Počeo međunarodni filmski festival

BERLINALE SLAVI ŠEZDESETI ROĐENDAN

foto © Sonja Breljak

Svečanim otvaranjem u Berliner Filmpalast na Potsdamer Platzu, počeo je poznati, internacionalni filmski festival. Ovogodišnjim izdanjem, Berlinale slavi 60-ti rođendan. Za svečanog otvaranja prikazan je kineski film Apart Together. Filmska branša iz cijeloga svijeta, a s njom zajedno i ljubitelji filma njemačke metropole, pogledat će u narednim danima, za trajanja Berlinalea, sve do 21. veljače, preko 400 filmskih ostvarenja.

U sklopu  60-tog Filmskog festivala u Berlinu održat će se i filmski sajam European Film Market na kojemu će i ove godine svoj štand imati Hrvatski  audiovizualni centar koji će promovirati  hrvatsku filmsku produkciju. Štand HAVC-a će za vrijeme trajanja ovogodišnjeg European Film Marketa biti smješten na novoj adresi, u prostoru Martin-Gropius-Bau, glavnoj lokaciji sajma. Održat će se promotivne projekcije hrvatskih filmova iz 2009. godine poput filmova „Blizina“   Zdravka Mustača,  „Čovjek ispod stola“ Nevena Hitreca, „Kenjac“ Antonija Nuića,  „Ljubavni život domobrana“  Pave Marinkovića, potom  film „U zemlji čudesa“ Dejana Šorka, „Vjerujem u anđele“ Nikše Sviličića i „Zagrebačke priče,  grupe autora, izbor hrvatskih kratkometražnih filmova proizvedenih u 2009. godini.  U službenom programu Festivala je i hrvatski kratkometražni film „Žuti mjesec“ Zvonimira Jurića.

U sklopu Berlinalea bit će predstavljeni i sudionici programa Sooting Stars 2010. Među deset najboljih mladih europskih glumaca i glumica je i hrvatska glumica Zrinka Cvitešić. Zajedno s Leonom Lučevom, Zrinka Cvitešić će se predstaviti na Berlinaleu i u bosanskohercegovačkom filmu „Na putu“, Jasmile Žbanić. Film je rađen u hrvatskoj koprodukciji a nalazi se u dugometražnoj konkurenciji Festivala.  Film „Na putu“  je na programu Festivala, premijerno, u četvrtak, 18. veljače u 16.30 sati u Berlinale Palast/njemački titl/, potom  u petak, 19. veljače u 9.30 u Friedrichstadtpalast/engleski titl/, istoga dana u 20.00 u kinu Urania/engleski titl/ i u 22.30 u kinu International/njemački titl/. Cijena ulaznica kreće se od 11 eura u Berlinale Palast i Friedrichstadtpalast  do 7 i 8 eura u drugim kinima te 6 eura posljednjeg dana  Festivala, 21. veljače.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments