U SUBOTU “SLAVONSKA VEČER”

slavonska-253x300 (1)BerlinHrvatska kulturno umjetnička i sportska zajednica Berlin organizira u subotu, 19. listopada 2019. godine “Slavonsku večer”.

Program počinje u 20 sati. 

U programu nastupa Folklor Hrvatske zajednice i Vokalni sastav “Lastavice”. 

Za glazbu za ples i zabavu zadužena je grupa “Plamen”.

Cijena ulaznice je 10 eura. 

Hrvatska zajednica Berlin je na adresi: Karl-Marx-Straße 204-206, 12055 Berlin.

više

RADOSLAVU KATIČIĆU U SPOMEN

Hommage à Radoslav Katičić, hrvatski jezikoslovac i književni povjesničar
(Zagreb, 3. srpnja 1930. – Beč, 10. kolovoza 2019.)

prilog: Ivica Košak
katic 1Wiesbaden, 9. listopada 2019. godine. Skup s predstavom rada profesora Katičića održan je
u okviru projekta Hrvatska čitaonica u organizaciji Hrvatske kulturne zajednice – Ogranka Matice hrvatske u Wiesbadenu (HKZ/OMH-Wi). Moderaciju susreta vodilo je uredništvo časopisa Riječ.

Profesora Katičića pamtit ćemo posebno po njegovu vedru i optimističnom pogledu u budućnost hrvatskoga jezika. Akademik Katičić je bio jedan od najvećih hrvatskih jezikoslovaca uopće. Jezik, hrvatska riječ ovisi isključivo o njegovim govornicima, dakle o nama koji određuju kakav će taj jezik biti,  govorio bi profesor, implicitno poručujući svima onima koji se bave hrvatskim jezikom da se – s poštovanjem i razumijevanjem odnose spram govornika hrvatskoga jezika,  jer hrvatski jezik – to su njegovi govornici – naglasio je Ivica Košak, predsjednik HKZ/OMH-Wi.…

više

PROFESORSKI BENEFITI U RH

tekst: Marko Jareb

jarebIma osoba u RH koji imaju veću mirovinu nego li profesori plaće u srednjim školama. Također ima osoba u RH koji imaju veću mirovinu negoli su imali plaću dok su radili. A profesor u srednjoj školi koji ide u mirovinu ima upola mirovinu negoli mu je bila plaća, pa čak i manje od pola.

Je li to ima igdje na svijetu?

Profesoru u srednjoj školi je prvi uvjet da može ići u mirovinu, …

više