SURADNJA I ZAJEDNIČKI PROJEKTI

tekst i foto: Sonja Breljak
001Berlin/ U prostorima Hrvatske zajednice održan je susret i razgovor predstavnika SD Croatije Berlin, Zavičajnog kluba Brođani Berlin e.V, Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice te Hrvatske škole Berlin.

Razgovaralo se o trenutnoj situaciji u društvima, budućim aktivnostima te dogovarali  zajednički projekti ovih hrvatskih udruženja.…

više

DRUGA STRANA MALENKOSTI

Malenkost i kratkovidnost naših, takozvanih elita

piše: Dražen Radman

imagesPovodom sve češćih uhićenja javnih i uvaženih osoba iz društveno-političkog života Hrvatske, razmišljam o jednoj zanimljivoj čovjekovoj osobini – o njegovoj malenkosti.

Kako je moguće da čovjek ne misli…?

Tako se, na primjer, pitam kako čovjek koji protuzakonito i svjesno prisvaja za sebe korist, ne misli da će se dotično nedjelo prije ili kasnije saznati i biti mu na ruglo i sramotu?

Kako čovjek, koji se odluči sebi u džep staviti veliku proviziju za ‘sklopljeni javni posao’, a nauštrb svog grada, županije ili države, uopće može promisliti da se njegovo koristoljublje baš nikad neće otkriti? Što drugo reći nego da se tu, očito, radi o nekoj vrsti čovjekove malenkosti.…

više

ČOKOLADA I PIVO ZA SVIJU

Belgijska kuhinja 2. dio 

tekst i foto: Marijana Šundov
7.Čokoladni izlogBruxelles, 5.travnja 2014./ Svaku nedjelju ujutro belgijski kvartovi i trgovi ožive i pretvaraju se u male tržnice na otvorenom.

Naravno ima i onih tržnica koje se nalaze na za to predviđenim lokacijama i rade svaki dan, ali ove kvartovske su samo nedjeljom ujutro i na prostoru koji je ili park ili općinski trg.

Za razumjeti ovaj običaj važno je znati kako sam …

više

KRAJPUTAŠI U SLAVONIJI

Govore nam puno o onima prije nas, a njihov izgled danas – govori o nama

U poljima kod Bebrine
U poljima kod Bebrine

tekst i foto: Emil Cipar
Križevi krajputaši
 su križevi koji se grade uz puteve i raskrižja, odakle im i naziv …krajputaš, “pokraj puta”. Sastavnica su sakralne arhitekture.…

više