DUNJE ŽUTE

Iz bilježnice moje bake
piše: Emil Cipar

Tako lijepa, i tako naša (foto: Emil Cipar)

Ove godine je Miholjsko ljeto u potpunosti opravdalo svoj naziv. Nakon kratkog kišnog perioda osvanulo ponovo sunce. Nema onu snagu od prije nekoliko tjedana, ali dovoljnu da rad u vrtu učini ugodnim.
A radova je puno. Kod mene to znači …posaditi nove jagode, jer dosadašnje su već treću godinu na istom mjestu, presaditi crni ribizl na mjesto koje mu je od početka bilo predviđeno, ali nije do sada bilo slobodno.
Ogrozd neću presađivati, ali sam postavio nove reznice na mjesto gdje su do sada bile jagode.
Vrt polako dobija svoje konačne konture. Uzor mi je vrt moje bake, koji mi je maglovito ostao u pamćenju. Baka je u njemu provodila puno vremena i osim standarnog povrća u njemu uzgajala i začinsko bilje. U tome dijelu Bosne slovački vrtovi izazvali su pravu revoluciju u prehrani domicilnog stanovništva. Najveće zanimanje postojalo je za krumpirom, kojega domicilno stanovništvo uopće nije poznavalo do tada. Sjećam se kako su susjedi znali zimi doći i pitati baku …Karolina imaš li teke kumpijera za bolesnika?
Slovaci su unaprijedili taj kraj, a moja baka je u tome prednjačila. Trudila se obrazovati susjede u uzgoju povrća.
Mora da sam naslijedio puno gena od bake. I ja sam povratkom iz Njemačke uveo neke nepoznate kulture, pa i moj vrt izaziva znatiželjne poglede. Prije svega …to su zelene šparoge, koje izvrsno uspijevaju, a ne zahtjevaju posebnu njegu. Od egzota tu su još artičoka i rabarbara. Artičoke baš ne obožavam posebno, ali rabarbara je moj favorit. Pravim kompot, ali često ju dodajem i u razne marmelade.
Zemljani radovi su naporni, pa su potrebne česte pauze. Tada pijem kavu iz termosice na klupi u hladu dunje.
Dunja je voće, koje polako izumire. Sve rjeđe se viđaju, a nove sadnice se gotovo i ne sade. Šteta za ovo divno voće, koje još od stoljeća sedmog ima mjesto u hrvatskim jelovnicima, u pričama i pjesmama…
Drugi meni poznati nazivi za dunju su sidonijska kruška i zlatna jabuka
I u Njemačkoj je dunja …Quitte napravila mjesto egzotičnim vrstama voća. Prava šteta, jer stablo dunje nije uopće zahtjevno, pravi debelu hladovinu i rodi gotovo svake godine. Plodovi se drže do kasno u zimu pri sobnoj temeperaturi. Moja baka ih je držala na ormaru, pa je njihov miris ugodno ispunjavao cijelu sobu.
Moja dunja ove godine nije izuzetno dobro rodila, ali ima ih dovoljno i za mene i za susjede i prijatelje. Posadio sam i nekoliko mladih sadnica i one nose ove godine prve plodove.
Moja baka je puno koristila dunje. Pravila je od njih marmelade, kompote, pekla ih u pećnici… Ostao mi je u sjećanju miris pečene dunje koji je ispunjavao cijelu kuću u kasnojesenjim i zimskih danima.
List dunje nalazio je svoje mjesto u bakinoj apoteci, a koristio se kod upala očiju i općenito kod bolesti sluzokože.
Ne znam jeste li znali ali dunja je kumovala izrazu marmelada. Na portugalskom se dunja naziva marmelo, pa odatle i naziv marmelada.
Pekmez od dunja nije baš neki favorit u mojoj kuhinji, ali kompot pravim vrlo često. Naročito omiljen je liker od dunja, koji ima kristalno jasnu žutu boju i nenadmašivu aromu.
Kompot od dunja po receptu moje bake:
Jedan kilogram dunja obriši dobro suhom krpom i nipošto nemoj prati. Oguli ih i nareži u kockice veličine jednog centimetra. Koru nemoj baciti, nego ju stavi u oveću staklenu bocu (2 l) i zalij rakijom. Ako imaš rakiju od dunja …što sumnjam …najbolja je …ali i svaka druga voćna rakija je dobra. To će ti trebati za liker.
A sada nazad k kompotu. Na jedan kilogram narezanih dunja dodaj litru i pol vode i 6 žlica meda. Dodaj jednu peteljku rabarbare narezanu na komadiće dužine jednog centimetra. Kuhaj na laganoj vatri desetak minuta. Možeš dodati i limuna i cimta, ali nemoj pretjerati sa začinima, jer miris dunje mora dominirati.

Da ne zaboravimo liker! Zbog jedinstvene boje …osim što izbrsno prija u malim bocama djeluje vrlo atraktivno i može poslužiti kao izuzetan i vrijedan poklon, sa toliko potrebnom osobnom notom. Uz malo znanja i vještine možeš na računalu kreirati i osobne naljepnice.
…Dakle:
U pola litre vode dodaj pola kilograma šećera i kuhaj uz mješanje dok se šećer ne otopi. Pusti da se ohladi i dolij  u staklenku sa korom od dunja i rakijom. Ostatak dolij rakijom, zatvori i ostavi na svjetlom mjestu nekoliko tjedana. Poslije procjedi u manje bočice.
Kod likera ti savjetujem …nikakve druge začine, jer ćeš na ta naj način pokvariti osebujnost ovog jedinstvenog napitka .
Tko zna? Možda ćeš imati priliku sudjelovati u nekom ugodnom drutvu u nekoj diskusiji o hrvatskim korijenima. Dobro je pri tome spomenuti značaj dunje kod naših predaka u medicini, prehrani, kulturi… Dunja polako gubi značaj …nestaje iz voćnjaka, literature, života… Nismo toga svjesni, jer rijetko razmišljamo o tome. A već sam naziv dunja je tako topal, tako hrvatski
…ili si možeš zamisliti pjesmu čiji stihovi glase …za drugog su banane žute.
Dunja nas je održala …njojzi hvala. Daj svoj doprinos očuvanju tradicije
…vjeruj mi …ugodno je!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments