INTERNET FORUMI, KLEVETA, OBJEDA…

OSVRT
piše: Nada Landeka

U posljednje vrijeme vrlo često se događa, da se između ostalih i već dobro poznatih oružja, u nečasnim borbama kakve vladaju u Hrvatskoj  – poput krivotvorina u zemljišnim knjigama, krivotvorina platnih lista i mnogih drugih krivotvorina, a koje služe prvenstveno za stjecanje nepripadajuće  imovinske koristi, mnogi služe i klevetom, blaćenjem ili iznošenjem raznih neistina na raznim forumima ili portalima a sve u namjeri da i na takav način eliminiraju protivnika.
Da bi uspjeli u ovoj svojoj nakani degradacije  konkurencije ne biraju se ni način ni sredstvo.
U nedostatku stvarnih činjenica koje bi eventualno mogli navesti kao stvaran razlog nečijeg blaćenja između ostalih argumenata koriste se čak i dokazi poput onog – da je netko s nekim ručao, večerao, da je eto, upravo zbog te osobe suprug ili supruga ostavio onog drugog.
Pod raznim nickovima i  izmišljenim imenima koja su dozvoljena na većini foruma i portala – osobe koje ja zovem psihijatrijskim slučajevima ili psihopatama našli su sebi način da se liječe. Izmisle bezbroj razloga, tek toliko da nađu neku temu na temelju koje bi se nečije ime povlačilo poput crnila ili čadži po internetskim stranicama.
Ove osobe ne poznaju načelo prirode, a koje funkcionira na način da  svaka čadža, bačena u vodu, ispočetka zamuti, potom spusti na dno korista rijeke, i potom je  rijeka još bistrija i pitkija nego li prije nego što su je zamutili.
Zakon se pobrinuo da su takva djela opisana u Kaznenom zakonu kao kaznena djela, razni admini ih ističu kao pravila ponašanja na forumima, ali gotovo nitko ih se ne drži.
Jednostavno si nemoćan, ako te netko oblati s namjerom da te ponizi, ne možeš doći do administratora neke stranice jer je ista registrirana putem raznih prekooceanskih društava. Pa čak i kad se sazna lokacija ili broj s kojeg je neki od takvih komentara postavljen, ima li smisla suprotstavljati se i na taj način braniti svoju čast?
Iz iskustva znam, da ONAJ TKO NEMA ŠTO PAMETNO ZA REĆI, taj onda kleveće drugog ili ga blati s namjerom da se bar s nečim istakne. U nedostatku vlastite pameti blati pamet onih osoba koje imaju dovoljno hrabrosti, čvrstine stava i inteligencije da se predstave PUNIM IMENOM I PREZIMENOM bez straha da će ih netko prozvati.
Nedavno sam dobila jedan mail od gdje iz Sarajeva, koja se uvrijedila nakon jednog komentara na njezin trač, pa  je braneći sebe citirala staru poslovicu „Nije kriv onaj tko prde već onaj tko ču“ mislivši pri tom kako je veća sramota onog tko se obazire na smrad od prdenja, nego li onog tko je prdnuo, jer bi svaki čovjek trebao imati svoju vlastitu pamet i inteligenciju na temelju koje bi svojom slobodnom voljom, a ne nametnutom znao procijeniti radi li se o istini ili kleveti, dok onaj tko je smrad izazvao očito nema kulture pa ne može niti osjećati sram!
I kako uopće suditi o nekome koga niti ne poznaš, ili koga nisi nikad upoznao. Čak i Kazneni zakon RH i Ustav RH propisuju da nitko nije kriv prije nego li je pravomoćno osuđen za djelo za koje ga se tereti. Po svemu sudeći, psihopate i psihijatrijski slučajevi  tj. jadnici bez inspiracije da napišu nešto iz vlastite glave  ili da stvore nešto što će ući u povijest, iznad su zakona RH i Ustava jer niti ga poštuju niti po njemu odgovaraju.
Državno odvjetništvo je na jedan takav slučaj u kojem je osoba prijavljena za sustavno maltretiranje klevećenjem i blaćenjem, utvrdilo slijedeće:
„Nesporno je da je osoba koja se tereti za počinjenje kaznenog djela klevete  isto počinila, na način da je oklevetela oštećenu/oštećenog iznošenjem neistine, no iz toga se ne može donijeti zaključak da bi ovakovim postupanjem počinila kazneno djelo klevete, već samo da je osoba koja se tereti za počinjenje kaznenog djela bez uobičajenog kulturnog nivoa, koji je kod dotične osobe izostao“
Dakle, to što netko gubi živce, doživi stres, isplače se, osjeća poniženim, povrijeđenim, što se nekome uništi privatni i poslovni život i ugled, to je u nas Hrvata, samo nedostatak uobičajene kulture!!!
A što bi na to trebale reći žrtve takvih osoba koje od svog vlastitog kala i blata u koje su upali ne vide dalje od nosa?
Moja svekrva je prije dvadeset godina pričala o jednoj mladoj curi koja je živjela u njezinom selu, a koja se voljela družiti sa seoskim momcima.  U vrijeme prije trideset godina su adekvatne za udaju bile samo djevojke „bez mane“ tj.  za koje se do tada nije javno znalo da su imale kakvu vezu sa momcima. No, bilo je i izuzetaka, po koje su došli prosci, a tada su suseljani pokušali na sve moguće načine sakriti navodnu „manu“ djevojke koja je odavno već doživjela prvo seksualno iskustvo, no „njezinu sramotu“  sakrivali su samo javno, dok su joj iza leđa zlurado došaptavali.
Jednog dana, u selo je došao momak iz susjednog sela, da bi zaprosio jednu od djevojaka koja je bila na glasu da je već promijenila nekoliko momaka. Svi su se iza leđa došaptavali i ismijavali na njezin račun, iako je djevojka bila prelijepa, pametna i sposobna, no zbog „mane“ koju su joj našli postojala je opasnost da ostane neudata i već su se svi slatko smijali iščekujući kako će joj napakostiti tračevima i klevetom.
S guštom i zluradošću  su očekivali da će prosac odustati od djevojke i izabrati „neku nevinu i dobru“.
Saznavši priču koju su već satima pričali iza njenih leđa, prosac je odgovorio svim suseljanima; „Jel samo to njezina mana?“
„ Može ona pod tom manom sto godina, jer ona ima jedinstvenu  sposobnost, ljepotu, i znanje gotovo u svemu, kakvu niti jedna djevojka iz ovog i iz okolnih sela nema i nikada neće imati“  rekao im je i uzeo svoju ljubljenu pod ruku!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments