OBILJEŽENA OBLJETNICA SPOMENIKA

foto: Sonja Breljak

OVDJE NAŠ MARUL NIJE SAM

piše: Sonja Breljak

Berlin/ Dogovorom i suradnjom  Saveza hrvatskih društava Berlina i berlinske općine Wilmersdorf, Hrvati i Nijemci su se sastali kod spomenika Marku Maruliću u Berlinu. Ovakav skup inače se redovito organizira 18. kolovoza, na Marulov rođendan. No, ovo je bila posebna prigoda.  Obilježen je, naime, dan, odnosno deseta obljetnica od svečanog postavljanja spomenika Marku Maruliću na trgu  Julius-Morgenroth iza zgrade Vijećnice. Svečanom skupu kod Marulićeva spomenika, predstavnicima krovne udruge berlinskih Hrvata  i općine Wilmersdorf, pridružio se i Silvio Kus, predstavnik Veleposlanstva  RH u Njemačkoj. Svi zajedno položili su cvijeće pred tri metra visoku, brončanu statuu, rad hrvatskog kipara Slavomira Drinkovića.
Riječ -dvije ovom je prigodom izrekao predsjednik Saveza hrvatskih društava Ivan Bitunjac, naglašavajući značenje Marulićeva djela i njegova spomenika u Berlinu. Ispred općine Wilmersdorf, cvijeće je položio  Joachim Krüger, općinski povjerenik za obrazovanje i kulturu. Joachim Krieger je u lijepom govoru, pokazao kako poznaje život i djela hrvatskog pjesničkog velikana.
– Kad smo prije deset godina postavljali ovdje spomenik hrvatskom piscu Marku Maruliću obilježavajući tako svojevremeno, 30 godina dugo partnerstvo sa hrvatskim gradom Splitom, mnogi od nas su se tada po prvi puta susreli sa  imenom Marka Marulića.  Od tada do danas naučili smo puno, rekao je Krüger, naglašavajući  značenje Marulićevih djela za ondašnju i današnju  Europu i za hrvatski jezik i kulturu, poredeći Marulića sa Goetheom. Krüger je govorio i o značenju spomenika na spajanju Hrvata i Nijemaca, pohvaljujući suradnju s krovnom udrugom i Elizabetom Kopić, koja je ispred Saveza hrvatskih društava inicirala i zajedno sa općinskim njemačkim predstavnicima, organizirala skup kod Marulićeva spomenika.
–Ovdje hrvatski pisac nikada nije sam. Njegov spomenik je na ulazu u općinsku zgradu koju svakodnevno, radi svršavanja općinskih poslova, posjeti na tisuće građana. Brojni  se zaustave, pogledaju ovu lijepu statuu koju smo prošle godine i renovirali i uredili, te pročitaju na postavljenoj ploči, kome je spomenik posvećen, rekao je Joachim Krüger.
Par riječi izrekao je i predstavnik hrvatskog Veleposlanstva, ministar-savjetnik Silvio Kus, izražavajući zadovoljstvo  da je  mjesto Marulićeva spomenika, postalo i  mjesto redovitih susreta Hrvata i Nijemaca.- Ovoga ljeta napuštam Berlin i prelazim na drugu dužnost. Koristim prigodu i da se oprostim od vas. Želim vam reći:- Samo nastavite tako dalje. Ovom spomeniku, svojim dolascima, susretima i  podsjećanjima, vi dajete dušu!
Potom su se svi okupljeni zaputili u općinsku zgradu gdje su nazdravili hrvatskim vinima i pokojom slasticom. Među okupljenima bio je i Jochen Goetz, počasni građanin Splita i predsjednik Njemačko-hrvatskog društva u Berlinu koji je najavio jesenje organiziranje zanimljive izložbe splitskih autora. I predstavnica njemačkog Društva za njegovanje partnerstva sa Splitom, Bärbel Kirchner, najavila je u oba grada, niz aktivnosti kojima će se obilježiti 40 godina dugo partnerstvo, čemu veliko značenje i pažnju poklanja i gradonačelnica  općine Charlottenburg-Wilmersdorf, Monika Thiemen, inače poznata kao velika prijateljica Hrvata i Hrvatske.
Skup  pred Marulićevim spomenikom i u općinskoj zgradi kojim je obilježena deseta obljetnica postavljanja spomenika, protekao je u vrlo srdačnoj atmosferi, u znaku oba jezika i  ugodnom  druženju Hrvata i Nijemaca. Poput živoga djela, Marulićev spomenik spaja, poziva na podsjećanje, razgovor  i međusobno kulturno upoznavanje i približavanje dva naroda u srcu njemačke metropole. I naš Marul bi bio zadovoljan tima!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments