KURIKULNA REFORMA NAPRIJED, KURIKULARNA REFORMA STOP

piše: prof. emeritus Igor Čatić
Za četvrtak 1. lipnja 2017. najavljeno je u Zagrebu “događanje naroda”.  Zbog neprihvaćanja koncepta Jokićeve reforme školstva. Kao i u svim zemljama potrebna je stalna reforma školstva. Međutim reformu moraju osmisliti stručnjaci, teoretičari i praktičari. Što predložena reforma nije. Posebno o potrebi reforme ne može zauzeti stavove neobaviješteno građanstvo.

Prošle godine u istoj prilici oni koji su protestirali nisu bili obaviješteni o bitnim činjenicama. Da ona ne predviđa odgoj. Da…

više

NEMOJ ODUSTATI, BORI SE

Priča o učitelju Luki i njegovoj sportskoj i životnoj pobjedi

piše: Joso Špionjak

Odvajkada gradi čovjek kuće u dolinama, na obalama morskim, u podnožju brda i u brdima visoko. Cilj mu je da MOŽE ugodno živjeti.

Ali nigdje ne nađe tako lijepo mjesto kao što je ono u srcu ljudskom.

Kad se rodio Luka, junak ove pripovijetke, jedan susjed je njegovom djedu rekao sljedeće:…

više

KNJIGA SNOVA

Dijana Jelčić-Starčević
Zaustavih misli da se ne utopim u strahovima.  Otvorih knjigu snova i iz nje mi se nasmiješi
vila ljubavi, treperava, lepršava ljepotica leptirovih krila. Osjetih uzbuđenje i šapnuh
Neka ljubav pleše u mojem glasu,
neka se odmara u tvojoj tišini,
neka kroz moje srce stiže
do svih tvojih trenutaka.…

više

(NE) GLEDAJ SVOJA POSLA

Smrt dječaka Denisa i sindrom “Gledaj svoja posla”

piše: Dražen Radman
Cijela javnost već dobro zna kako je ugašen život maloga Denisa, trogodišnjeg dječaka iz Pule. Jezivo ubojstvo sablaznilo je zemlju, a članci, intervjui i komentari u kojima se opisuju te osuđuju počinitelji, uključujući i 32-godišnju majku, još uvijek ne posustaju.

Posebno sam pribilježio ovaj dio članka s nekog portala, a koji navodi svjedočenje susjeda:…

više

ASPEN MINISTARSKI SASTANAK

Berlin/ U glavnom  njemačkom gradu će se u srijedu 31. svibnja 2017. u zgradi češkog veleposlanstva, održati 8. Aspen ministarski sastanak zemalja Jugoistočne Europe.

Domaćini ovog skupa su njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel te češki ministar vanjskih poslova Lubomír Zaorálek. 

Izaslanstvo Republike Hrvatske predvodit će Marija Pejčinović-Burić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.…

više

POZELENITI ILI POZELENJETI

piše: Marija Kukić, lekotrica Hrvatskoga glasa Berlin

Zelen, crven, žut, siv… to su pridjevi koji nam opisuju boju nečega ili nekoga. Od svakog opisnog pridjeva pa i od ovih, mogu se izvesti glagoli. Kod glagola izvedenih od pridjeva možemo imati najmanje dvije mogućnosti. Sve mogućnosti su ispravne, samo ako ih znamo pravilno rabiti.

Je li ispravno reći pozeleniti ili pozelenjeti od zavisti?

više

S JOŽOM NA PUT

piše: Sandra Marelja Muić
Kaže Joža da ide u Njemačku jer nema više kome doći u svoje naselje u  Donju Voću – svi su otišli!

Među mnoštvom lijepih krajolika varaždinske županije karta mi pokazuje Donju Voću, 2844 stanovnika navedeno u wikipediji – barem ih je bilo.

Google mi izbacuje slike urednih obiteljskih kuća okruženih živopisnim travnjacima. Jožina kćerka je dvije godine …

više

TEORIJA VELIKIH BROJEVA

piše: Marija Juračić
Moj zet ne razumije teoriju velikih brojeva. Smije mi se kada trčim na poštu platiti račun od nekoliko stotina kuna, kako bih izbjegla opomenu nekog distributera, a u crnoj konačnici i ovrhu jedine nekretnine.

Ništa mu ne znače ni brojni primjeri iz prakse u kojima se dug za neplaćenu uslugu popne za nekoliko nula.  On misli da  su te, računu pridodane nule, jedno veliko ništa. Ne razumije da se  zaduženje od nekih 80 kn za nametnutu tv pretplatu može …

više