DAN UJEDINJENJA NJEMAČKE

danBerlin/ Danas se u Njemačkoj slavi Dan njemačkog jedinstva, odnosno Tag der Deutschen Einheit. Na današnji dan 1990. godine, došlo je do ujedinjenja Zapadne i Istočne Njemačke.

Istočnonjemački režim počeo se rušiti još u proljeće 1989., kad je Mađarska otvorila granicu prema Austriji i tako napravila rupu u Željeznoj zavjesi. Od tada su Nijemci iz Istočne Njemačke mogli preko Mađarske i Austrije otići na zapad.…

više

DOĐITE NA “VILINSKA VRATA”

kosakWiesbaden/ Hrvatska kulturna zajednica, ogranak Matice hrvatske Wiesbaden organizira javnu tribinu i predstavljanje knjige “Vilinska vrata” ( i dalje tragovima svetih pjesamam naše pretkršćanske starine)  autora Radoslava Katičićasrijedu 9. listopada  2019. godine s početkom u 19:00 sati, u Domu kardinala Kuharića, u Wiesbadenu, Holsteinstr. 15A.

Radoslav Katičić je hrvatski jezikoslovac i …

više

OD LINOSTI NEMA GORE ŽALOSTI

Iz knjige “Nako sa salaša”/2019.

piše: Ivan Tumbas

tumbasŽivio u davna vrimena siroma čovik. Imo je on malo siromaštva, al sve to njemu nije vridilo toliko koliko dobra žena. Kad urane, on i žena zajedno. Kad ukasne u brazdi jel nad motikom, on i žena zajedno. Tako su na to malo siromaštva i imali života. Al kud će kiša već na vašar, kud će nevolja već na sirotinju.

Nisu oni proživili koju godinicu, pa siromašku umre najveće blago, dobra žena. Svakom čoviku je dobra žena blago i dika kuće, a koji je taku već imo, tom goru nemoj ni nudit. Pusta sad siromaška kuća, oladilo se ognjište, a košulja crna na njemu  petkom i svecom.

Šta će čovik već potraži drugu ženu. Ima udavača na svakoj ćoši, al ni jedna ne bi nažuljila rebra ni s metlom ni motikom.…

više

MOJA PJESMA

Vinko Pavić
vinkoJednu  sam pjesmu čuvao do zore
Kitio cvijećem, oblačio svilom,
Molio njenog pobratima more
Da je oživi svojim modrim bilom.

Uresit htjedoh svaku njenu stopu,
I svaka strofa da bude na mjestu,
Po nekom mojem mentalnomu sklopu
Ne smije rano i naga na cestu.…

više