čitavoj županiji organizira po 5. put.

Otvorena je za održavanja Sajma lova, ribolova i turizma u Osijeku, a punih mjesec dana održavaju se svečanosti u slavu vina u Našicama, Đakovu, Belom Manastiru i Osijeku, da bi finale bilo u subotu, 11. svibnja u Dalj planini, u općini Erdut. U Osijeku je sudjelovalo 4 vinogorja, 12 vinskih cesta i više od sto vinara, a ovogodišnje dane pratilo je lijepo vrijeme i više od 15 tisuća posjetitelja.

DSC07098Osječki dio manifestacije održan je 3. i 4. svibnja u Tvrđi, gdje je otvorena Regionalna vinoteka, najznačajniji kutak za vinoljupce u gradu i regiji. Potom je održana svečanost proglašenja pobjednika 5. Dana vina i uručena priznanja najboljima, 31 zlatna plaketa, 30 srebrnih i 19 brončanih, a najboljemu među vinarima uručen je veliki dukat.

Dukat je pripao Erdutskim vinogradima za Traminac …izborna berba 2012. godine. U samom vrhu još su vina Belja d.d. Mece, Darda, Feravina iz Feričanaca, Đakovačka vina iz Drenja, Misna vina iz Mandićevca, te poznatih vinara Gerstmeier, Kalezić, Josić, Kolar, Kusić, Brzica i drugi. Priznanja su nazočnima podijelili gradonačelnik Bubalo, dogradonačelnica Lovoković i  dožupan Kraljičak, dok je veliki dukat vinarima Erduta dodijelio župan Šišljagić.

DSC07107Župan Vladimir Šišljagić je zahvalio svim sudionicima i svim posjetiteljima, pohvalio inicijativu Dana vina koja bilježi već petu obljetnicu, a posebice nositelje projekta „Wine tour“ koji se financira iz sredstava EU.

Ovim projektom objedinjene su sve vinske ceste na području županije, ali i sve ono što ovaj kraj nudi, a to je gostoprimstvo, poznata slavonska gastronomija, kultura, tradicija, povijest, bogato narodno ruho i nezaobilazna tamburica, zvonku pjesmu i vedar osmijeh i srce, široko ko nepregledna ravnica.

DSC07127Sve ovo je pratio i bogat program uz sudjelovanje tamburaša Paje Kolarića, Šokačke grane, Garavuša, Šokaca, Džentlmena, Blanku Došen, Igora Delača, Stjepana Jeršeka i Šimu Jovanovca. I naravno, Mladena Grdovića, spoj Dalmacije i Slavonije što simbolizira povezanost svih hrvatskih regija, rekao je Šišljagić.

DSC07130I kako velike manifestacije prate veliki ljudi, zamijetio sam u mnoštvu poznatog vinoljupca i ponajbolje poznavatelja hrvatskih vina, Renea Bakalovića. Prethodnu je večer vodio degustaciju u Arheološkom muzeju a nije propustio ni otvaranje vinoteke, pa sam ga zamolio za dojmove.

Iznenađen sam kvalitetom ovih vina i ne podilazim, ali ne želim ni umanjiti ulogu Slavonije i Baranje, jer kušao sam doista vrhunska vina, vina koja su nagrađivana na prestižnim izložbama u Parizu, Londonu, Njujorku.

DSC07132Uvjeren sam da više i nema loših vina, a ono što raduje, postigli smo odličan odnos cijene i kvalitete i jedino treba više poraditi na promidžbi i marketingu, a to je moja zadaća i ljudi od struke. Europa već prepoznaje našu kvalitetu, ali u svijetu smo još malo poznati, pa ovakve manifestacije itekako pridonose širenju dobrog glasa o našem vinu …rekao je Rene.

I za kraj, dožupan Željko Kraljičak, Srijemac, porijeklom iz Srijemske Mitrovice. Nije krio zadovoljstvo uspješno odrađenom manifestacijom, jer strateška je nakana županije da razvija kontinentalni turizam kao važnu granu gospodarstva, da to uobliči kao prepoznatljiv proizvod, a on će svakako, baš proizvodnjom kvalitetnih vina dobiti na važnosti.

DSC07133Zato je jako važno imati jedan ovakav projekt, koji će omogućiti dobivanje sredstava od EU, koja će, opet biti sretna da ulaže tamo gdje će ta sredstva biti oplođena. Nakana je i bila da se objedini u županiji sve što pridonosi kvaliteti turističke ponude, od proizvođača hrane i vina do kulture i lokalne ponude, sve u interesu podizanja kvalitete usluge u trenutku kada ulazimo u EU.

DSC07179Ovaj i idući projekti imat će za cilj da se ujedini baš sve, da vinske ceste premoste moćne rijeke, Dravu i Dunav i spoje se sa vinogorjem u Mađarskoj i Srijemu, poznatom po vinu još od doba Rimljana ali i da kušamo kvalitetna vina s piska na Sjeveru Bačke.

Ali tu nije kraj vinskim cestama, rekla je kroz osmijeh Marija Snopova iz Nytre, koja s prijateljicom nudi kvalitetna slovačka vina, Rizling rajski, Frankovka modra i Sovinjon.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments