Hrvatske umjetnice u galeriji Prima Centar Berlin

JEDANAEST   VIZIJA  O ŽENAMA

piše: Sonja Breljak

hrvatske umjetnice u Berlinu/foto: © Sonja Breljak

U  berlinskoj galeriji  “Prima centar” otvorena  je skupna izložba  jedanaest suvremenih hrvatskih umjetnica. Među njima su Nina Brkić, Nena Brkić, Tajči Čekada, Marija Lopac, Anja Maleć, Marina Paulenka, Ivana Režek, Gabrijela Rukelj, Vesna Šantak, Diana Šimek i Martina Vrbanić.

Projekt  pod nazivom ”Jedanaest vizija” organizirala je Ivana Režek, grafička dizajnerica iz Rijeke. Svaka od umjetnica  izložila je radove koji su najtipičniji za njen umjetnički stil, povezane zajedničkom inspiracijom – ljudskim likom uz izražen određeni aspekt ženstvenosti.

Koordinatorica projekta Ivana Režek nam je prigodom otvaranja izjavila: “Mi svi imamo slične likovne senzibilitete. Uglavnom se bavimo ljudskim tijelom, najviše ženskim, imamo tu portrete, plesačice, ženska tijela, lica, oči, odjevne predmete. A kako je nastala ideja za ovu izložbu? Bila sam tu prošle godine na izložbi jednog mog prijatelja, svidio mi se prostor i počela sam razmišljati što bi se dalo napraviti. I evo nas tako sada u galeriji Prima Centar Berlin!

foto: © Sonja Breljak

Otvaranju izložbe u Berlinu nazočilo  je pet od jedanaest umjetnica. Jedna od njih je Marina Paulenka. Grafički fakultet završila je u Zagrebu, a fotografijom se bavi posljednje četiri godine. U Berlinu je izložila seriju portreta. Predstavila se zanimljivim i dramatičnim portretima čiji  je glamurozni izgled dopunjen jednim neočekivanim detaljem: žoharom, kavezom, ogrlicom od antena, krvavim komadom stakla na usnama. – Prvo je  nastao moj autoportret ”Bloody Glamour”, a onda sam prije godinu dana, fotografijama mojih prijateljica,  htjela povezati i zaokružiti taj serijal.  Sve je rađeno sa studijskom rasvjetom i tako su nastali klasično-dramatični portreti s dozom neočekivanog aspekta u svemu tome, rekla je Marina Paulenka.

Među jedanaest suvremenih hrvatskih umjetnica je i Ana Maleć koja je rođena u Sarajevu. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Hrvatskoj, a trenutno studira animaciju u Norveškoj.  – Ne planiram  ostati u ovoj skandinavskoj zemlji, ne želim se vraćati ni u Hrvatsku, a ni u rodno Sarajevo, želim  ići dalje i okušati se u svijetu filma, rekla nam je Ana Maleć koja   na izloženim slikama ironizira potrebu čovjeka da uvijek izgleda dobro i privlačno, čak  i po cijenu ”klaunovskog” izgleda.- Bila sam na koncertu klasične muzike i vidjela sam jednu stariju osobu, koja je na naboranom licu imala mnogo šminke. Tako sam došla na ideju da se  bavim ovom temom. Čovjek je iz  želje za uljepšavanjem i vječnom mladošću, stoljećima želio  naći  eliksir za ljepotu i besmrtnost. Moji radovi su kritika čovjeku. Ako koristimo preveliku dozu, dobijemo kontraefekt, postajemo čudovišta.

Ana Maleč/foto: © Sonja Breljak

Otvaranju izložbe u Berlinu, nazočila je i Tajči Čekada iz Rijeke, avangardna hrvatska modna dizajnerica sa svojom kolekcijom ”Posmrtnih haljina”. –  Ideja o ”Posmrtnim haljinama” nastala je prije četiri godine kada sam  sa svojom majkom, inače keramičarkom, razgovarala kako  napraviti zajedničku izložbu. Na Dan mrtvih sjetila sam se  svoje bake koja je u ormaru čuvala najljepšu haljinu za svoju smrt. Bila mi je fascinantna ta ideja da se najljepši komad robe čuva baš za tu priliku i onda mi je palo na pamet: Pa evo, ja kao modna dizajnerica, mogu ponuditi neke haljine koje služe u tu svrhu. Izradila sam ovu kolekciju. Namjerno sam ih izradila iz sintetičkih materijala, tako da nakon nekog vremena, kada tijelo nestane i istrune do kraja, haljine ostanu i nekoliko stotina godina, jer su od najlona, pojasnila je poruku neobične  kolekcije „Posmrtnih haljina“, dizajnerica Tajči Čakada iz Rijeke.

Skupni radovi 11 suvremenih hrvatskih umjetnica su u galeriji Prima Centar Berlin  izloženi do 24. ožujka,  a  iste umjetnice, samo s novim radovima, u rujnu izlažu  u Parizu.  Izložbeni prostor ”Prima centar” dio je umjetničke kolonije ”Wedding” koju čini tridesetak berlinskih galerija. ”Prima centar” na berlinskoj sceni postoji već šest godina, vodi ga makedonski umjetnik Jovan Balov, a na više od stotinu izložbi do sada je predstavljeno  preko 200 autora, većinom sa prostora Balkana. Za ovu je galeriju, prema riječima njena voditelja berlinski dnevnik Tageszeitung nedavno napisao da je „umjetnički centar Balkana u Berlinu“.

Galerija Prima Centar Berlin je na adresi  Biesentalerstr. 24, 13 359 Berlin. Izložbu hrvatskih umjetnica posjetitelji mogu  pogledati  od utorka do petka,  u vremenu od 15 do 19 sati.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments