HEROJI NISU UMORNI …

piše: Ivek Milčec
croatia airlines3Kada smo već pomislili, ili čak bili sigurni da u općem globalizacijskom kaosu, pa tako i u našem hrvatskome, nema više ljudi koji bi svoje živote stavili na kocku da spase tuđe, demantirali su nas dva pilota Croatia Airlines-a.

Kao što je poznato, a o tome su javljale sve svjetske agencije, kapetan zrakoplova Croatia 464 Zvonko Šitum i kopilot Ivan Ivanković, nakon što je zakazao prednji kotač, uspješno su na aerodromu u Zuerichu, “na nos” prizemljili avion a što je najvažnije, nitko od putnika i članova posade nije stradao. Svi oni, koji se razumiju u zrakoplove i vještinu letenja, dobro znaju kakve se opasnosti i moguće posljedice kriju prigodom takvog slijetanja.

Kapetan Šitum, kopilot Ivanković te stjuardese Emina Savić i Dorica Šprem nisu izgubili prisebnost pa su uoči prisilnog slijetanja obavijestili putnike o vrlo ozbiljnom kvaru i bodrili ih neka se ne boje jer imaju sve pod kontrolom.Srećom, sve se je dobro završilo a piloti, stjuardese i putnici postali su pravi heroji jer sve je moglo završiti (da se je napr. zrakoplov zapalio) velikom nesrećom.

Prisebnost i vještina naših pilota bila je možda odlučujući faktor u spašavanju života putnika zato su u svim svjetskim vijestima proglašeni istinskim herojima.Iskrene čestitke hrabroj posadi Croatijinog Dash zrakoplova a dakako i šezdesetorici putnika!

Takvu hrabrost ne možemo očekivati napr. od naših saborskih zastupnika i vladajuće Kukuriku koalicije koja se,unatoč predizbornim obećanjima,nije pokazala kao reformistička i učinkovita. Dok se dugovi i zaduženja Države gomilaju, a nezaposlenost raste, neki politički analitičari zagovaraju izvanredne izbore i veliku koaliciju SDP-a i HDZ-a kaj je, u našem politički i svjetonazorski podijeljenome društvu,nemoguća misija.

Možete li zamisliti narcisoidnog Milanovića i nepopularnog bišeg obavještajca Karamarka kako u Banskim dvorima sjede jedan kraj drugog? Ili, kak Jandroković, Šuker, Brkić, Šeks i ostali uvjeravaju Leku, Dragovana, Opačićku i Stazića da su oni novi Adeze koji nema ništa sa onim Sanaderovim kojem su, paradoksa li, isto tak čuvali leđa kak sad čuvaju Karamarku?

Adeze zaziva prijevremene izbore a nikak da hrvatskoj javnosti predoči tajanstveni Plan oporavka i gospodarskog rasta nego cvrkutaju da još nije došlo vrijeme da otkriju karte. Kaj god!

Mnogo je pisano o tkzv. Lex Perković tako da mi nije namjera pisati o tome slučaju a s time u svezi i iritirajućoj tvrdoglavosti našeg premijera Milanovića koji je bez ikakve potrebe ušao u sukob sa EK, odnosno Viviane Reding, a na kraju ipak morao popustiti da još više ne naškodi Hrvatskoj.

Ako je Josip Perković,bivši JUGO-UDBAŠ kriv za Đurekovićevo ubojstvo i još neka ubojstva hrvatskih političkih emigranata u SR Njemačkoj, neka mu se sudi u Muenchenu jer za svaki zločin mora se odgovarati. U svemu tome nije nevažno pitanje zbog čega ga nije, dok je bio na vlasti, Adeze izručio njemačkome pravosuđu već je taj, očito prevruć krumpir, stavio u SDP-ove ruke?

Za nadati se je da će suđenje Perkoviću otkriti mnoge, strogo čuvane tajne iz obavještajnog jugo, ali i novohrvatskoga miljea.

Hrvatski tabloidi, ali i ozbiljniji dnevnici, imaju sreću da Hrvatska ima Severinu kojoj čak tepaju da je “Kraljica hrvatske estrade”. Kaj god! Dobro, u glazbene ukuse ne ulazim a ako bi se mene pitalo za mene je napr. neprikosnoveni “kralj pjesme” onaj pastir koji mjesecima uz tranzistor besplatno zabavlja svoje stado!

Ali, vratimo se mi na Severinu. Ona, naime, tuži svoga bivšeg izabranika (oca malog Aleksandra) srpskog poduzetnika Milana Popovića. Nakon ljubavnog brodoloma, frka je nastala oko alimentacije koju bi Milan morao plaćati Severini za “malog srpskog princa”. Kaj god!

Još jedno poznato hrvatsko lice s malih ekrana postala je srpska snaha. Prema pisanju tjednika 24sata Express (20.09.13) radi se o TV voditeljici Nikolini Pišek koja se početkom rujna u Monte Carlu udala za srpskog povjesničara umjetnosti Vidoja Ristovića i odmah uzela njegovo prezime. Kažu, da ljubav i glazba ne pozna granice. Ipak, sve skupa je pomalo čudno nakon svega kaj nam se, ne tak davno, dogodilo.

Moram priznat da mi fali Željko Kerum koji je, kak zgleda nakon gubitka izbora u Splitu, prestal jesti pršut.Tek je sada shvatio da se sa pršutom nije za igrat kad u Splitu ima toliko nezaposlenih i gladnih. Z druge pak strane, njegov zagrebački pajdaš Milan Bandić, počel je već pripremati svoje izborno tijelo s rubnih dijelova grada za parlamentarne i predsjedničke izbore koje je već jednom izgubio. Ambiciozan kakav već je, ne preza od obećanja svome biračkome korpusu. Od njih će sigurno dobiti glasove, a nešto i u rodnoj Hercegovini. Sve skupa bu malo i svršilo bu s KAJ GOD!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
10 years ago

Za razliku od politike i politikanstva.

Osobno smatram a možaće i netko drugi slično uvidjeti, da su ovi junaci,a to su:Pilot Zvonko Šitum i kopilot Ivan Ivanković kao i stjuardese Emina Savić i Dorica Šprem.. koji su bili prisebni na zrakoplovu te ga na nos prizemljili s time ujedno spasili živote 64 ljudi,i ako oni to ne traže, zaslužili posebna odličja,.. i kao junaci,.. i kao dobrotvorci,a siguran su primjer i drugima.