PRVO PA MUŠKO

POLITIKA.COM
pinokioEU nam je dan uoči prijema u članstvo ponovno očitala lekciju, ovaj put o ažurnosti. Svoje je web stranice pravodobno preuredila tako da već od prve sekunde našeg članstva svima budu dostupni podaci o novoj članici, i to na njenom jeziku. Koristeći večeras tu pogodnost, iz čiste radoznalosti, pogledao sam sadržaj koji se nudi o članicama Unije, ovaj put, dakako, o Hrvatskoj. Jedan podatak me šokirao.

Mnogi se sjećaju primjedbi hrvatske javnosti na način vođenja pregovora, najviše one na nedostatak transparentnosti. Sadržaj ispregovaranog smo saznavali „na kapaljku“ a mnoge izmjene naših propisa su obrazlagane i pravdane time da „to traži EU“. Provjeriti, dakako, nismo mogli i morali smo vjerovati političkoj eliti. U tom smislu će u narednom periodu biti zanimljivo razotkrivanje prave istine. Evo što EU kaže u zadnjem odlomku o Hrvatskoj:

Za primjenu nekih od zakona Hrvatskoj je odobreno prijelazno razdoblje. Hrvatska će, primjerice, smanjiti stope trošarina na cigarete do kraja 2017. godine, a ribari mogu nastaviti s korištenjem ribolovnih mreža koje se moraju prestati koristiti u EU do lipnja 2014. godine.

Šok i nevjerica!!!

Prije samo nekoliko tjedana, Vlada RH nas je uvjeravala da trošarine na duhan i duhanske proizvode mora podići, dakako, „jer to traži EU“:

Vlada je na telefonskoj sjednici povećala cijenu trošarine na cigarete, a to objašnjavaju pravilima EU koja moramo poštovati kod ulaska u Uniju.

Iz teksta na web stranici EU jasno proizlazi da se stope trošarina na cigarete moraju smanjiti , dakle sasvim suprotno od onoga čime je vlada obrazlagala najnovije povećanje. Prijelazni period je odobren na naše traženje, najvjerojatnije zato da državni proračun ne bude naglo osiromašen. No svejedno, EU propisi nalažu smanjenje trošarina a Vlada RH nam je lagala da ih upravo zbog njih mora povećati.

Neka bude jasno, ne radi se samo o Milanovićevoj vladi. I prethodna vlada, baš ona koja je pregovarala, povećavala je trošarine s potpuno istim obrazloženjem pa je jasno da su nas lagali i jedni i drugi.

Evo prvog konkretnog posla za Nevena Mimicu, dosadašnjeg člana vlade koja je s obrazloženjem da to traži EU povećala trošarine. Možda će se kao novi EU povjerenik za zaštitu potrošača prisjetiti za što je sve dizao ruku i u novoj ulozi ispraviti nepravdu u kojoj je sudjelovao. Ako je Vlada RH već uspjela iskamčiti odobrenje EU za to da trošarine ne smanji odmah, ne znači da je dobila i zeleno svjetlo za novo povećanje.

Pitam se, moraju li baš do poljednje sekunde 2017.godine odgađati ono što ide u prilog građanima? Kad su lani u stravičnim postocima dizali cijene struje, vode i plina, nisu okolišali. Naravno, također „zato što je to tražila EU“. Oni, kao, inače nebi.

Update:

Ako se kojim slučajem radi o pogreški u prijevodu, tko zna kako jezikom vladaju oni koji tamo stavljaju tekstove, i da se zapravo radi o povećanju trošarina, svejedno je. Tad bi rok za povećanje trošarina bio kraj 2017.godine a ne 01.srpnja ove.

Građanima potrošačima duhana puno znači 4 i pol godine ranije povećanje trošarine, pogotovo u ovakvoj gospodarskoj situaciji a svakako ne stoji obrazloženje vlade da su to “morali učiniti jer to traži EU”.

Novo:

Da, pogrešan je prijevod. Engleska verzija stranice glasi:

For some laws, transition periods have been agreed for Croatia. For example, Croatia will keep lower excise rates for cigarettes until the end of 2017, and fishermen can continue using nets outlawed in the rest of the EU until June 2014.

Dakle, nisu morali “usklađivati” sad pa poanta dnevnika o netransparentnosti ispregovaranog stoji. Izgovaraju se na EU a u stvarnosti se radi o ekskluzivno njihovoj odluci.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenka Gleißberg
Zdenka Gleißberg
10 years ago

Postovana Gospodo Sonja,
Ja se ispricavam za moju patku ako je moj zadnji prilog ipak na neki drugi nacin nestao a ne vasom krivnjom.

Ljep pozdrav i jos jednom se ispricavam.
Zdenka

Zdenka Gleißberg
Zdenka Gleißberg
10 years ago

Kad bi samo to bilo, nazalost jos bezbroj drugih zakona i neizrecenih pravila za nase gradane. Citam po nekim forumima da se nasi posebno nezaposleni mladi ljudi nadaju ici u inostranstvo raditi. A ovdje u njemackoj sam cula da Hrvati nece narednih sedam godina moci ici u vecina EU drzava raditi. Zar nebi oni to trebali znati? Inace se kod nas cak za jednog dubioznog pojedinca pravi novi zakon, tak da pase ono kaj nije pasalo. Kak kazu njemci “Was nicht past wird pasend gemacht” Eto i ako opet bude moj prilog izbrisan onda znam da je nepotrebno da ovdje… Read more »