TKO TO TAMO ČITA

tekst: Marko Jareb

Ove godine manifestacija „Noć knjige“ u RH je bila od 22. do 25. travnja 2022. godine. Najveći interes javnosti trebalo je po meni biti istraživanje o prodaji i čitanosti knjiga u RH. Samo istraživanje je predstavljeno u NSK Zagreb 22. travnja 2022. godine.

Među ostalim, o rezultatima istraživanja se navodi da je: „u prethodnih godinu dana barem jednu knjigu pročitalo svega 42 posto građana Hrvatske, što je tri posto manje u odnosu na prošlu godinu i čak sedam posto manje u odnosu na 2020. godinu.
Među osobama koje čitaju, najviše je onih koji pročitaju dvije knjige godišnje. Kao i prethodnih godina, najviše čitaju žene (48 posto), visokoobrazovane osobe (70 posto) te osobe koje žive u Zagrebu ili okolici (52 posto) i čiji su prihodi kućanstva iznad 13 tisuća kuna mjesečno (61 posto).
Najčešće se čita beletristika (58 posto), zatim publicistika (30 posto) i stručne knjige (29 posto), a najmanje knjige iz područja umjetnosti (8 posto) i stripovi (7 posto).
Najveći postotak čitača knjige posuđuje u knjižnicama (43 posto). Knjige kupuje 36 posto građana, 29 posto ih posuđuje od prijatelja, a 21 posto građana knjigu dobiva na dar.“

Negdje sam pročitao ili čuo podatak o jednom znanstveniku koji je nedavno napisao jednu stručnu knjigu iz svoga područja u nakladi od 300 primjeraka. Uspio je prodati 33 primjerka te svoje knjige. To je 11 posto. Ako to usporedimo s gornjim rezultatima istraživanja, taj je znanstvenik još trebao prodati 54 primjerka svoje knjige. To je ukupno 87 primjeraka.

Što taj broj predstavlja u odnosu na broj koliko ima onih iz te struke o kojoj knjiga govori? Ima li ih barem 10 puta više? Je li to malo reći?

Koliko je indikativan podatak o sličnom postotku između građana u RH koji su u prošloj godini pročitali barem jednu knjigu i o postotku izlaznosti građana u RH na biračka mjesta prilikom izbora?

Koji bi se znak između ta dva postotka mogao umetnuti: >, < ili =? Je li bi to bilo interesantno točno utvrditi?

Tko izlazi na birališta u RH, oni koji čitaju ili oni koji ne čitaju knjige? Je li manje onih koji izlaze na birališta i kupuju knjige? Teško je reći.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments