I ZA TO TI MORE, HVALA

piše: Milan Rajšić

U Otrantu sam se, nakon 1100 kilometara, oprostio od italijanskog Jadrana. Bilo mi je ugodno, posebno posljednja tri dana od Manfredonie, kada je teren postao ravan a pokrajina lijepa i bogata.

Kod rastanka, more je bilo nostalgično, jednako kao i ja. Ipak je to “naše more”. I za to ti more hvala.…

više

TKO TO TAMO ČITA

tekst: Marko Jareb

Ove godine manifestacija „Noć knjige“ u RH je bila od 22. do 25. travnja 2022. godine. Najveći interes javnosti trebalo je po meni biti istraživanje o prodaji i čitanosti knjiga u RH. Samo istraživanje je predstavljeno u NSK Zagreb 22. travnja 2022. godine.

Među ostalim, o rezultatima istraživanja se navodi da je: „u prethodnih godinu dana barem jednu knjigu pročitalo svega 42 posto građana Hrvatske, što je tri posto manje u odnosu na prošlu godinu i čak sedam posto manje u odnosu na 2020. godinu.
Među osobama koje čitaju, najviše je onih koji pročitaju dvije knjige godišnje. Kao i prethodnih godina, najviše čitaju žene (48 posto), visokoobrazovane osobe (70 posto) te osobe koje žive u Zagrebu ili okolici (52 posto) i čiji su prihodi kućanstva iznad 13 tisuća kuna mjesečno (61 posto).
Najčešće se čita beletristika (58 posto), zatim publicistika (30 posto) i stručne knjige (29 posto), a najmanje knjige iz područja umjetnosti (8 posto) i stripovi (7 posto).
Najveći postotak čitača knjige posuđuje u knjižnicama (43 posto). Knjige kupuje 36 posto građana, 29 posto ih posuđuje od prijatelja, a 21 posto građana knjigu dobiva na dar.“

više