ČETIRI ČOVJEKA PRETUKLA BOSANCA

ČUKINE PRIČE
piše: Jacky alias Čuko

Ah ljudi moji …evo mene opet. Morao bih pisati nešto za tetu Sonju i njen „Hrvatski glas Berlin“, ali gazda mi kaže da se mediji u Hrvatskoj rješavaju honorarnih suradnika i da će i meni dati otkaz. Ja sam mu rekao da sam ja pas i da za mene ne važe ljudska prava, koja stoje u Ustavu. Htio sam reći da meni ne mogu dati otkaz.
A baš se i nema što pisati. U Hrvatskoj se ni ne događa nešto što bi plijenilo pažnju čitatelja. Ono malo što se i događa pokupe drugi mediji.
Sada, ako i meni teta Sonja da otkaz, ne znam kako ću dalje. Nije meni toliko stalo do honorara ionako mi nije do sada ni isplaćivan redovno. Po Ugovoru o autorskom djelu trebala mi je svaka kolumna donijeti jednu goveđu kost, jedno maženje, i nešto samo meni posvećenog vremena.
Dobro …kost ponekad i legne na moj račun, ali ovo drugo …ništa! Pričaju mi kolege koje rade za druge medije …Slobodnu, Jutarnji, t-portal i slično …da ja još prolazim super, jer oni ne dobiju ni to, a njihovim gazdama se čini da je i to ništa …previše.
Vlasnici svih hrvatskih medija žive u inozemstvu. Dobro …ne oni od televizije i „Glasa Koncila“, ali to i nisu baš neki mediji.
Baš nas je zahvatila kriza. Od kada je otišao barba Ivo nema se pas kome niti obratiti. Ovi sada pričaju samo o ljudskim pravima, pravdi, pravičnosti, demokraciji…
Kod barba Ive nije toga bilo. On je dijelio šakom i kapom …Crkvi 70 milijuna kuna, Mađarima INU, nekoj tamo vukojebini u Dalmatinskoj Zagori …autocestu…
Ja sam redovno dobijao kosti, tuneli bili farbani svakog mjeseca, isplaćivale se godišnjice, cipeliši, naknade za godišnji…
Ko je htio raditi …mogao je. I ko nije htio …mogao je. Bilo posla i u firmama koje nisu imale posla. Radnu snagu je barba Ivo uvozio čak iz Australije. Kada je …na primjer prijetila opasnost da ostanemo bez struje, onda je doveo onoga Buljubašića …stručnjaka za energetiku.
I onda odjednom bilo previše struje, pa su je morali dati u Mostar da u Hrvatskoj ne popucaju dalekovodi.
E da! Bilo svega i bilo dobro. Ali to se zaboravilo koliko je nama barba Ivo valjao, pa svi sada pljuju po njemu i hoće ga još strpati u zatvor.
A takvi su ljudi! Nezahvalni dozlaboga. Dobro je da nas par ipak ostalo vjerno barbi Ivi i da veličamo i dalje njegov lik i djelo.
A mediji se bave ozbiljnim stvarima. Dok gazda priča na kiosku sa prodavačicom ja pročitam sve naslove novina.
A ima zanimljivih kao na primjer: ZATUKAO ŽENU SJEKIROM, SKOČIO U BUNAR PA SE OBJESIO, ili ovaj: UBIJENA ŽENA PUCALA NA VOJNIKE.
Ma da ih ne bih sve komentirao evo ti nekoliko, pa prosudi sam: OBILJEŽEN DAN BORBE PROTIV ANTIFAŠIZMA, TERAPIJA JAHANJEM INVALIDNE DJECE, OBJESIO SE O NETOM PROPUPALU TREŠNJU, U POŽARU IZGORIO PRASAC VICKO, KRAVA JAGODA I ČOVJEK IVAN, ZIMBABVEANSKA POLICIJA MOLI POGREŠKOM PUŠTENE ZATVORENIKE DA SE
VRATE U ZATVOR…
Posebno mi se dopao ovaj naslov, koji zvuči kao prijedlog: UMIROVLJENICI ODMARAJU NA KLUPAMA, A GROBLJA ZJAPE PRAZNA.
Nije loš ni obrazovni prilog s naslovnice Slobodne Dalmacije: OSMOŠKOLCI UBILI BOGA U VJEROUČITELJICI.
Ukoliko Hrvatska pristupi EU, morat će poštivati Lisabonski sporazum. Sudeći po novinskim naslovima, kod nas se već sada poštuju ti visoki standardi: Nenasilje, Tolerancija, Individualna sloboda…
Ne vjeruješ!? Evo dokaza: ČETIRI ČOVJEKA PRETUKLA BOSANCA, PROVALIO U DJEČJI VRTIĆ I ZLATNU RIBICU NABIO NA ČAČKALICU…
Posebna pažnja posvećuje se pravima životinja … MAČKA S PET NOGU ŽIVJET ĆE SASVIM NORMALNO KAD JOJ UKLONE DVIJE  VIŠKA, ili … ŽOHAR U SABORSKOM RESTORANU.
A o pravima mladih da ne govorim. Maloljetnik može ostati maloljetnik, koliko god ga volja što je dokazano u slijedećim člancima nezavisnih medija u Hrvata … 37-godišnji mladićUhićeno je 15 osoba između 23 i 40 godina starosti, od kojih je jedan maloljetnik.
Ni smrt nije više ono što je nekad bila. Svatko sada ima mogućnost odrediti kad će ostariti, razboliti se, umrijeti…
Opet ne vjeruješ!? A ljudi… Pa evo …piše: …42-godišnji starac …16 mrtvih i nestalih: Česi umiru plivajući …Poginuo u naletu tramvaja na Božićno jutroNaletio na vlak brzinom od 220 km/h … Ubio prvo sebe pa ženu …Lovio vepra, ubio sinaPao je s visine od šest i pol metara i zadobio samo teži potres mozga …Među 10 poginulih ima i dosta teško ozlijeđenih…

I tako u nedogled.
A ja jadan nikako do mojih prava. Da bar mogu nazvati barba Ivu! Ali gazda ga izbrisao iz kontakata …kaže nije više in.
Budi ti meni pozdravljen! Ja ću ti ostati vjeran i kad me ne budu plaćali više. Jedino je pitanje hoće li mi  onda i zabraniti pisanje…
Tvoj Čuko

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments