UČENICI IZ POŽEGE NA KONGRESU U BERLINU

REPORTAŽE
piše: Sonja Breljak

JEDNA SASVIM NORMALNA PRIČA
I ove su godine učenici Ekonomske škole iz Požege tjedan dana boravili u Berlinu.
Sve uobičajeno započne u Požegi gdje mlada nastavnica njemačkog jezika, Martina Budimir, putem interneta prijavi svoje učenike na natjecanje  u Berlinu. Naslov  natječaja, odnosno manifestacije koja natječajem započinje, je: Europäischer Zukunftskongress Chance Europa 2020, odnosno, prevedeno: Kongres o budućnosti  Europe 2020.
Kongres i natječaj uvijek imaju više zadanih tema na koje sudionici imaju zadaću uraditi pisane, filmske i svakovrsne uratke. Najbolji radovi prikažu se za jednotjednog  boravka u Berlinu a autori sudjeluju na skupu mladih i zajedno istražuju teme o budućnosti Europe.
Biti u završnici ove manifestacije, učenicima iz Požege je pošlo za rukom već četiri puta, što govori o angažmanu onih koji ih vode i pripremaju te probuđenom učeničkom interesu. I ovom prigodom smo ih susreli u Berlinu.
– Istina, četvrti puta smo na ovom Kongresu. Pratim kada počinje natječaj i onda se aktiviramo. Zadatak je bio kao i svake godine obraditi temu budućnosti Europe. Ponuđene su razne teme poput socijalnog života, angažmana mladih u politici i slično. Pošto je ovo Godina borbe protiv siromaštva, mi smo izabrali tu temu i kako riješiti taj problem.
Moguće je raditi razne vrste radova, pisanih, radijskih, filmskih. Odlučili smo se za snimanje filma. Film ne smije trajati više od deset minuta. U projektu su sudjelovale učenice Marija Jozić, Katarina  Radošević i Gabriela Lisec a glumili su još i  Filip Galić, Fran Lisec i Dominik Budimir, te učenici 1.h i 3.h razreda naše škole.  Film se zove “Eine ganz normale Geschichte” , odnosno  „Jedna sasvim normalna priča“ a podnaslov je “Armut darf nicht sein”, Siromaštva ne smije biti. Snimatelj je Robert Demo iz foto-studia Kaca i sve je urađeno vrlo profesionalno.
Prikazali smo sudbinu jedne obitelji 2010. godine negdje u Europi. Majka i otac su nezaposleni, djeca ne idu u školu jer nemaju novca za knjige, žive u neimaštini. Prikazano je kako se lagano gasi u domu sve što ne mogu platiti, struja, voda…potom kako socijalni radnici  odvode djecu, razdvajaju ih u razne obitelji. Nakon godinu dana sudbina djece je različita, jedno je u siromašnoj  obitelji a drugo u bogatoj. Siromašno dijete je na ulici i demonstrira, tu je sudjelovao cijeli razred. Bogato dijete je zastupnica u parlamentu Europe i na ulici susreće sestru koja demonstrira protiv siromaštva.. „Demonstranti“ u filmu nude program borbe protiv siromaštva, poput državne skrbi o osnovnim potrebama, ograničenja cijena struje vode, pola radnog  vremena umjesto otpuštanja radnika. Film se jako dojmio organizatora, rekli su da im je oko zasuzilo kad su gledali, rekla nam je nastavnica Martina Budimir. –  Ove godine je 80 sudionika iz Austrije, Njemačke, Hrvatske, Bugarske, Češke i Poljske. Malo su i ovdje  radi krize smanjili troškovnik. Došle su sa mnom dvije učenice, Marija Jozić i Katarina Radošević. Tu su i predstavnici  Europskog parlamenta koji su pokrovitelji manifestacije, odjeljenje za mlade i obrazovanje. Namjeravamo se opet natjecati iduće godine. Interesa i volje imam  a i učenici imaju interesa. Do sada smo obrađivali problem droge, euroskepse, homoseksualnosti i ekologije. Rad s učenicima me vodi i u tome još uživam, zaključila je nastavnica Martina Budimir.
– Bila sam ovdje i prošle  godine. Bilo bi dobro kada bi političari koji  pogledaju  filmove i ovo što radimo ovdje u grupama,  naše prijedloge  shvatili ozbiljno i nešto od toga i primijenili.  Meni se nekada čini da nas i ne shvaćaju baš najozbiljnije, rekla je u Berlinu Katarina Radošević, jedna od autorica filma „Siromaštva ne smije biti“ koji je sudjelovao na Kongresu mladih o budućnosti Europe.
Svaka čast Ekonomskoj školi iz Požege, nastavnici Martini Budimir i učenicama na dugogodišnjem i kvalitetnom angažmanu koji su prepoznali i organizatori iz Berlina i pokrovitelji iz Europske Unije.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments