NA TIJELOVO

tekst: Sonja Breljak
neobavezno_2943_vTijelovo
, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove je katolički blagdan. Svetkovina je spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvtak. Dan je to kada vjernici u procesijama javno svjedoče svoju vjeru.

Tijelovo je najsvetiji sakrament kršćana, jer je uspomena na dan kada je Isus s učenicima slavio posljednju Pashu.Tom prigodom vjernici se usredotočuju na sakrament u kojemu je Krist ljudima ostavio sebe samoga: Tijelo, Krv, dušu i božanstvo.

Tijelovo je pomični blagdan i slavi se po blagdanu Presvetog Trojstva. Kao blagdan uvodi se u Njemačkoj 1253., a papa Urban IV. 1264. uvodi ga za cijelu Crkvu. Prva tijelovska procesija zbila se u Kölnu 1274. U Hrvatskoj je Tijelovo naradni dan.

U Berlinu je centralno obilježavanje Tijelova u St Hedwig katedrali uz procesiju, u četvtak, 30. svibnja, u 18 sati. Hrvatska katolička misija Berlin će, s drugim njemačkim zajednicama, procesiju i proslavu ovog blagdana upriličiti u nedjelju, 2. lipnja, u 10,30 sati ispred  crkve svetog Sebastiana, poslije toga u dvorani Misije.

 

HRVATSKO TIJELOVO I DAN ŽUPE

tekst: Adolf Polegubić

Kelkheim/ Hrvatska katolička župa Main-Taunus/Hochtaunus sa sjedištem u Kelkheimu i ove godine slavi Hrvatsko Tijelovo i Dan župe, na svetkovinu Tijelova, u četvrtak 30. svibnja, na otvorenom ispred Bergkapelle iznad Hofheim am Taunus.

U 11 sati je ispovijed. U 11.30 moli se krunica, a u 12 sati počinje svečano misno slavlje koje predvodi i propovijeda fra Siniša Balajić, rektor franjevačkog učililšta u Rimu. Bit će i blagoslov s Presvetim, te blagoslov vozača i vozila.

U 13 sati je ručak, a u 14 sati duhovno-kulturni program, u kojem sudjeluju djeca, mladi i odrasli.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments