BROĐANI NA WINZERWOCHE

s Brođanima na Winzerwoche/foto:Alfred Matijašević

piše: Sonja Breljak

Berlin/Lijepo vrijeme, pravi ljetni dani tijekom protekle subote i nedjelje, doprinijeli su da ovogodišnja ulična fešta pod nazivom Wein-und Winzerwoche, privuče izuzetno veliki broj posjetitelja. Ulica Bahnhofstrasse u četvrti Lichtenrade, bila je ispunjena posjetiteljima, glazbenim i zabavnim  ponudama na više pozornica  te gastronomskim specijalitetima na brojnim štandovima. I članovi zavičajnog kluba Brođani već su dugi niz godina sudionici ove manifestacije. Na štandu ukrašenom hrvatskim znacima, nudili su domaće napitke: kruškovac, rakiju, julišku…
Brojni Nijemci navratili su, kušali napitke, pohvalili se iskustvima s godišnjeg odmora u Hrvatskoj. Fina prilika za upoznavanje i druženje te promidžbu Kluba, Hrvata u Berlinu i Njemačkoj.
I mi provedosmo koji sat uživajući u vrevi, žamoru, glazbi, lijepom vremenu i ugodnom raspoloženju, nedjeljnog popodneva, jednog od dva dana trajanja Winzerwoche. Na štandu Brođana već uigrana “ekipa”: vrijedni, bračni par Laković, komunikativna Marina, uporna Elizabeta s obitelji… ugodni razgovori uz smijeh i šalu. Navratili i Marija i Alfred Matijašević iako su “dežurstvo” na štandu imali dan prije…pravi ugođaj.
Može biti zadovoljan predsjednik Brođana, Ivan Bitunjac.  Posjetitelji imaju izvrsnu  zabavu na Winzerwoche. A Brođani i puno posla u dva dana trajanja od ranog jutra do kasnih večernjih sati. Uskoro će, 9. listopada,  i njihova tradicionalna zabava “Slavonijo u srcu te nosim” na kojoj gostuju “Garavuše” iz Kutjeva. Detaljnije o toj priredbi možete pročitati na web-stranici Brođana  www.brodjani.blogspot.com.   Obavijest o tome bijahu istanknuli i na štandu   za trajanja Winzerwoche. Na dohvat ruke su i letci koji informiraju o Božićnom sajmu u Lichtenrade, na kojemu  Brođani također sudjeluju, 4. i 5. prosinca te 11. i 12. prosinca…
Na štandu Brođana zastaje starija Njemica. Razgleda…kuša. Uzima letke, pa veli:- Ponijeću ja to mojim Hrvatima. Nek znaju kad je!
Nitko ne upita, koji su to “njeni Hrvati”. Ali brate, lijepo čuti!

Eto kako valja, i s ovakvim sudjelovanjima, putem kojih Brođani prikupljaju sredstva za svoj dobrotvorni rad, izići među ljude. I u neposrednom kontaktu čuti ovakve stvari.
Dio smo ovoga društva, “njihovi Hrvati”, kako bi rekla ljubazna Njemica. Gdje ćeš ljepšeg komplimenta koji upućuje na pozitivan odnos prema Hrvatima i  na lijepe pomake u integraciji i prihvaćanju. Poželjeh još ovakvih susreta i sudjelovanja naših ljudi i klubova među Nijemcima u Berlinu. Od obostrane je to koristi.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments