A GDJE SMO MI

Frankfurtski sajam knjiga u doba pandemije ili Kako iz nedostatka napraviti prednost

piše: Alida Bremer

Ne mogu odbiti Sonju Breljak kad me na svoj ljubazni i simpatični način zamoli da za Hrvatski glas Berlin nešto napišem, a u stvari bih voljela izbjeći temu koju mi je zadala: Frankfurtski sajam knjiga u doba pandemije i naravno pitanje hrvatskog učešća u najvećoj smotri knjige na svijetu.

Voljela bih ju izbjeći, jer mi je zamorno svake godine nanovo kritizirati premale domete predstavljanja…

više

POŠTOVANI KUKCI I DRUGE JEZIVE PRIČE

tekst: Ivica Košak

Maša Kolanović jedna je od dobitnica ovogodišnje Nagrade Europske unije za književnost za knjigu Poštovani kukci i druge jezive priče.

Nagrada Europske unije za književnost je nagrada koju je EU donirao 2009. godine. Nagrada, obdarena s 5000 eura, ima za cilj učiniti još uvijek nepoznate pisce poznatim diljem Europe.

Autorica Maša Kolanović (rođena u Zagrebu, 1979.) radi kao izvanredna profesorica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na istom je fakultetu diplomirala hrvatski jezik i komparativnu književnost i doktorirala.…

više

ZNANSTVENI SKUP O ISELJENIŠTVU

Zagreb/ Fakultet hrvatskih studija i Hrvatsko katoličko sveučilište organiziraju 19. i 20.11. u Zagrebu, Međunarodnu znanstveno-stručnu konferenciju „Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma“.

“Hrvatski su iseljenički valovi i stradavanja tijekom cijelog 20. i u dva desetljeća 21. stoljeća u znanstvenom smislu, u odnosu na druga zbivanja tijekom navedenoga razdoblja, bili uglavnom gotovo zaboravljana tema.

više