ZNANSTVENI SKUP O ISELJENIŠTVU

Zagreb/ Fakultet hrvatskih studija i Hrvatsko katoličko sveučilište organiziraju 19. i 20.11. u Zagrebu, Međunarodnu znanstveno-stručnu konferenciju „Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma“.

“Hrvatski su iseljenički valovi i stradavanja tijekom cijelog 20. i u dva desetljeća 21. stoljeća u znanstvenom smislu, u odnosu na druga zbivanja tijekom navedenoga razdoblja, bili uglavnom gotovo zaboravljana tema.

Niti je ikad održan znanstveni skup o iseljeničkim posebnostima tzv. „gastarbajterske ere“ šezdesetih godina prošlog stoljeća, niti su stručno-znanstveno rasvijetljene uzročno-posljedične uvjetovanosti siline iseljavanja iz toga vremena na hrvatski gospodarski, prostorni, društveni, demografski i ukupni razvoj.

Tragovi su neospornoga egzodusa vidljivi u cijelom razdoblju koje je slijedilo, njegovim se obilježavanjem i političko-statističkom kategorizacijom pod privremeno iseljavanje, uz podvođenje pod ekonomsku emigraciju, prikrivalo stvarne razloge otvaranja granica tadašnje zajedničke države, a naročito se nastojalo prikriti njegovu političku uvjetovanost.

Prošla su vremena prešućivanih demografskih tema pa su nam iskustva, zakonitosti, uvjetovanosti i spoznaje iz hrvatske gastarbajterske priče osobito važna u razumijevanju recentnoga egzodusa iz Hrvatske.

U tu svrhu organizirali smo ovu konferenciju odnosno ciklus konferencija, koja će se periodično ponavljati svake dvije godine te pozvali sve zainteresirane znanstvenike i stručnjake (povjesničare, sociologe, politologe, ekonomiste, filozofe, antropologe itd.) u Republici Hrvatskoj, hrvatskoj dijaspori, kao i znanstvenike i stručnjake iz hrvatskoga susjedstva da nam se priključe.

Paneli:

1. Političke i ekonomske uvjetovanosti iseljavanja
2. Demografski potencijali i gubitci
3. Društvena i politička marginalizacija gastarbajtera
4. Politička emigracija i emigrantski tisak
5. Gastarbajterski romantizam (san o povratku)
6. Umjetnost u egzilu (pisci, pjesnici, književnici u egzilu)
7. Identitetsko bogatstvo dijaspore (uloga hrvatskih katoličkih misija, hrvatskih udruga i dr.)
8 Uloga gastarbajtera u obrani i oslobađanju Hrvatske
9.Suvremeno iseljavanje
10. On-line paneli

U sklopu konferencije organizirana je i izložba o gastarbajterima. Konferencija ima međunarodni znanstveni odbor i međunarodne suorganizatore, a nakon skupa bit će objavljen zbornik s recenziranim radovima”, stoji u uvodniku Konferencije kojeg potpisuju doc. dr. sc. Stjepan Šterc, Fakultet hrvatskih studija i  doc. dr. sc. Tado Jurić s Hrvatsg katoličkog sveučilišta.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments