SUSRET DUŠA NA SLIKAMA.

tekst i foto: Sonja Breljak
027U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Fran Mažuranić koje djeluje u sastavu Hrvatske katoličke misije Berlin, pripremeljena je i u dvorani HKM Berlin, svečano otvorena izložba slika fra Tomislava Brekala, inače, od kolovoza 2017. godine, dušobrižnika u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin.

Izložba je pred lijepim brojem okupljenih i zainteresiranih Hrvata,  otvorena prigodnim pozdravima i govorima Stjepana  Lozančića, predsjednika Mažuranića, potom voditelja Misije, fra Edija Sokola te i Zvonka Kermca, akademskog slikara kao i veleposlanika RH u Berlinu, Gordana Grlić Radmana.

Župnik, fra Edi Sokol je naglasio kako se raduje likovnim aktivnostima fra Tomislava te da iza ove izložbe koja ima motive kuća iz Hrvatske, treba slijediti i jedna izložba o Bosni i Hercegovini i jedna o Berlinu.

Akademski slikar Zvonko Kermc, u svom je obraćanju organizatorima, publici i autoru, naglasio kako je akvarel, tehnika slikanja koju koristi fra Tomislav, jedna od najtežih tehnika i kako se njome autor koristi s puno autentičnosti i uspjeha.

Večer je dodatno ug014odnom učinila klapa Berlin izvedbom lijepih tradicionalnih napjeva.

Izložba je otvorena od 13. do 15. travnja.

Fra Tomislav Brekalo je svećenik Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja kojoj je središte u Splitu. Uz pastoralni rad u brojnim župama u Hrvatskoj, objavio je i nekoliko knjige te do sada izlagao na osam  samostalnih  i sedam skupnih izložaba.

O svom radu, fra Tomislav nam je ukratko rekao sljedeće.

072Počelo je to već u osnovnoj školi, često su moji radovi bili izlagani. Nastavilo se i kad sam bio bogoslov. Kao župnik kasnije sam imao prigodu vidjeti brojne motive. Kao dijete sam počeo slikati vodenim bojicama. Volim stare objekte, kuće, stare crkve, motive iz prirode. Kod mene nećete naći neku modernu zgradu. Te stare kuće govore o sebi i o ljudima koji su ih gradili. Nastojim, ono što sam slikao, ono što me vuče, predati ljudima da i oni vide. Svaka slika ima neku poruku. Ovdje su ljudi daleko od domovine i mogu osjetiti, ćuti tu poruku rodnog kraja, stare kuće koja ih zove, podsjeća na davna vremena kad se malo materijalnog imalo ali se imalo više Božjega duha, druženja i prijateljstva, rekao nam je, između ostalog fra Tomislav Brekala, zahvalivši svima koji su pomogli ostvarenju ove izložbe i svima koji su dali porporu svojim dolaskom.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments