“GREDELJ” POTPISAO UGOVOR NA INNOTRANSU

PREZENTACIJA BEZ  NAJAVLJENOG  MINISTRA  KALMETE
tekst i foto: Sonja Breljak

Berlin/Na Međunarodnom sajmu transportne tehnologije, Innotrans  2010.  koji se u njemačkom glavnom gradu održava od  21. do 24. rujna,  sudjeluju i ove godine i tvrtke iz Hrvatske. U organizaciji Hrvatske gospodarske komore u Hali 3.2. sajamskog  izložbenog prostora,  predstavljeni su  Đuro Đaković-Specijalna vozila Slavonski Brod, Đuro Đaković-Strojna obrada, Slavonski Brod, Feliks produkti, Sisak te na samostalnim štandovima i  Končar, Zagreb, Gredelj, Zagreb, Altpro Zagreb i DIV Bregana.
Već na samom početku međunarodnog sajma transportne tehnologije u Berlinu,  stiže dobra  vijest  od hrvatskih sudionika. Naime, hrvatska tvrtka TŽV Gredelj iz Zagreba, potpisala je s češkim partnerom, tvrtkom Legios, vrijedan ugovor.
Vrijednost ugovora je oko 10 milijuna eura. Ugovoreno je 2,5 tisuće postolja u idućoj godini, to je intenzivan godišnji posao za 90 ljudi. Radi se o pokretnim  postoljima za teretne vagone, to je najsloženiji dio kod vagona. Do suradnje je došlo u prethodnim kontaktima  s češkom tvrtkom, dogovorili smo  ovdje razgovore i evo sad potpisali ugovor i javili u  Zagreb da se već počne s proizvodnjom. Sadašnji partner nekada nam je bio konkurent a sad je evo došlo do suradnje. Zadovoljni smo ugovorom. Treba istaknuti da  i ovaj ugovor i izlazak naših tvrtki na ovaj sajam, potvrđuje da mi postajemo konkurentni u Europi i svijetu i da možemo naći svoje mjesto, izjavio je  Ivan Tolić, predsjednik uprave TŽV Gredelj, ističući kako je TŽV Gredelj uložio oko 100 milijuna eura u  novu tvornicu, te da radi na mijenjanju  strukture zaposlenih. -Trebamo visokoobrazovane mlade ljude koji mogu zadovoljiti i opsluživati složenu tehnologiju koju imamo, poručio je Tolić.

Neposredno nakon potpisivanja ugovora između hrvatskog Gredelja i češkog Legiosa,  uslijedila je na sajmu prezentacija jednog drugog prozvoda na kojemu TŽV Gredelj radi u suradnji sa zagrebačkim Končarom. To je prototip niskopodnog elektromotornog vlaka za regionalni prijevoz .
Prezentaciji vlaka na vanjskom dijelu Innotransa, nazočio je veleposlanik RH u Njemačkoj, dr. Miro Kovač te Ljuba Novosel, prvi tajnik Veleposlanstva, potom iz Hrvatske, Ruđer Friganović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, Danijel Krakić, ravnatelj Uprave za željeznice u  Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Branimir Jerneić, dirktor HŽ, Darinko Bago direktor grupe Končar, te niz drugih predstavnika hrvatskih tvrtki.
Prvi puta sam na sajmu. Imoresioniran  sam cijelim sajmom a još više našim dijelom izložbe, posebno  Končarom i Gredeljom, novim  vlakom koji je ovdje predstavljen i koji je značajan  tehnološki iskorak. Zaista naši proizvodi izgledaju vrlo dobro.  Iz Gredeljevog netom potpisanog ugovora vidi se da je hrvatska industrija krenula naprijed, rekao je Danijel Krakić, ravnatelj Uprave za željeznice u Ministarstvu mora i prometa. Na naš upit, zbog čega na sajmu i prezentaciji nema već prije  najavljenog ministra Božidara Kalmete,  Krakić je odgovorio:

Da, na žalost. Ministar se ispričao kolegama i rekao da ne može doći zbog obaveza koje ima u Republici Hrvatskoj, zbog čitavog niza događaja koji zahtijevaju njegovu prisutnost u Republici Hrvatakoj.
Tako je i novo izdanje Innotransa, poslovično bez  nazočnosti najviših  političkih struktura iz Hrvatske.  Šteta. Jer, berlinski sajam ima veliki ugled u svijetu. I naše tvrtke su svake godine, za razliku od nekih drugih sajmova, izvrsno predstavljenje. Vrijedilo je to vidjeti i promovirati.  Sajam transportne tehnologije u Berlinu traje do 24. rujna.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments