S BLAGIM OKUSOM ĆIRILICE

piše: Emil Cipar
955_89Čitam novine i nešto mislim: jebote …kad bi neki Marsijanac pao s Marsa i kad bi mu se dogodilo da padne baš negdje u Hrvatskoj …što bi čovjek pomislio. Eh da …Marsijanci nisu ljudi, pa ni jedan Marsijanac nije čovjek, ali ja ne znam što su oni.

Elem …što bi on pomislio?

Kad malo otrese prašinu i popravi odjeću sigurno bi nekako potražio pomoć …uputio se u prvo naselje, potražio prvog žitelja ove države.

Sigurno bi ga put brzo odveo u neki kafić. Nema tog mjesta u Lijepoj našoj koje nema kafić. Pa makar mjesto imalo samo dvije kuće …u jednoj je sigurno kafić a u drugoj kladionica.

Dakle …našao je kafić, ušao u njega i oslušnuo razgovor. Prvo mora znati kojim jezikom se tu priča.

Njegov čudan izgled, nikoga u kafiću nije iznenadio. Dvije antene od pola metra na vrhu glave, pretjerano velika stopala sa perajama umjesto prstiju, zelena boje njegove kože …sve to nije skrenulo pažnju od teme na koju se razvijao žustan razgovor u kafiću.

Pogađate! …pričalo se o nogometu, o Štimcu, Mamiću, Šukeru… izgubljenim utakmicama… A kad se Hrvati bave nekom temom za koju misle kako je najvažnija, onda ništa drugo oko sebe ne primjećuju i ne doživljavaju.

Pa dobro onda: koje su to teme koje najviše zanimaju Hrvate? …misli si Marsijanac. On bi jednu od njih ubacio u razgovor, pa bi onda kasnije nekako skrenuo pažnju na sebe.

Problem je u tome što nitko od Hrvata …mislim običnih građana, ne zna koje su teme trenutno bitne. To Hrvatima uvijek kažu moćni mediji. Nekad je to ZERP, nekad Severina, nekad njena bezgrešna trudnoća, nekad Srbi, nekad ćirilica, nekad Slovenci…

Trenutno su nogomet i ćirilica najvažnije teme u Hrvata.

Zbog čega je to tako …to im nitko nije rekao …to svaki Hrvat ionako zna. Nema toga što Hrvati ne znaju. Istina ne znaju zbog čega im je država u govnima, zašto imaju minuse na tekućim računima, zašto je država prezadužena kao i oni sami. Ali …to nije ni bitno, jer da jest o tome bi pisalo u novinama.

Isto tako je jaaaako važno tko će biti izbornik. To je mjesto važnije od predsjednika republike, predsjednika vlade, predsjednika sabora i pape zajedno. Eeeeej čovječe! Izbornik reprezentacije …neki će reći i vrste.

Nisu baš svi Hrvati tako naivni. Ima ih koji koriste vrijeme dok se ostatak bavi reprezentacijom i ćirilicom, pa u to vrijeme nesmetano pljačkaju državu.

Pa to je zakonom zabranjeno?

Istina jest, zabranjeno je pljačkanje, ali samo ono klasično s čarapom na glavi i pištoljem u rukama. Svako inteligentnije pljačkanje je inače za svaku pohvalu.

Hrvatska gospodarska komora …na primjer. Iz nje su nestala 32 milijuna kuna na vrlo elegantan način. Godinama su se plaćali računi za neizvršene usluge. Novac je putovao u Austriju i Češku na fiktivne firme koje su ispostavljale račune. Nakon kraćeg boravka u inozemstvu hrvatski novac se vraćao na rodnu grudu, ali u privatne džepove onih koji su ga legalno poslali u inozemstvo.

I čista posla. Novac otišao, novac se vratio. Dobro …Hrvatska država je siromašnija za 32 milijuna kuna, ali zato imamo novog izbornika i o ćiriličnim natpisima ćemo još razgovarati.

Pojeo vuk magare.

Glavni čovjek u HGB gospodin Dragan Vidošević nije ništa znao o tome. Čovjek pojma nema i nije mu jasno zbog čega se nepotrebno diže prašina. Pa bit će love još! Hrvatske firme moraju i dalje uplaćivati u nezasitne džepove. Što sad hoćete od mene!?

Zaboravih Marsijanca u onom kafiću. On se nekako uspio vratiti na Mars i normalno …svi žele čuti kako je u Hrvatskoj, kakvi su Hrvati.

E kako ćeš ti sad pojasniti Marsijancima u nekoliko rečenica kakvi su Hrvati?

Pa znate …ono …Hrvati su glupi!

Nemoguće, pa to je civilizirana država, pa nisu valjda svi Hrvati glupi.

Dobro …neki to jesu, neki se samo prave glupi, ali ja pametnog Hrvata nisam susreo.

Dobro ostavimo Marsijanca …treba ga razumjeti da priča gluposti. Čovjek je ipak pao s Marsa.

Ali izgleda kako su i Hrvati pali s Marsa. Kako to da nasjedaju na uvijek iste trikove političara koji ih sustavno pljačkaju. Zar je par natpisa na ćirilici zaista važnije od sve većeg broja nezaposlenih, od sve veće zaduženosti, osobne i državne, od sve drskijih krađa državne imovine.

Tražite li odgovor na ovo pitanje teško ćete ga naći dokle god je Hrvatima važnije pitanje tko će voditi reprezentaciju od pitanja tko će upravljati državom.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
10 years ago

Od svega i te kako važnoga odvojiti ću ovo

Zar je par natpisa na ćirilici zaista važnije od sve većeg broja nezaposlenih, od sve veće zaduženosti, osobne i državne, od sve drskijih krađa državne imovine.
Dali se je možda netko upitao,kakav je to zakon o dvojezičnim nadpisima,kada premijer dolazi, na stražnja vrata na dogovorni sastanak.