KRAJPUTAŠI U SLAVONIJI

Govore nam puno o onima prije nas, a njihov izgled danas – govori o nama

U poljima kod Bebrine
U poljima kod Bebrine

tekst i foto: Emil Cipar
Križevi krajputaši
 su križevi koji se grade uz puteve i raskrižja, odakle im i naziv …krajputaš, “pokraj puta”. Sastavnica su sakralne arhitekture.

Namjena križa je duhovno osnaženje i duhovni podsjetnik slučajnih i namjernih prolaznika. Predviđeno je da se prolaznici koji prolaze pored križa krajputaša malo zaustave, duhovno promisle, usmjere si pogled i misli ka nebu. Poruka križeva krajputaša jest da ljudi nisu stvoreni statični, nepokretni, vezani samo za jedno mjesto ili prostor, nego da se čovjek kreće i putuje.

Križevi krajputaši dio su kulturne baštine i u Hrvata.

Građeni su uglavnom kao zavjetni prinosi ili zahvale, kao odraz traženja Božje zaštite, najčešće na najistaknutijim mjestima – na ulazu i izlazu iz naselja, uz raskrižje puteva, ili na trgu.

Ponekad su ove male kapelice i raspela podizani izvan naselja, na određenim mjestima u prirodi. Tada je njihova gradnja redovito vezana uz neke izuzetne događaje o kojima govore lokalne predaje.

Najčešće su ih gradili neznani narodni majstori koji su svojim umijećem dali pečat izgledu nekog prostora. Oni predstavljaju odraz duboke vjere u Boga, u njegovu ljubav i nazočnost.

Osim svoje sakralne svrhe, često su, upravo zbog svog položaja, služili i još danas služe kao orijentir u prostoru. Različito su oblikovani, tako da se njihov izgled kreće u rasponu od skromnih stupova bez ikakva ukrasa, u čijoj je udubini običan kipić ili raspelo, do skladno građenih i lijepo izvedenih građevina koje se svojim izgledom približavaju izgledu crkve.

Križevi krajputaši građeni su s namjerom da prolaznika na njegovom putu malo zaustave kako bi ga duhovno osnažili i potaknuli da usmjeri svoj pogled i svoje misli prema nebu

Možda se križevi-krajputaši nekom čine nebitnima, možda i neuglednima, no oni su duhovna i materijalna baština onih koji su ovdje živjeli prije nas. Oni su simbol i duša kraja u kojemu stoje. Govore nam puno o onima prije nas, a njihov izgled danas – govori o nama.

Slika slavonskog pejsaža bila bi puno siromašnija bez „krajputaša“ koji često …osim duhovnog imaju i povijesno značenje. Podsjećaju na neku poplavu, vatru, obljetnicu, bitku ili neki događaj iz prošlosti.

U Slavoniji je broj krajputaša u ravničarskim dijelovima daleko veći od onoga u njenim brdskim dijelovima.

DSCN6465
Kod Donjih Andrijevaca, u sjećanje na jednu poplavu u prošlosti
0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments