SVIJET JE MALI

Susretoh i upoznah praunuku glavne protagonistice Pisma sinu u Ameriku iz 1909. godine objavljenog na našim stranicama prošle godine

piše: Sonja Breljak
019Berlin/ Bio je to susret koji ću dugo, dugo pamtiti. Zbio se u restoranu Dalmacija Grill, braće Tokić u Potsdamer Strasse u Berlinu.

Susret i večeru zakazah i rezervirah na molbu dobrog prijatelja, splitskog pisca Marija Glavaša. –Ej, Sonja, eto me u Berlin s većom grupom prijatelja. Mi ti često putujemo zajedno po Europi a ja ti dođem ka njihov vodič …tako nekako glasila nedavna poruka iz Splita.

Naravno da sam računala susresti i Marija i njegove prijatelje. Marija upoznah ima tome koja godina, naime, za njegova tadašnjeg posjeta Berlinu, dogodio se i književni susret u prostorijama Zavičajnog kluba Brođani. E jesmo svi bilo oduševljeni Marijovim pričama iz vremena kad je njegov otac bio gastarbajter! I njegovim čitanjem.

Nakon tog susreta, na Hrvatskom glasu Berlin, otvorismo i rubriku Marijovih priča pa smo njegovo književno stvaranje, priče i nagrade na natječajima i nove knjige, redovito pratili.

Sad …i ovom novom susretu silno se obradovah. Marijo, njegova starija sestra Marijana i još cijela grupa (sve zajedno 16 od 26 ) raspoloženih, radoznalih Splićana, Kaštelana a bome i Osječana. Kažem ja …svijet je mali.

Marijo Glavaš i Jozo GrbešE tako, dok sjedimo u Dalmacija Grill i večeramo ukusnu, domaću spizzu, razgovaramo svi uglas o tome što se vidjelo u jednom od najkišnijih berlinskih dana i što će još do subote koliko ostaju u Berlinu, i jedan od braće Tokić (Jozo), pripovjeda o restoranu, ocu koji je vodio restoran i sinovima koji su se školovali u Splitu pa jedan za drugim polazili ćaćinim stopama, put Njemačke …kad gospođa koja sjedi preko puta  mene priupita:

A jel poznajete vi Jozu Grbeš?

Ha, Jozo Grbeš, velite …zapitkujem i odmah mi se “pale lampice”  i lik našeg suradnika, svećenika iz Chicaga, dođe mi pred oči pa potvrdih i radoznalo priupitah za razlog pitanja.

– Jozo izvrsno piše, rado objavljujemo njegove radove, velim i radoznalo čekam pojašnjenje pitanja.

–E vidite, nastavlja gospođa, ja sam Ana Deković iz Kaštel Novog. A vi ste prošle godine objavili jedno Pismo majke sinu u Ameriku. Mi ga od vas kopirali, čitalo se pismo u crkvi na Majčin dan, dirljivo pismo pa puno svijeta plakalo.

– Dobro, i?

– E, vidite, to pismo, pisala je moja prabaka Marija Aranza, sinu Ivanu koji je s 18 godina otišao u Ameriku!

002 O Bože, stvarno je svijet mali. Pisma se sjećam a po povratku kući, potražih ga, pročitah opet pa opet. Stvarno driljivo,  ne čudi da su u Kaštelima pri čitanju plakali.

Majka Marija piše sinu Ivanu, svjetuje ga, brine za njega, tješi, hrabri …Piši, radiš li, ako ne, nemoj se ništa bojat, znaš gdje je stari kraj …

Majka Marija je imala još, tako piše u pismu, sina Jakovakoji treba u vojsku, kćer Dojmu koja je dosta narasla, i Anu koja slabo ide u visinu. E, ta Ana je baka  naše sugovornice, liječnice Ane Deković iz Kaštel Novog.

Njena prabaka Marija nije više vidjela sina Ivana, s  njegovim potomcima, dvije kćeke i sinom, još se veza održavala, dok se u novoj generaciji, praunuka, ta povezanost potpuno izgubila.

Tko zna, poznaju li hrvatski jezik nove obitelji Aranza u Americi?  Znaju li porijeklo obitelji? Čeznu li upoznati korjene i rođake? Tko zna?!

I tko zna kad će opet koja riječ, poput objavljenog pisma majke Marije Aranza, povezati daljine, zaboravljene, izgubljene.

O kako mi je srce bilo puno dok Ana Deković, Marijina praunuka, liječnica iz Kaštel Novog, pripovjeda o prabakinom pismu iz 1909. godine, pronađenom u arhivu župe u Chicagu, rukom fra Joze Grbeš poslanog Hrvatskom glasu Berlin, objavljenog kod nas 3. listopada 2012. godine, kopiranog u Kaštel Novom i tko zna gdje sve još ne, čitanog, oplakivanog …

Eto, draga Marija Aranza, Tvoje drago pismo, pisano tako davno, upozna nas s tvojom praunukom Anom, čitano je u cijelom svijetu, i tko zna koje će još dobre plodove (možda i nepoznate rođake iz daleke Amerike) donijeti, dovesti nam …

Tko zna?! Svijet je danas stvarno postao mali.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dubravka Borić
10 years ago

Da, svijet je mali.
Nedavno, prigodom pjesničkog susreta DOBROJUTRO MORE, u Strožancu-Podstrana srela sam se sa pjesnikom i suradnikom HGB.
Nakon recitala, na zajedničkoj večeri, zaključili smo
da se poznajemo sa ovog portala, na kojem smo oboje suradnici- ja i gosp. Dražen Radman.
Naravno da je svijet mali.

Josip Mayer
10 years ago

Upravo tako Sonja.
i sam imam slična iskustva.

Svijet je ponekad tako mali….i..ako veliki,
i nikad se ne zna..kada u njemu možeš koga pronaći,
sastati ili ćak trebati.

Snjezana Huljak
Snjezana Huljak
10 years ago

Draga Sonja,
bilo je to ugodno druzenje, uz mene jedinu zagrepcanku koju ste zaboravili spomenuti. Pa, da se sama izreklamiram. 🙂
Veliki pozdrav Vama i Mariju Glavasu kojeg iznimno cijenim i volim.