KARDINALOVO PISMO

piše: Sonja Breljak
biskupBerlin/ U poštanskom sandučiću u subotu, pronađoh maleno pismo. Eto, o njemu mi pričao i Ivo Dorotić, naš sportski izvjestitelj na subotnjem malonogometnom turniru. Veli:-  A jesi li ti dobila pismo od kardinala?

Ma, otkud bi ja?-velim. A Ivu to pismo baš obradovalo. Ksže, tako Nijemci ne propuste čestitati i rođendane pripadnicima crkvene zajednice. To mu se baš sviđa, ta pažnja.

Na taj razgovor do popodne već i zaboravih, kad poslijepodne pronađoh maleno pismo u mom poštanskom sandučiću. Stvarno, u potpisu nadbiskup berlinski, Rainer Maria Kardinal Woleki.

Pismo počinje s: – Liebe Frau Breljak …dobra je tradicija za rođendan poslati pozdrav. Na Duhove slavimo rođendan crkve i zato vam pišem. Od prije dvije godine sam u Nadbiskupiji Berlin, Vaš nadbiskup i radujem se da i Vi tome pripadate, katoličkoj crkvi u Berlinu, Brandenburgu i Vorpommernu. Ono što nas spaja je vjerovanje u istoga Boga koji nam danas , na Duhove, šalje svog Svetog Duha. U Jeruzalemu je tada bilo ovako: Eto, iznenada šuma s nema kao kad se digne silan vjetar. I ispuni svu kuću u kojoj bijahu. I pokažu im se kao neki ognjeni razdijeljeni jezici te siđe po jedan na svakoga od njih. Svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše govoriti.  I svi koji su povjerovali osnovaše jednu zajednicu. Oduševljenje ovim događajem i danas je živo …

Kardinalovo pismo podsjeća na značenje blagdana Duhova, te poziva živim održati svugdje gdje se krećemo oduševljenje našim vjerovanjem. Lijepa ideja i lijepo pismo kardinala Woelkia na ovaj za crkvu i vjernike, značajan dan.

Duhovi tj. blagdan silaska Duha Svetoga na apostole u Jeruzalemu, 50 dana nakon Kristova Uskrsnuća. Od tuda i izraz Blagdan Pedesetnice, Pentekoste itd. Slavi se i kao blagdan “rođenja Crkve” budući da Djela Apostolska donose da su apostoli puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumjeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se “dalo krstiti te su primili Duha Svetoga”. Inače to je i jasno otvaranje spasonosnog poslanja Crkve prema svima a ne samo prema Židovima. “Duhovi” je doslovce preuzeto iz staroslavenskog, gdje je to genitiv jednine, a zapravo se odnosi na Duha Svetog koji je jedan, a ne na više duhova kako to zvuči u suvremenom jeziku.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments