VALJUŠCI, ŠUFNUDLE, ŠMARN…

Iz bilježnice moje bake
piše: Emil Cipar

Sunčan zimski dan pozva me u voćnjak. Nemam baš nekog velikog posla, ali u voćnjaku se uvjek nađe nešto za uraditi.  Danas sam premjestio kompost.
U voćnjaku je i povrtnjak, ali u njemu u ovo doba godine baš ništa jestivog. Misliš! Ima itekako jestivog u vrtu, samo treba gledati očima moje bake.
Mišakinja je procvjetala i mami prve pčele. Sad …mišakinja mi se baš danas ne pravi, pa ju prepuštam pčelama. Ima i kelja pupčara, ali za njega mi je danas pretoplo.
Primjetim salaticu, ili matovilac. E to bi već išlo.
Sada moram zaviriti u sjećanje. Ne baš tako daleko, ali ne ni tako blizu …negdje krajem 50-tih. Ovaj voćnjak o kojemu se sada brinem već se tada zvao našim. Bio je tada vinograd i moji roditelji su ga upravo kupili. Bilo je tu i voćaka, ali daleko manje nego sada.
Prvi topli dani u godini …samo nekoliko njih …bilo je dovoljno da nikne matovilac. On je bio dio svečane večere, koja je slijedila nakon napornog branja. A branje matovilca je bio moj posao. Kada bi uočio prve biljke matovilca odlazio bih kući po sepetić. Bila je to košara od tanko iscijepanih ljeskovih mladica. Te sepete je moj otac pravio zimi za cijelo susjedstvo.
Mi smo ih imali raznih veličina. U njima se transportiralo sve iz voćnjaka i vrta.
Bilo je hladno u to doba godine, a salaticu je mučno brati. Sitna je …tri četiri listića, ali isplati se u svakom slučaju.
Dok sam ja brao matovilac, majka bi se kod kuće pobrinula za ostalo što je potrebno kod pripremanja svečanog obroka …pravila bi šufnudle, valjuške, njoke… ili kako se sve ne zove ova poslastica.
Dakle …kuhani krumpir se usitni …mama bi to rekla …istenfa, miješa sa brašnom i jajima, posoli… Štedljivo s jajima, jer ona čine šufnudle tvrđim. Uglavnom tijesto je isto kao za knedle.
Kada je tijesto dobro umješeno od njega se prave valjušci veličine palca. Bili su vretenastog oblika.
Stavljani su u kipuću vodu, kuhani i kada isplivaju na površinu …gotovi su.
U velikoj tavi se isprži slanina izrezana na komadiće. Kada je slanina dovoljno pržena u tavu se stave šufnudle, malo promješa i jelo je gotovo. E da  …salatica.
Čiščenje divlje salatice je pitanje strpljivosti. Puno je posla, ali trud se isplati, jer je nekoliko puta ukusnija od kupljene pitome.
Oprati, posoliti …malo ulja, isto tako malo octa i …gotovo. Za svečanije prilike dodaju se narezana, tvrdo kuhana jaja.
U današnje vrijeme bogatog izbora različitog ulja i octa …mislim da su bućino ulje i jabučni ocat idealni uz matovilac zbog njegova orahastog ukusa.
Valjušci se mogu jesti na bezbroj načina. Izvrsni su i u slatkoj izvedbi. Postupak je isti sve do stavljanja u tavu. U slatkoj izvedbi se na ulju proprže mrvice od kruha, dodaju valjušci, a serviraju se s vrhnjem i šećerom.
Za kalorije …ne pitaj, kao i kod ostalih jela iz podunavske kuhinje, koja je udomaćena u Slavoniji. Ako si cijeli dan boravio u vrtu …izgubio si ih dovoljno.
Ali ako si cijeli dan proveo za računalom …onda pomaže samo duga šetnja poslije valjušaka.
Nisam isrpio kombinacije za matovilac. Ima ih bezbroj, ali jedan ne mogu prešutjeti, jer mi se jako dopao, a potiče isto iz podunavske kuhinje, ali s njim sam se sreo u Češkoj, gdje živi rodbina s mamine strane.
Jelo se zove šmarn, a poznato je pod tim imenom u cijelom Podunavlju.
Moja ujna u Hraběticama kod Znojma, bila je kuharica po zanimanju i znala je na brzinu napraviti ukusan ručak. Kada je pravila šmarn napravila je tijesto kao za palačinke …dakle jaja, sol, mlijeko, brašno …samo malo gušče. U tavi je pržila komadiće slanine i izlila tijesto u tavu, malo deblje nego za palačinke. Kada se je odozdol zapeklo, trgala ga je žlicom i okretala. Kada je bilo gotovo išlo je odmah na tanjur. Kada su se svi tanjuri napunili u ostatak tijesta stavila je grožđica i ostavila da stoje dok ne ručamo. Kada je šmarn u slanoj verziji bio pojeden i tanjuri oblizani …bila je na redu poslada. Isto šmarn, ali u slatkoj verziji …sa grožđicama. Njih je servirala sa vrhnjem i posipala cimtom i šećerom. Šta da vam kažem!
Za posebne prilike … královský šmarn.
Ujna ga je pravila od istih sastojaka kao i obični, samo je odvajala bjelanjak, pravila od njega pjenu, a umjesto mlijeka slatko vrhnje. Královský šmarn se jeo samo u slatkoj verziji …ako se ne varam.
Želim ti dobar tek!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

Grenadir marš krumpir sa tjesteninom

Jeli smo ga u Zagrebu u Mađarskoj u Njemačkoj možda i negdje drugdje, kažu da je Slovenski.

Josip Mayer
13 years ago

Poštovani gospodine Emile

Vi me opet posjetište na one nekadašnje stare dane,pečene bakine na drvenom štednjaku mlince i na bakine šufnudle odnosno valjuške sa mrvicama od kruha.
Uz dobar umak i zelenu salatu, često im ne treba ni mesa.
Da sam to prije nekad tako shvatio i na tome se osamostalio danas bi bio bogat čovjek sa tvrtkom zaposlenih najmanje trideset radnika.