AH TA DIJASPORA

ZNA SE!
piše: Emil Cipar

U posljednje vrijeme diglo se dosta prašine oko apela Dragutina Lesara, „tamo nekoj dijaspori“ da se …molim lijepo  …priključi potpisivanju peticije za održavnje referenduma protiv izmijena Zakona o radu.
Ne bi to trebalo nikoga zabrinjavati, ali zabrinjava činjenica kako se sama dijaspora brani od takvih populističkih nebuloza, kojekakvih ambicioznih političara. Hrvatska dijaspora nije organizirana, ne govori jednim jezikom i sama si je kriva za krivu percepciju u Hrvatskoj.
Prije svega …hrvatska dijaspora nije do sada uspjela sama sebe definirati i odrediti svoju ulogu i položaj u odnosu s Hrvatskom.
Hrvatska je samostalna, demokratska i stabilna država, koja se …unatoč problemima, uspješno nosi s nedaćama i teškoćama. Vanjska politika je postojana …s jasnim ciljevima i okrenuta zajedničkoj budućnosti. Ne pripisujem ove uspjehe nekoj političkoj stranki ili koaliciji, nego je ona vidljiva u programima svih parlamentarnih stranaka u Hrvatskoj. Naravno da tu postoje razlike, ali one su nebitne i razlikuju se samo u postupcima.
Očito je da velika većina hrvatskih građana podržava ulazak Hrvatske u Europsku Uniju, odobrava članstvo u NATO-u, globalizaciju ideja i vrijednosti…
Nažalost hrvatska dijaspora nije našla način, kako matičnoj zemlji pomoći u tim nastojanjima. Umjesto toga, svojim postupcima čini joj često medvjeđe usluge.
Gotovo 400 000 tisuće Hrvata u Njemačkoj (Broj nije službeno potvrđen), je ogroman potencijal, koji nije iskorišten jer…
…ne postoji jedna krovna udruga koja bi povezala aktivnosti, davala inicijativu i prijedloge, kako pomoći Hrvatskoj. Hrvatski Svjetski Kongres bi to mogao biti, ali on čini upravo suprotno. Umjesto da pomaže, on postavlja kamenje spoticanja službenoj hrvatskoj politici.
A sve je tako jednostavno. Umjesto da se bavi politikom, kojoj nije dorastao, HSK bi trebao pogledati, kako to rade iseljenici iz drugih zemalja, čiji su uspjesi više nego vidljivi. Uzmimo za primjer Italiju. Talijanska dijaspora je garancija za dobar izvoz talijanskih proizvoda, za dobru percepcije Italije u svijetu. Nisu to postigli slanjem otvorenih pisama ministrima inozemnih poslova zemalja u kojima žive i rade, nego su jednostavno „dolce vita“ živjeli i radili. Sve je to doprinijelo …pa je uspjeh pizze i špageta bio zagarantiran.
Ne treba se u Njemačkoj baviti hrvatskom politikom, nego jednostavno raditi pošteno i dobro ono čime se baviš. Svojim uzornim ponašanjem stvorit ćeš pozitivnu sliku o Hrvatskoj. Kako će nas Nijemci prihvatiti ne ovisi o statistikama i otvorenim pismima, nego o malim i sitnim svakodnevnim susretima, koji su i dio našeg svakodnevnog života. Da je Dubrovnik u Hrvatskoj …može Nijemac doznati na bezbroj načina, ali najbolje je ako to dozna baš od tebe uz Cedevitu, ili čašu traminca iz Kneževih vinograda, ili Kutjevačkog rizlinga. Naša prošlost, Nijemce baš posebno ne zanima, ali ih jako zanima zajednička budućnost.
A veliku politiku prepustimo službenoj hrvatskoj politici. Sve u svemu …oni to rade vrlo dobro, jer …ruku na srce …tko je pomislio prije 18 godina da će Hrvatska biti članica NATO-a, članica Vijeća sigurnosti, vrlo važan faktor u Regiji…
Hrvatska dijaspora ne može mijenjati zacrtani put, ali razumnim ponašanjem može ga olakšati. Na taj način dijaspora postaje imuna na egzibicionističke pokušaje rubnih političkih populista iz domovine. Neka oni svoje stavove zastupaju u Hrvatskoj u okviru Ustava i demokratskih pravila. Hrvati u Hrvatskoj će već znati to procjeniti.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

Italijanska dijaspora je ipak malo drugačije organizirana njihova ne vladina udruga biranaje upravo os strane njihovih dijasporskih članova koja ih zastupa,za razliku od Hrvatskog Svjedskog Kongresa to sam se imao priliku uvjeriti radeći u mom europskom svjedskom gigantu u kome uz više nacija rade i Talijani i Hrvati i dan danas se u toj tvrtki nešto radi osim proizvodnje na razmjeni znanosti iskustva na principu prakse obrazovanja i školovanja diljem europe i svijeta povezuju se sa raznim nacijama u kojem proektu su prisutni i Hrvati žalosno je da se u tome malo zna a Hrvatski Svjedski Kongres u tom smislu… Read more »

Josip Mayer
13 years ago

Poštovana gospođo gospodine Cipar molio bi vas ipak za malo izuzeće. Više ne mogu i ne moram reći da nešto sam rdim,a da nešto radimo društveno i pojedinačno na općem dobru Hrvatske i Hrvata uključujući i njezine građane,sa time su upoznati mnogi pojedini u Hrvatskoj internetskoj mreži a manje u tiskovnom smislu pogotovo oni dobrotvorni i dobro namjernih. Ne samo za mene kao što je moj slučaj na relaciji dijaspora i iseljeništvo,već i slučaj mnogi naših sa velikim žarom za Hrvatsku komentatora članaka,ne vidim problem zašto da se i njihov glas i u tiskovno smislu malo više ne čuje osobno… Read more »

Josip Mayer
13 years ago

Dijaspora a što je to,

Hrvatski narod je jedan od naroda sa najvećom Dijasporom pojam dijaspora određujemo onaj dio etnosa koji se nalazi iz van matičnog etničkog prostora u stručnoj terminologiji …nije precizno određeno kako se treba tretirati onaj dio etnosa koji je državnim granicama.Smatramo da se i takav odvojeni do etnije treba tretirati kao Dijaspora,jer je mali broj etnija kod koji se podudaraju etničke i državne granice.

Dijaspora predstavlja vrlo složenu etničku,socijalošku,kurtulošku,povjesnu,etnogravsku i političku činjenicu.
Hrvatsko iseljeništvo je opet nešto drugo posebno slobodno mi rečete ako nije tako.
LP