GLAZBENOM ČAROLIJOM DAROVANI

U Memorijalnoj crkvi Keiser Wilhelm u Berlinu Zagrebački solisti oduševili publiku.

tekst i foto: Uredništvo HGB

Berlin/ Malo je reći, privilegij, bilo je to i više od toga. Dakle, publika koja se odazvala na sinoćnji koncert Zagrebačkih solista u memorijalnoj crkvi Keiser Wilhelm, ne samo da je imala privilegij, već  je sudjelovala u pravoj, predivnoj glazbenoj čaroliji.

Naime, dok se u hladnoj večeri oko poznatog berlinskog spomena na Drugi svjetski rat odvijao svjetlima ukrašeni božićni sajam a grad lagano prekrivala bjelina prvoga snijega, u toplini crkve se, nakon tihe i smirene večernje molitve, okupio lijep broj onih koje je privukao poziv što ga je Veleposlanstvo RH u Njemačkoj uputilo na ovaj otvoreni, a s velikim povodom organizirani, koncert Zagrebačkih solista.

Nastup Zagrebačkih solista u Berlinu dio je događaja koje Veleposlanstvo u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, organizira u vrijeme hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA). O tome je u uvodu večeri govorio i veleposlanik Gordan Bakota. Govorio je o hrvatskom predsjedanju ovom Savezu koje traje do ožujka iduće godine, o potrebi njegovanja kulture sjećanja, o događajima koje je Veleposlanstvo organiziralo u godini koja je skoro iz nas, poput nedavne izložbe posvećene Lei Deutsch, Zagrepčanki, mladoj Židovki, nadarenoj glumici, žrtvi Holokausta.

Kultura sjećanja potrebana je ne samo radi prošlosti, već i radi sadašnjosti“, rekao je između ostalog veleposlanik Bakota, osvrćući se i na aktulno stanje u svijetu, potporu koju Hrvatska daje Izraelu, pravu države na obranu ali i potrebu vođenja računa o humanosti i civilnim žrtvama rata.

Potom je publika u kojoj su bili i Nijemci i Hrvati, diplomatski predstavnici, članovi hrvatskih udruženja, predstavnici Grada, Crkve, a među njima i diplomatski doajen, papinski nuncij Nikola Eterović, uživala u koncertu Zagrebačkih solista.

U predivnoj atmosferi, izvanrednoj akustici, posebnom okruženju vitraja ovalnog crkvenog prostora, glazba je budila iznimne osjećaje. Izvodili su djela Felixa Mendelsona, Gustava Mahlera, Johna Williamsa, Bruna Bjelinskog, Samuela Berbera i Lea Weinera. I bili nagrađeni toplim pljeskom.

Za divan glazbeni događaj u Berlinu zaslužni su članovi Zagebačkih solista: koncert majstor, poznati violinist Sreten Krstić, čelisti Luka Galuf i Vid Veljak, za kontrabasom Antal Papp, viole Lucija Brnadić i Marko Otmačić i na violinama: Krunoslav Marić, Saki Kodama, Davor Philips, Mislav Pavlin i Ivan Novinc.

“Zagrebački solisti su najugledniji hrvatski komorni ansambl, utemeljen 1953. godine u sklopu Radio-televizije Zagreb (RTV-a Zagreb). Osnivači ansambla bili su Antonio Janigro, Stjepan Aranjoš i Ivo Vuljević. Svoj prvi koncert održali su 5. siječnja 1954. Pod vodstvom Janigra ansambl vrlo brzo nakon osnutka zauzima jedno od vodećih mjesta među srodnim sastavima u svijetu. Od 1968. godine djeluje pod umjetničkim vodstvom koncertnog majstora Dragutina Hrdjoka. Kasnije će na to mjesto stupiti koncert-majstor Tonko Ninić. Repertoar ansambla obuhvaća gotova sva razdoblja i stilove, a posebna pozornost usmjerena je interpretacijama baroknih majstora Bacha, Händela i Vivaldija, te Mozarta. Snimili su 60-ak ploča i primili mnoge nagrade, među kojima su medalja UNESCO-a, medalja P. Casals i odlikovanje grada Plauena.” (Wik.)

Od 2012. godine na čelu Zagrebačkih solista je Sreten Krstić, svjetski poznati violinista, dobitnik brojnih priznanja, osnivač više ansambala i orkestara, više decenija i koncert majstor minhenskih filharmoničara. Na koncertu u Berlinu oduševio je izvedbom u vlastitom aranžmanu, glazbene teme iz filma Schindlerova lista.

Nakon koncerta u Memorijalnoj crkvi Keiser Wilhelm, pljeska publike, čestitki i darova, Sreten Krstić, rođenjem Beograđanin a životom i glazbenim djelovanjem stanovnik Svijeta, koji je violinu počeo svirati u sedmoj godini, otkrio nam je kako zajedno sa Zagrebačkim solistima i on obilježava svoj jubilej, sedmu deceniju života.

Da, Zagrebački solisti obilježavaju sedam decenija postojanja, impozantnih postignuća. A i ja, zajedno s njima sedmu deceniju života. Iako sam zadnjih pet godina u penziji, još radim. Cijela ova sezona Zagrebačkih solista je jubilarna, počevši sad pa do ljeta. Potrudili smo se da program  bude što ljepši. Bit će i jubilarni koncert  u prvom mjesecu u Lisinskom, kao podsjećanje na prvi koncert Zagrebačkih solista 5. siječnja 1954. godine i tu ćemo pozvati stare članove, one koji su na sreću još živi i pridružit će nam se u tradicionalnoj izvedbi Trećeg brandenburškog koncerta Johana Sebastiana Bacha. Ovo je stalna postava Zagrebačakih solista. Nekoliko članova se promijenilo od kad sam ja s njima. Normalno, kroz vrijeme, iz raznih razloga, prirodnog toka stvari, dolazi do promjena, evo recimo otišao je i proslavljeni kontrabasista Mario Ivelja koji je sa Solistima bio decenijama, nedostajat će nam i njegov humor i njegovo sviranje. To su prirodne stvari, ipak trudimo se da sastav Zagrebačkih solista bude stalan. Uvjeren sam kako je pred Zagrebačkim solistima, ne samo jubilarni koncert kojim obilježavamo impozantnu prošlost, već i lijepa budućnost, kvalitetan rad i veliko zanimanje publike, rekao nam je između ostalog Sreten Krstić, zadovoljan koncertom u Berlinu i ugodno iznenađen lijepom akustikom u Memorijalnoj crkvi, izražavajući ujedno i važnost povodu koncerta i održavanja kulture sjećanja na prošlost.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments