SATARAŠ, BEĆARAC ILI RATATOUILLE

piše: Emil Cipar
img_1834 Ne znam iz kojeg dijela Hrvatske vučete korijenje, ne znam gdje živite, ali gotovo sam siguran da ste čuli riječ sataraš i da ste jeli jelo koje se tako zove.

Slavonci, u nekim dijelovima kažu i bećarac, Francuzi ratatouille, ali naziv mu ne mijenja okus i ovdje ne vrijedi ona: Nomen est omen

Tipično ljetno jelo koje nema neki klasični recept niti strogo određene sastojke. Od povrća …što ti se nađe pri ruci, ali luk, paprika i rajčica moraju biti.

Ovo jelo me othranilo. Sataraš se jeo u ljetu gotovo svaki dan i svaki dan bio je drugačijeg ukusa. Razlog je što su rajčice bivale zrelije, paprike malo ljuće, a kad je stigao patlidžan onda je i on dodavan.

Danas u sataraš idu često i tikvice.

E sad sam se raspričao, a vi možda i nemate vremena. Elem: Za temeljni recept i  za dvije osobe, potrebno vam je:

-2 glavice crvenog luka

-2-3 veće paprike ili više manjih

-5-6 rajčica srednje veličine

-domaća svinjska mast ili ulje (suncokretovo)

-sol

-malo šećera

-malo ljute papričice

-peršinov list

-ako želite pokvariti okus možete dodati i vegetu

Luk, papriku i rajčice operite i narežite na manje komade, za ovo jelo povrće ne treba baš jako usitniti.

Na većoj tavi zagrijte žlicu masti pa dodajte nasjeckani luk, kratko ga propirjajte, posolite i povremeno miješajte.

Nakon 10-ak minuta, kada je luk već staklast i smekšan, dodajte papriku ranije narezanu na veće komadiće pa opet pustite da lagano kuha sljedećih 10-ak minuta.

Sada dodajte i narezanu rajčicu, sve promiješajte i ostavite da se pirja na laganoj vatri.
Nemojte dodavati nikakvu tekućinu jer će rajčice pustiti dovoljno soka, samo budite u blizini i povremeno promiješajte.

Kada je povrće omekšalo dodajte mu navrh žličice šećera, po potrebi još dosolite i dodajte malo ljute papričice ili peperona. I jedno i drugo jako usitnite prije nego dodate jelu.

Sataraš je gotov kada višak tekućine ispari, odnosno kada ste zadovoljni njegovom teksturom, netko voli rjeđi a netko ukuhaniji, gušći.

Na samom kraju dodajte i malo sitno sjeckanog peršinovog lista.

Ako imate svoj vrt i ne možete sve odjednom potrošiti, sataraš možete izvrsno pasterizirati. Potrebna je veća posuda za pirjanje i sastojaka u navedenom omjeru.

Kada je sataraš gotov, stavljate ga u staklenke. Bitno je da su staklenke jednake veličine. Otvorene staklenke pasterizirate u pećnici ili u vodi, u nekoj većoj posudi 20 minuta pri 80 stupnjeva celzija. Nakon pasteriziranja odmah stavite poklopce, zatvorite i čekate da se smjesa ohladi.

I to je to! Ovako pasterizirani sataraš čuvajte na tamnom mjestu (u ostavi, ili podrumu). Najmanje godinu dana nakon spremanja, sataraš će zadržati istu boju i ukus.

Ostaje mi samo poželjeti vam dobar tek.

Ah da! Uz sataraš možete poslužiti rižu, pečeno meso ili kobasice, možete i pire krumpir, a ja ga najviše volim sa svježim bijelim kruhom i bez mesa.

Ponekad, kada je sataraš gotov dodam pri kraju u njega jedno jaje, kratko promiješam i …prija isto tako ukusno, a obogaćen je bjelančevinama.

Kod pripremanja sataraša ne možete pogriješiti.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments