U KRALJEVSKOME GRADU

Posjetili smo Knin i njegovu tvrđavu

tekst i foto: Ivo Dorotić
P1180701Pošto smo morali otići u Knin po našeg psa, iskoristili smo priliku i na ponudu od starijeg sina,  posjetili smo kninsku tvrđavu.

U ovom gradu se je pisala naša bliska a i davna povijest.

Jedva sam se uspio uspeti do vrha tvrđave na kojoj visi  hrvatska zastava …ali,  nisam požalio!

Grad leži kao na dlanu i poziva dragovojne ljude da ga posjete.  Još se ponegdje vide rane od ne tako davnog rata koji je   bio nametnut. Nadajmo se da će to biti i posljednji.

Još nešto o tvrđavi i povijesti Knina.

Knin se prvi puta spominje u 10. stoljeću. Od 1080. do smrti 1089. je stalno u njemu rezidirao Dmitar Zvonimir, nakon njega je od 1093-97. do svoje smrti je vladao Petar Svačić.

Ovo su bila dva hrvatska kralja koji su vladali direktno iz Knina. Bilo je i drugi koji su to radili povremeno, na primjer: Trpimir, Munimir, Svetoslav Suronja, Stjepan Držislav. Posljednji hrvatski kralj koji je vladao iz Knina je bio Petar Svačić. Nakon njegove smrti 1097. i ulaskom u personalnu uniju s Ugarskom 1102., Knin gubi status prijestolnice, no još uvijek je zadržao status značajnog upravnog sjedišta.

Današnja gradonačelnica Knina Josipa Rimac,(HDZ) je u trećem mandatu. Kada je (2005) izabrana prvi put, bila je najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj,

Malo statistike:

1991 je u Kninu živilo 80% Srba, i 13,46% Hrvata
2001           ”        ”            20,8%  ”      i  76,5%       ”

A sada nešto o tvđavi.

Njena gradnja je  započela u 9. stoljeću. Konačni izgled je dobila u 18. stoljeću.

Kninska tvrđava spada među najveće hrvatske fortifikacijske spomenike i druga je po veličini vojna fortifikacija u Europi. Ona je živi spomenik kulture s muzejima, izložbenim prostorima i restoranom, te svakako predstavlja glavni brand Kulturnog turizma na području grada Knina. Vrijedno ju je posjetiti uvijek kad se čovjek nalazi u njenoj blizini.

Iz Knina je potekao poznati vratar Hajduka  (i moj osobni prijatelj) i reprezentacije Jugoslavije. Danas je tu jedan veliki talenat, koji igra u  HNK Šibenik, Stipe Maretić (U18) čija obitelj je pripazila na našeg psa. Divni ljudi. I divan dan u Kninu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ivo Dorotic
Ivo Dorotic
10 years ago

Spomenik Petra Svačića, sam snimio na platou poviše otoka Visovca, a stavio sam ga uz ovaj tekst, jer je bio posljednji hrvatski vladar koji je Hrvatskom upravljao iz Knina, od 1093.1097.

Ivo Dorotic
Ivo Dorotic
10 years ago

Vratar Hajduka i reprezentacije Jugoslavije, zvao se je
Ratimir Vukčević.