CIKLA …KOKTEL ZDRAVLJA

Iz bilježnice moje bake    …objavljeno prvi puta 13.10.2010. 
piše: Emil Cipar

Već sam nekoliko puta pisao o apoteci moje bake u malom bosanskom selu Drenova na sjeveru Središnje Bosne. Sirovine za njenu apoteku rasle su posvuda, a najviše ih je baka uzgajala u vrtu. Nije to bila posebno plodna zemlja, ali je baka znala šta joj treba dodati. I stvarno …njen vrt nudio je u svako doba godine onu idiličnu sliku sa platna velikih majstora slikarstva. Bilo je tu cvijeća, ukrasnih grmova, začinskog i ljekovitog bilja, a sve je to divno harmoniralo. I nije bilo „jalovog hoda“. Poslije berbe nečega, na tom je mjestu uskoro raslo neko novo povrće po svim zakonima plodoreda, kojeg je baka izvrsno poznavala.
Sjećam se da je cikle bilo gotovo cijele godine. I treba si zamisliti da nismo imali struje, prema tome ni hladnjaka ni zamrzivača.
Cikla, krumpir i repa držali su se u trapovima. Ti trapovi su se pravili na ulazu u vrt, gdje je bila mala uzvišica. Na zemlju se stavila slama, a repa se slagala u krug promjera jedan metar otprilike. Bio je to kao jedan zid od repe, a sredinu je stavljan krumpir. Ti trapovi imali su oblik polukugle. Kada je sve bilo poslagano, oko kupole se stavljala slama i stabljike kukuruza. Sve se to zatrpavalo sa otprilike dvadesetak centimetara zemlje, a na vrhu se ostavio mali otvor za zrak. Taj otvor za zrak zahtjevao je zanatsku vještnu pri izvođenju, jer nije smio prokišnjavati. Oko trapa je bio iskopan kanalić za odvodnjavanje.

Jedan trap pravio se posebno za ciklu.
Cikla je bila dosta zastupljena u kuhinji moje bake. Koristili su se i mladi listovi i korijen. Od listova se pravilo varivo, a korijen je imao višenamjensku uporabu.
Najviše sam volio …a tako ostalo do danas …salatu od cikle. Moram reći od kuhane cikle, jer onu od svježe cikle nisam baš posebno volio.
U doba mojega djetinjstva izraz …ja to ne volim! …nije postojao. Jelo se sve što dođe na stol, a prigovori su bili neumjesni, a ne bi ionako ničemu koristili.
Salata od cikle bila je vrlo omiljena. Ostalo mi je u sjećanju jedno jelo, kojemu sam se uvjek veselio. Bile su to pole od krumpira i salata od cikle.
I danas to jedem rado. Pogotovu se veselim cikli uzgojenoj u vlastitom vrtu.
A cikla je vrlo zahvalno povrće i može se uspješno uzgajati cijelu sezonu. Zgodna je za popunjavanje praznih mjesta, nakon berbe nekog povrća.
Moj vrt mogu s punim pravom nazvati ekološkim, ali nisam zadovoljan tim nazivom, zbog sve češće zlouporabe naziva bio i eko.  Gotovo sve što se nudi po trgovinama je na neki način bio i eko, a proizvedeno je većinom u plastenicima i dozrelo je u komorama za dozrijevanje.
Zbog toga svoj vrt jednostavno nazivam vrtom. Otvoren sam za nepoznate vrsta povrća, rado isprobavam, ali one se moraju prilagoditi zakonima koji vladaju u vrtu. A ti zakoni su jednostavni …nema umjetnog gnojiva, nema nikakvih otrova. Biljna apoteka u gradu je tabu.
Ciklu posijem u jednom kutu u vrijeme berbe prvih mahuna. Posijem gusto i na maloj površini (jedan četvorni metar otptilike). Berba mahuna se može razvući do dva tjedna. Za to vrijeme cikla nikne i kada povadim mahune rasadim prvi red cikle. Rasadim dosta gusto, jer i tu ciklu rasađujem poslije.
U početku je to puno posla, jer je cikla još jako sitna, ali svakim kasnijim presađivanjem …posla je manje.
Svakih deset dana …otprilike …posadim novi red cikle. Cikla dobro uspjeva na tlu gdje su prije bile mahunarke, a dobre susjedske odnose ima s lukom i kupusom. Na to pazim, pa se istovremeno pobrinem i za buduće susjedstvo.
Oduševljava me ta stalna izmjena u vrtu. Od ranog proljeća …od prvog matovilca ili salatice …u vrtu uvjek nešto dospijeva, nešto se sije ili sadi, a nečemu je isteklo vrijeme.
Nakon nekoliko tjedana prve cikle su dozrele za berbu. Ima je uvjek previše, ali višak rado podjelim. Zadnji redovi cikle se beru u studenome, a od nje se pravi zimska salata.
U jednom kutu vrta gajim hren, jer salata od cikle po receptu moje bake je nezamisliva bez hrena.
Prva cikla i prvi hren su ubrani …vrijeme je za prvu salatu.
Neću ti uskratiti recept, ali su mi potrebne količine kod pisanja recepta uvjek mali problem, jer ne znam za koliko osoba i koliko dana ti je potrebno.
Ja pripremam salatu uvjek u većoj količini, jer može stajati nekoliko dana u staklenkama.
Dakle:

Sastojci

Sastojci za prokuhati
1 l. jabučni ocat 6 %
1/2 l. vode
40 g. šećera
1 žličica soli
Dodatak i glavni sastojak
3-4 kg. cikla
1 žlica hrena
3-4 kom. češnja ćešnjaka

Ciklu oprati. NE odrezati korijen, ostaviti peteljku dugu bar 1 cm da ne izgubi lijepu boju. Staviti kuhati. Dužina kuhanja ovisi o osobnom ukusu i veličini cikle. Ja isprobavam viljuškom, a volim kad je malo tvrđa …al dente.
Ako je cikla različite veličine treba i različito dugo kuhati. Sitnija se povadi prije iz lonca.
Istovremeno u prikladnu posudu staviti prokuhati jabučni ocat, vodu, šećer, sol.
Ciklu oguliti (ide lagano prstima ) i rezati na tanke listiće ( to opet ovisi kako tko voli, neki na deblje listiće , a neki na prutiće kao za pomfri ) znači odlučite sami, a ja ju jednostavno naribam, kao jabuke za kolač.
Pripremiti staklenke , oprati , isplahnuti u vreloj vodi i ocijediti bez brisanja.
U oprane i posušene staklenke stavljati narezanu ciklu i zaliti prokuhanom mlakom tekućinom
U svaku staklenku staviti narezanu ciklu i pri vrhu malu žličicu hrena i malo stisnutog češnjaka. Može se i kupiti gotovi naribani hren. To služi kao prirodni konzervans.
Sastojci za salatu od cikle se mogu skuhati u većoj količini i spremiti, a cikla se može i kasnije kuhati. Na taj način imate uvjek svježu salatu od cikle.
Ciklu često nazivamo biljkom vitalnosti, bogata je folatima, željezom i magnezijem, vitaminom C i kalijem. Pomaže kod anemije, poboljšava pamćenje i koncentraciju, ublažava predmenstrualne i menopauzalne tegobe, stimulira limfni sustav i cirkulaciju. Ljekovita vrijednost cikle poznata je već iz antičkih vremena.
Upotrebljavala se kao pomoć u liječenju malarije, gripe, reguliranju krvnog tlaka.
Dodamo li tome i ljekovist sastojaka možete biti sigurni da vam je zdravlje obogaćeno. Osim toga ovaj koktel zdravlja izvrsno prija.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments