FILANE PAPRIKE I TENFANI KRUMPIR

piše: Emil Cipar
P7130058Nekidan …a bilo je već kasno uvečer, prilikom večernje šetnje, osjetim jedan miris djetinjstva. Bio je to miris punjenih paprika.

Reći ćete: …pa sad je sezona punjenih ili filanih paprika, kako ih u Slavoniji zovu. Nije nikakvo čudo …reći ćete dalje…osjetiti miris kuhanih paprika.

Točno! Ali ja sam ipak prepoznao baš miris paprika koje je kuhala moja baka, a dugo vremena još poslije toga …i moja mama.

Kako …pa zar paprike ne mirišu jednako?

Istina, ali nije stvar u paprikama, stvar je u začinima koji se sada stavljaju i koje je stavljala moja baka. Razlika je u tome što je baka stavljala samo sol, papar, crvenu papriku i češnjak, a danas je lista začina daleko veća od liste temeljnih sastojaka. Možete li danas zamisliti kuhanje bez: lovorovog lista, maslinovog ulja, vegete, raznoraznih fantova…

Svi ti začini udalje jelo od izvornog okusa. Nepotrebni su i suvišni, ali postali su moda, pa ajd’ da ne zaostajemo za njom …metićemo i to, kažu Slavonci.

Kad smo već kod jela sezone i kod paprike valja mi reći kako je paprika visoko cijenjeno povrće, bogato ljekovitim sastojcima i zbog toga preporučljiva u prehrani. Najbolja i najzdravija za jelo je svježa, toplinski neobrađena paprika, a ljekovitim se smatra njen mesnati, plodni dio.

Ljekovitost paprike u pučkoj medicini iako je novijeg datuma, nikad nije bila upitna. Koristila se kao: antidepresiv, antireumatik, afrodizijak, antiseptik, aromatik, diuretik… Zbog velikih količina vitamina C preporučuje se kao dodatak prehrani za jačanje imunološkog sustava…

Za dobar okus važan je i dobar odnos paprike i mesa. Ja više volim papriku od mesa, pa nastojim da omjer paprike bude što veći. Zbog toga biram manje, mesnatije paprike, najčešće takozvane Somborke koje spadaju u babure ali su znatno manje, ili pak paradajz-papriku, koja je još manja i još mesnatija.

Ove sorte su u pravilu slatke paprike, ali zna se dogoditi da je među njima pokoja ljuta. To nije strašno, jer punjene paprike ionako trebaju biti blago pikantne, pa možete kod kuhanja uštedjeti na ljutoj mljevenoj paprici.

Uvijek imam problema kod određivanja količine. Kod kuće to znam, ali za napisati je to malo teže, jer ne znam koliko tko jede.

Ali ipak …ajmo reći da vas je troje. Elem …sastojci na listi su za šest osoba, jer savjetujem da odjednom kuhate za dva puta jesti. Podgrijane punjene paprike prijaju izvrsno.

Još jedan je problem kod pisanog recepta. Ne znam volite li više, svinjetinu ili junetinu, ili oboje zajedno možda, a ako da u kojem omjeru.

Ja volim dva dijela svinjetine i jedan dio junetine, pa tako i savjetujem, ali ne morate slijediti moj savjet. Dakle:

Sastojci za šest osba

– 70 dag miješanog mljevenog mesa

-2 glavice luka (sitno sjeckanog)

-3 češnja češnjaka (sitno sjeckanog)

– 1 žlica mljevene crvene paprike (slatke, a ljute po ukusu i potrebi))

– 1 žličica soli

-1/2 žličice crnog papra

-6 žlica riže (dugo zrno)

-1 žlica sitno sjeckanog peršina

Ostalo:

-1 kg paprika (to je oko 12 paprika u veličini kakve ja koristim)

-1 velika žlica svinjske masti

-2 velike žlice brašna

-2-3 rajčice

Priprema

-Paprike očistite od sjemenki, tako da nožem obrežete oko peteljke i izvadite čep. Sjemenke možete istrugati malom žlicom.

-U jednu zdjelu stavite …Slavonci kažu: metite …mljeveno meso i redom mu dodajte sve sastojke osim riže.

-Dobro izmješajte, probajte da vidite je li dobrog okusa. Ako nije dodajte još od navedenih začina.  Kad vam se učini da je to to, dodajte rižu (sirovo meso ne škodi) i opet sve dobro promiješajte.

-Smjesom napunite paprike, ali ne do vrha. Ostavite malo praznog prostora to će se popuniti kuhanjem, jer riža kod kuhanja nekoliko puta povećava volumen. U protivnom …smjesa će biti pretvrda.

-U lonac za kuhanje stavite mast ii prepržite na njemu brašno, kao da radite prežganu juhu (ajnpren juhu).

-U to dodajte sitno narezane rajčice. Ne morate ih prije toga guliti, jer je kora od rajčica, istina neprobavljva, ali dobra za čišćenje crijevne stijenke.

-Dolijevajte vode, sve dok ne dobijete željenu gustoću umaka.

-U umak stavite punjene paprike i …po želji: grančicu celera, ako nemate grančice celera, dobar je i korijen celera.

-Poklopite i kuhajte oko 60 minuta na laganoj vatri. Pri kuhanju probajte jeli dovoljno ljuto, a ako nije, malo ljute crvene paprike. Ako je kiselkasto, dodajte žličicu šećera.

I to je to! Želim vam dobar apetit

Punjene paprike su najbolje sa pire krumpirom, Slavonci kažu: tempfanim krumpirom, ili samo sa svježim bijelim kruhom.

Papriku, ovako punjenu, možete i zamrznuti, ali samo ako je meso svježe i sigurni ste da nije bilo zamrzavano.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments