ŠIMINO KOLO

DIVAN SKITNJE
piše: Emil Cipar

Divan skitnje foto©Emil Cipar

Ma ko ne zna šta je kolo? Narodni ples, većinom u krug u kojemu sudjeluje više osoba. Nemam nakanu pojašnjavati značenje riječi …samo da napomenem da ih ima bezbroj i da se razlikuju od naroda do naroda, od regije do regije, od sela do sela.
U Slavoniji …jedno od bezbroj kola zove se Šimino kolo.
I kolo o kojemu želim pisati nazvah Šimino kolo. Nazvah ga po čika Šimi Seletkoviću iz Donjih Andrijevaca.
Tko je čika Šima?
Ne pada mi na pamet pisati o bogatom čika Šiminom životu, jer mislim da bi to bio Sizifov posao. To je već uradio kolega Željko Mužević na ovom sajtu. Ako se ne sjećaš …možeš sada pogledati ovdje (Priča o Šimi). Bilo je to početkom ožujka 2010 godine.
I kao da je kolega Mužević tada zasvirao magično i neobično Šimino kolo. Zvuci violine, pozvaše sve one koji ovo mogu čuti na igru …poče se stvarti krug.
Moram malo pojasniti pravila igre, prije nego što se potpuno prepustim divnoj čaroliji zvuka magične Šimine violine.
Čika Šima je samouki glazbenik i učitelj slavonskog melosa. Godinama, decenijama …prolazile su generacije talentiranih mladih ljudi „kroz njegove ruke“. Možeš ti studirati glazbu na vrhunskim konzervatorijima diljem svijeta, ali želiš li se baviti slavonskom izvornom glazbom …dok ne dobiješ čika Šimin štih …ne vrijedi ti ništa.
Osjetila to i naša čitateljica Anne Mikic iz Pertha u Australiji, pa nam napisa slijedeću poruku:
great read and a good story – I need to get good songs and music for my daughter in Perth WA Australia – 2nd generation Croatians – they have a folk group and would like to start singing Slavonske songs – do you think you can help.
Valja to prenijeti čika Šimi! Nazivam ga …ali čika Šima slabije čuje što i nije čudo. Za svoje 94 godine čuje izvrsno. Uz pomoć njegove žene zapisao moj broj mobitela, pa će mi se već netko javiti.
Čika Šima se preziva Seletković. Problem je što je u Slavonskom Brodu i okolici bezbroj Seletkovića. Znam da mu se sin …poznati profesor glazbe zove Kruno, pa tražim u imeniku. Isto tako problem jest da postoje dva Krunoslava istog prezimena u imeniku.
Biram krivoga.
E sada …i to ti je naše slavonsko neiscrpivo blago. Taj krivi i nije tako krivi. Bog je htio da me taj poziv naveo na moje stare, dobre, drage, provjerene prijatelje …Maricu i Krunu.
Javila se Marica. Kada sam rekao tko sam …odgovorila je
…Čekaj! Moram sjesti …ne mogu vjerovati!
Naravno da Marica poznaje pravoga Krunu, ali to sada može čekati. Razgovaramo dugo, dugo …dogovaramo susret. Ima se što pričati, kao što smo i u davnim vremenima uvjek imali.
Najviše se jadamo na propast vrijednosti, koje su nam bile svetinja. Moglo se i nekada posvađati međusobno, razići …prostorno udaljiti.
Ali! Postojalo nešto što smo svi jednako poštivali, čuvali i gajili, a to je ljubav prema svome kraju, narodu i običajima.
Ta ljubav nas je uvjek ponovo zbližavala i držala zajedno.
A ta ljubav polako, ali sigurno …umire.
Kao neko malo blago …nosim sjećanje na ovaj razgovor u voćnjak. Razmišljam o vremenima u kojima smo se družili. Marica i Kruno bili su oženjeni i imali su djecu. Sjećam se da su za mene bili pojam roditelja i da sam htio …kada budem oženjen i imao djecu …biti roditelj kao oni.
Još jednom smo se sreli u ratu. Zbog bombardiranja …grad je bio u mraku …proveo sam u njihovom domu nezaboravne trenutke. Nisam mogao spavati kod njih, jer sam morao na put, a Kruno me je sa ugašenim svjetlima i po mrklom mraku odvezao mojim roditeljima na selo.
Tako nešto čini se samo za najbolje prijatelje, jer grad je bio granatiran …moglo se izgubiti život.
Od tada se ne vidjesmo. Ali to našem prijateljstvu nije ni najmanje škodilo.
Dok radim u voćnjaku naziva pravi Kruno …čika Šimin sin.
Dogovaramo susret uvečer istoga dana.
I Kruno se žali na nestajanje običaja i našu sklonost više cjeniti tuđe.
Muzikolog je, pa je logično da ga najviše zanima njegovo područje. Kaže mi da na svjetske trendove mi imamo svoju originalnu slavonsku inačicu.
Tako je bećarac odgovor na soul i jazz. Melodija nastala iz trenutne situacije, želja da se pjesmom prenese trenutni osjećaj.
I za popularni rap, Slavonci imaju odgovor …čuveni svatovac.
Kruni posebno imponira da se jedan portal u dalekom Berlinu zanima za izvornu slavonsku glazbu. Pričam mu o Welebitu iz Berlina, koji se bavi tamburaškom glazbom.
To ga još više oduševljava. Obećava da će im napisati aranžmane …veseli se internacionalnoj suradnji.
I ja se veselim. Pisat ćemo o tome.
A šta je s Šiminim kolom? …pitaš se.
Kako vidiš …već nas se nekoliko uhvatilo u njega. Zanimaju li i tebe lijepi hrvatski običaji i tradicija …uhvati se u njega …ima još puno mjesta!
I čika Šima će nam se pridružiti sa svojom violinom … egedama, kako bi Slavonci rekli. Ako ti je stvarno stalo do prelijepih hrvatskih običaja …onda znaš igrati i imaš mjesta u kolu. I nije važno odakle dolaziš. Važno je samo …ne dopusti da nam zaborav pojede lijepu našu tradiciju, koja nas je stoljećima održala!
Ne dopusti da nam druge kulture nameću svoje običaje. Nisu ni oni loši ali
…naše je najljepše!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] to određivalo njegov život …u čemu je tajna? Počeh istraživati. Već sam početak bio je toliko sadržajan da sam nabavu toga tehničkog čuda odgodio za kasnije. U potrazi sa čika Šiminom djecom […]

Elizabeta Kopic
Elizabeta Kopic
13 years ago

E,moj Emile ovo napisano o Siminom kolu sjelo mi je u moje slavonsko srce daleko od rodnog kraja.Pozdrav Liza iz Berlina