VEČERAS JE GLAZBENA FEŠTA U MAKARSKOJ

piše: Sonja Breljak
IMG_6917Makarska/ Dok nastaju ovi redovi na balkonu s kojeg se pogled pruža na zvjezdano makarsko nebo i tišina obavija sve okolo (jer, naravno, ja pišem u neki kasni sat), na pomolu je petak, peti dan mog ovogodišnjeg odmora.

Prethoda večer puna je  divnih dojmova. Na Kačićevom trgu, u sklopu Noći Kalelarge, jednoipolsatni koncert je održala klapa Contra iz Splita.

Uokolo pozornice sve je puno gostiju, turista koji znatiželjno i s divljenjem gledaju i slušaju nastup ove klape koja je na prošlogodišnjem Festivalu klapa uz mandoline i gitare u Makarskoj, osvojila prvo mjesto prema odluci žirija. Prvi nastup na Festivalu i odmah prvo mjesto! A, izvrsno pjevaju. Koncert je vjerojatno zamišljen u okviru jednog sata ali eto, publika plješće, ne odlazi i traži još pa se glazbeno druženje malo i produžilo.

I ja sam zadivljena. Ne samo ovim izvrsnim nastupom klape Contra iz Splita već i općenito klapskim, višeglasnim pjevanjem, pravom glazbenom poslasticom. Pred oči mi domah dolazi pokojni otac s kojim doma počesto započinjasmo koju pjesmu, kad veli: “A, sad, terca!” Eto, ta se uputa proširila kroz cijeli moj život pa još “hvatam”  te očeve terce, pjevam, rado slušam, uživam.

Festival klapa uz mandoline i gitare održava se u Makarskoj u ovaj petak, 30. kolovoza u 20,30 u Ljetnom kinu Makarska. I to po petnaesti puta. Kako sam do sada, skoro uvijek ljetovala u Makarskoj, pratila sam prilično njegovih izdanja, upoznala brojne klape, ponešto Makarana pa i direktora festivala, profesora Vedrana Bublea. Iz tog poznanstva i višegodišnjeg izvještavanja s ovog i o ovom festivalu izrodilo se, na obostrano zadovoljsto i već drugu godinu za redom, i medijsko pokroviteljstvo Hrvatskog glasa Berlin.

Tako, u ime glazbe kao jednog od najljepših ljudskih ostvarenja, zdušno promoviramo ovaj vrijedan događaj. A kao pjevačica raznih zborova te kao urednica glasila koje je jedan od medijskih pokrovitelja Festivala, s velikim zadovoljstvom sam i ove godine u publici i (znam!) bit ću kao očarana od prve do posljednje seknde njegova trajanja.

IMG_6923Direktora Festivala, profesora Vedrana Bublea, sretoh na njemu omiljenom mjestu za jutarnju kavu. Grad je još pun turista i, prema izvješćima Makarskog primorja, vlada veliki interes za ovo jubilarno izdanje Festivala. Organizator su mu Grad Makarska i Turistička zajednica Makarske a pokrovitelj predsjednica Republike Hrvatske.

Profesor Buble očekuje lijepo vrijeme (nada se!), kvalitetne izvedbe (siguran je!), dosta publike i dobru zabavu na ovom 15. Festivalu klapa uz mandoline i gitare.

Program vodi Lejdi Oreb a posebani gost ove je godine Hari Rončević.

U natjecanju za nagradu žirija i publike nastupit će 11 klapa: Bonaca iz Šibenika, Contra iz Splita, Karaka iz Dubrovnika, Kaše iz Dubrovnika, Kumpanji iz Blata na Korčuli, Niko iz Zadra, Puntamika iz Zadra, Subrenum iz Župe dubrovačke i Tramuntana iz Kraljevice, Srdela i Marineta iz Makarske.

Hrvatski glas Berlin toplo preporuča ovaj  večerašnji glazbeni događaj kojemu je vrlo rado i s ponosom i medijski pokrovitelj.

IMG_6938

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
4 years ago

Nadam se Sonja,- da ste uživali u domaćem društvo,da Vam je lijepo bilo.
Danas je 4.09.2019 godine s početkom u 20 sati u Novom Vinodolskom,- zadnji dan u ovoj godini.Već tradicionalne fešte “Okolotorno”Ako imate priliku dođite i Vi uz druge preostale,ljubitelje,društva.Pa ćemo uživati u društvenom ozračju svi zajedno.

Dragica
Dragica
4 years ago

Najradije bih sad do Makarske slušati prelijepe izvedbe dalmatinskih klapa poslije ove najave. Ima li bolje i uhu ugodnije (a i oku) promocije dalmatinske kulture. Spojila si posao i zadovoljstvo. Uživajte a sutra (nadam se) čitamo o utiscima.