UVJERLJIVA POBJEDA DEMOKRŠĆANSKE UNIJE

425568-AngelaMerkel-1345754355-704-640x480Berlin/ Svi politički analitičari se slažu u procjeni kako je demokršćanska unija CDU/CSU na netom održanim izborima, postigla povjesni rezultat zadobivši povjerenje preko 42 posto birača što je za preko 8 procenata više nego li na prošlim izborima. Dakle, Angela Merkel ostaje njemačka premijerka.

Od 62 milijuna njemačkih državljana s pravom glasa, na parlamentarnim izborima je svoj glas dalo oko 73 posto birača. Druga, po rezultatima izbora je SDP s preko 26 posto glasova, pa potom dobri (iako slabiji nego li na prethodnim izborima) rezultati stranke Zelenih i Lijevih.

Prema objavljenim prvim rezultatima izbora, najveći gubitnik je stranka FDP čiji je izborni rezultat za preko 10 procenata slabiji nego li prošlog puta te se ova stranka po prvi puta od 1949. godine ne nalazi u parlamentu.

A prema prvim procjenama rezultata izbora, niti jedna stranka nema aposolutni većinu pa se u medijima i javnosti već spekulira o mogućim koalicijama o čemu će po spoznaji krajnjih izbornih rezultata, svakako biti više riječi u narednim danima.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments