ZEMLJA SMIJEŠKA

OSVRT
piše: Ivek Milče
c

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor želi nas uvjeriti da ćemo, u skoroj budućnosti, zaista živjeti u zemlji smiješka i općeg blagostanja.
Doduše, mogla nam je preporučiti lagodan život u Alicinoj zemlji čudesa, ali znajući našu sklonost za realnost i brze prilagodbe ponudila nam je – zemlju smiješka. Bolje rečeno – svoj očaravajući osmijeh!
Nakon jučerašnjeg priopćenja i stava povjereničkoga kolegija Europske komisije o ovogodišnjem Izvještaju o napretku Hrvatske, premijerka Kosor slavodobitno je, smiješeći se od uha do uha, pred kamerama televizijskih kuća izjavila kako je ovo Izvješće najbolje do sada, zahvaljujući, u prvome redu,Vladinim naporima i programima za suzbijanjem korupcije i kriminala koji je prisutan gotovo u svim porama hrvatskoga društva.

Osim toga, duboko je uvjerena da će pregovori o pristupanju EU biti završeni do proljeća sljedeće godine (što bi bilo dostatno za još jednu HDZ-a pobjedu na predstojećim, parlamentarnim izborima) nakon čega slijedi potpis i ratifikacija pristupnog Ugovora u parlamentima članica zajedničke europske obitelji.

Naša zemlja već punih pet godina pregovara oko ulaska u EU što spada u najduže pregovore koje je jedna zemlja vodila s tijelima Europske komisije.
Nije samo slovenska jednogodišnja blokada usporila tijek pregovora.
Naime, Haaški sud, topnički dnevnici, povratak imovine izbjeglih Srba, financiranje i otplata ogromnih dugova i gubitaka u brodogradnji, neučinkovito sudstvo, mito i korupcija…, dramatično su usporila pregovore i veliko je pitanje da li će biti okončani do početka ljeta 2011.
Naravno, da velika većina hrvatskih građana podržava i očekuje što skori ulazak u punopravno članstvo EU, ali nema ulaska dok se ne zatvore najvažnija poglavlja: Pravosuđe i temeljna prava, uključujući borbu protiv korupcije.
Nakon mnogih hapšenja  (Mravak, Barišić, Polančec itd.) očekuju se sudski procesi i kažnjavanje svih onih koji su, koristeći se političkim, stranačkim ili pravosudnim vezama,na nepošten, kriminalan način stekli ogromnu imovinu i pripomogli cvjetanju korupcije u RH.
Prema pisanju gotovo svih hrvatskih medija, bivši, odbjegli premijer, Ivo Sanader, bit će najkrupnija riba USKOK-ovih istražnih organa.
Ako do toga dođe bit će vrlo zanimljivo pratiti saslušanje tj. koga će  dr. Ivo još povući za sobom jer koliko god da je bio moćan i arogantan ipak nije sve mogao raditi sam.
Vrlo rijetko premijerka spominje jednu važnu ili možda najvažniju opasku; Europska komisija upozorava da čim prije treba “posve uspostaviti upravne ustroje za upravljanje i nadzor nad milijardama eura koje će se svake godine u Hrvatsku slijevati iz europskoga proračuna”.
Europa, poučena iskustvima s Bugarskom i Rumunjskom, puše na hladno pogotovo kad zna da u Hrvatskoj ima dosta onih  “koji su jamili”, ali nisu za to kažnjeni i koji bi, ako im se za to ukaže prilika, vrlo rado brojili euro – novčanice.
Kad je riječ o završetku pregovora, sve relevantne institucije Europske komisije ističu da pristupanje EU ovisi isključivo o nama, tj. treba čim prije ispuniti preostale zadatke (pravosuđe, brodogradnja, sukob interesa, pranje novca, pravo na pristup informacijama itd.)  pa ćemo tek onda moći reći da smo napravili red u vlastitoj zemlji.
Kako sada stvari stoje, čeka nas još jako puno posla a premijerka će se, što joj uopće teško ne pada, morati još jače smijati ne bi li nas konačno uvjerila da nam fali samo koji centimetar do cilja.
O poskupljenjima, sve većoj nezaposlenosti, sve većem siromaštvu i gospodarskoj eroziji neće govoriti kako nam ne bi pokvarila Božić. Kaj god!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments